15:35:06 23.01.2021
 
Stiri

VIDEO // Curtea Constituțională a SUSPENDAT legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului: Premierul Chicu dă vina pe opoziție

Politică 09.04.2020 17:14 Vizualizări3510 Autor: Ziarul National
VIDEO // Curtea Constituțională a SUSPENDAT legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului: Premierul Chicu dă vina pe opoziție


UPDATE // După anunțul premierului Ion Chicu, Curtea Constituțională a emis un comunicat de presă prin care anunță că a comasat patru sesizări care se referă la legea votată de Guvern prin asumare de răspundere și că luni, pe 13 aprilie, la ora 12:00, le va examina. La ședință nu vor fi admiși jurnaliștii, din cauza pandemiei de coronavirus.

************************************************

Curtea Constituțională a suspendat astăzi legea prin care Guvernul și-a asumat, la începutul lunii aprilie curent, răspunderea în fața Parlamentului, iar premierul Ion Chicu dă vina pe opoziție, care a contestat decizia Cabinetului său la Înalta Curte.

Anunțul privind decizia luată de Curtea Constituțională a fost făcut de premierul Chicu, nu de către magistrați, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

La scurt timp după anunțul oficialului, decizia a apărut și pe site-ul oficial al Curții Constituționale.

Chicu a dat vina pe deputații din opoziție care au contestat legea votată prin asumare de răspundere de către Guvern, afirmând că, după decizia de astăzi a Curții Constituționale, Guvernul nu mai are dreptul să achite ajutorul de șomaj în sumă de 2 775 de lei, să majoreze venitul minim lunar pentru familiile defavorizate până la 1 300 de lei pe perioada stării de urgență și venitul lunar minim garantat pentru fiecare copil până la 975 de lei etc. De asemenea, Executivul nu poate reduce cu 5%, până la 15%, a cotei TVA pentru HoReCa.

CITIȚI și Socialiștii și democrații SFIDEAZĂ spicherul și premierul? Deputații din majoritatea parlamentară NU au venit la ședință să-l asculte pe Chicu: „Circ, obrăznicie și nesimțire”

„Acesta este rezultatul acțiunilor iresponsabile și populiste ale politicienilor”, a adăugat Chicu.

Oficialul a declarat că va convoca miniștrii sau chiar Comisia pentru Situații Excepționale pentru „a lua decizii mai radicale”.

CITIȚI și Un deputat neafiliat și doi de la PAS solicită Curții Constituționale să se expună asupra deciziei de asumare a răspunderii, votată la Guvern: „Măsuri care nu au nicio legătura cu combaterea COVID-19, iar unele dintre ele chiar dăunează grav”

Amintim că mai mulți deputați din opoziție au contestat legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, acuzând faptul că, sub pretextul ajutorării oamenilor pe timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19, au fost luate și decizii care vizează afacerile unor deputați din actuala guvernare și nu au nimic cu noul coronavirus.

De exemplu, Guvernul Chicu a micșorat, prin asumare de răspundere în fața Parlamentului, taxele pentru extragerea mineralelor utile, domeniu în care ar avea interese deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc. Totodată, deciziile Guvernului Chicu ar acoperi contrabanda prin regiunea transnistreană, inclusiv cu tutun.

Curtea Constituțională a luat decizia de a suspenda acțiunea Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative până la soluţionarea în fond a cauzei, în baza cererii depuse de către deputatul Dinu Plângău de la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.

CITIȚI și Afacerile guvernării Dodon, puse la adăpost pe timp de CORONAVIRUS: ȘASE decizii reprobabile ale Guvernului Chicu, luate prin asumare de răspundere în fața Parlamentului

„Examinând solicitarea de suspendare a acțiunii prevederilor contestate, Curtea observă că autorul ei menționează că acestea au fost adoptate prin angajare de răspundere a Guvernului. Autorul cererii de suspendare susține că prevederile contestate sunt neconstituționale, deoarece au fost adoptate fără ca Guvernul să prezinte în fața plenului Parlamentului proiectul de lege. Neprezentarea proiectului de lege în fața plenului Parlamentului s-a datorat faptului că ședința legislativului nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum. În concluzie, autorul consideră că prevederile contestate contravin dispozițiilor articolului 6 din Constituție, care consacră principiul separației și colaborării puterilor în stat, și prevederilor articolului 106 din Constituție, care reglementează procedura angajării răspunderii Guvernului. (...) În vederea evitării prejudiciilor și consecințelor negative iminente pentru ordinea constituțională, Curtea consideră că suspendarea acţiunii doar a prevederilor contestate nu este suficientă, fiind necesară suspendarea acțiunii întregii Legi nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative până la soluţionarea în fond a cauzei”, cităm din decizia Curții Constituționale.Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
22.01.2021 09:12 1281 Nicolae Negru // Provocatorii

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md