02:05:12 08.12.2023
Stiri

DOC // Curtea Constituțională a SUSPENDAT decizia majorității PSRM-ȘOR: „Domnica Manole rămâne PREȘEDINTA Curții Constituționale”

Actualitate 23.04.2021 21:54 Vizualizări7343 Autor: Ziarul National
DOC // Curtea Constituțională a SUSPENDAT decizia majorității PSRM-ȘOR: „Domnica Manole rămâne PREȘEDINTA Curții Constituționale”


Președintele ad-interim al Curții Constituționale, Liuba Șova, a suspendat decizia majorității PSRM-ȘOR de a anula hotărârea Parlamentului din iunie 2019 prin care Domnica Manole a fost numită în calitate de judecător al Înaltei Curți.

Citește și: Deciziile adoptate astăzi de către Parlament, prin care Manole a fost înlocuită cu Lupașcu, ATACATE la Curtea Constituțională: „O încercare de LOVITURĂ de STAT din partea regimului Dodon-Șor-Plahotniuc”

„Președintele ad-interim al Curții Constituționale a admis cererea de suspendare a acțiunii Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, depusă de domnul Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova (DCC nr. 60 din 23 aprilie 2021)”, se arată într-un comunicat de presă al CC.

Președintele ad-interim precizează că este în drept să examineze cererea de suspendare a acțiunii actelor contestate, dată fiind imposibilitatea convocării plenului Curții Constituționale și supunerii problemei ridicate analizei sale.

Totodată, complexitatea problemei ridicate în sesizarea privind controlul de constituționalitate și riscul producerii unor consecințe negative iminente pentru ordinea constituțională justifică examinarea imediată a prezentei cereri de suspendare.

„Orice amânare nejustificată poate provoca consecințe grave și iremediabile pentru ordinea constituțională și poate afecta echilibrul puterilor în stat, principiul democrației, al loialității față de Constituție și independența CC", a explicat Șova.

Astfel, analizând cererea de suspendare a acțiunii actelor contestate, președintele ad-interim constată că Hotărârile atacate vizează buna funcționare a Curții Constituționale și inamovibilitatea mandatului de judecător constituțional.

„În jurisprudența sa, CC a precizat că orice normă legală ori modificare legislativă care ar avea ca efect blocarea sub orice formă a funcționalității Curții, se consideră neconstituțională ab initio. Din aceste motive, analizând cererea de suspendare a acțiunii actelor contestate, realitatea riscurilor și pertinența motivelor invocate în fundamentarea acesteia, președintele ad-interim conchide în privința admiterii ei și suspendării acțiunii actelor atacate”, argumentează judecătoarea Liuba Șova.

CITIȚI și VOTAT // Parlamentul și-a ANULAT hotărârea din 2019 prin care a desemnat-o pe Domnica Manole judecător la Curtea Constituțională

Hotărârea respectivă a Parlamentului, precum și cea de numire, în locul Domnicăi Manole, a lui Boris Lupașcu, au fost atacate astăzi la Curtea Constituțională de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Domnica Manole rămâne președintele Curții Constituționale", a comentat Litvinenco.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md