07:29:12 30.05.2020
 
Stiri

Afacerile guvernării Dodon, puse la adăpost pe timp de CORONAVIRUS: ȘASE decizii reprobabile ale Guvernului Chicu, luate prin asumare de răspundere în fața Parlamentului

Economie 03.04.2020 12:15 Vizualizări1686 Autor: Ziarul National
Afacerile guvernării Dodon, puse la adăpost pe timp de CORONAVIRUS: ȘASE decizii reprobabile ale Guvernului Chicu, luate prin asumare de răspundere în fața Parlamentului


Deciziile aprobate în această săptămână prin asumare de răspundere de către Guvern în fața Parlamentului reprezintă o inițiativă „necesară, așteptată și cu multe elemente bune pentru oamenii de rând și mediul de afaceri”, însă există și „întrebări care necesită clarificare”, susține expertul de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Economistul are șase întrebări pentru Guvernul Chicu, legate de decizia luată în cadrul ședinței de miercuri a Cabinetului de miniștri:

1. De ce a fost nevoie de prelungit cu un an implementarea unor prevederi legale în lupta contra fumatului? Norma se referă la protecția minorilor.

2. De ce a fost nevoie de anulat anumite taxe locale, fără consultări prealabile cu autoritățile locale, în spiritul Cartei Europene? Taxele anulate țin de prospecțiuni geologice și lemn.

3. De ce a fost nevoie de redus anumite taxe locale pentru resurse naturale?

4. De ce s-a decis aplicarea unei taxe de zbor în mărime de 4,5 euro? Costurile aeroportuale din R. Moldova sunt printre cele mai mari din Europa, iar acum pentru suplinirea veniturilor Fundului de Susținere Socială a Populației s-a decis ca fiecare pasager care zboră din Chișinău să achite suplimentar 4,5 euro. Admit că este necesar, dar de ce fără niciun fel de analiză de impact. Cel puțin, în spațiul public nu s-a discutat nimic la acest subiect.

5. De ce s-a decis impozitarea portării numerilor? Recent, moldovenii au obținut libertatea de a porta numerele de telefon de la un operator la altul. Acum s-a decis taxarea acestei portări cu 50% din costul lunar de întreținere. Care va fi impactul acestei inițiative? Oare aceasta este sursa de bază de suplinire a veniturilor bugetare?

6. Necesită clarificare modificarea legii ce ține de plata accizei la DutyFree. Această normă a apărut din senin și trezește mari nedumeriri”, sunt întrebările expertului pentru guvernarea lui Igor Dodon.

Menționăm că presa a scris despre faptul că, sub paravanul ajutorării cetățenilor pe timpul pandemiei de COVID-19, actuala guvernare își pune la adăpost afacerile. De exemplu, Guvernul Chicu a micșorat, prin asumare de răspundere în fața Parlamentului, taxele pentru extragerea mineralelor utile, domeniu în care ar avea interese deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc.

Totodată, deciziile Guvernului Chicu ar acoperi contrabanda prin regiunea transnistreană, inclusiv cu tutun.

Niciun oficial din Guvern nu a explicat deocamdată necesitatea acestor decizii, iar premierul Chicu nu a ajuns să-și prezinte decizia în fața deputaților, fiind „boicotat” chiar de către deputații din majoritatea parlamentară. Ulterior, atât democrații, cât și socialiștii au explicat că nu au venit la ședința de ieri a Parlamentului, fiindcă se apără de COVID-19, dar susțin în totalitate deciziile luate de Guvernul Chicu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md