11:04:20 24.05.2022
Stiri

Compensații SUPLIMENTARE pentru 210 000 de familii din Bălți și Chișinău, conectate la agentul termic centralizat. De ce Guvernul nu majorează și compensațiile pentru facturile la gazele naturale

Actualitate 18.01.2022 16:08 Vizualizări1545 Autor: Ziarul National
Compensații SUPLIMENTARE pentru 210 000 de familii din Bălți și Chișinău, conectate la agentul termic centralizat. De ce Guvernul nu majorează și compensațiile pentru facturile la gazele naturale


Consumatorii conectați la agentul termic centralizat vor beneficia de compensații suplimentare din partea statului. Astfel, Guvernul va acoperi pentru 210 000 de familii din Chișinău și Bălți, majoritatea pensionari, 80% din creșterea de tarif la energia termică.

Potrivit premierului Natalia Gavrilița, familiile conectate la agentul termic centralizat nu pot face economii și din acest motiv trebuie ajutați să depășească această perioadă dificilă.

„Dacă în noiembrie și decembrie 2021, Guvernul a compensat 67% din creșterea de tarif, începând cu luna ianuarie Executivul va compensa 80% din creșterea de tarif. Totodată, am crescut volumul acoperit de compensație. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat o gigacalorie, începând cu factura pentru ianuarie vom compensa până la 1,5 gigacalorii. Aceste măsuri fac ca suma maximă a compensației oferite de Guvern la factura pentru agentul termic să crească de la 450 de lei pe lună la 815 lei lunar”, a anunțat astăzi prim-ministra, în cadrul unei conferințe de presă.

Sursa citată a subliniat că, în comparație cu anul trecut, familiile conectate la agentul termic centralizat vor plăti în plus în jur de 160 de lei.

„O gospodărie din Chișinău, care în ianuarie anul trecut a consumat 1,5 gigacalorii, a achitat o factură de 1 683 de lei. În acest an, factura pentru această cantitate de căldură consumată va fi de 1 843 de lei, deoarece 815 lei vor fi plătiți de Guvern. Creșterea reală a facturii pentru această gospodărie va fi de 160 de lei pe lună, comparativ cu anul trecut.

„În medie, familiile care consumă agent termic din sistemele centralizate sunt mai sărace decât cele care au centrală autonomă. E vorba de 210 000 de familii din Chișinău și Balți, majoritatea pensionari. Doar 5% din gospodării pot să controleze volumul de căldură, restul 95% nu pot regla volumul, ceea ce înseamnă că nu pot face economii”, a punctat Gavrilița.

De asemenea, alte peste 20 000 de familii vor beneficia a ajutorul de 700 de lei pentru perioada rece a anului. Aceste familii nu puteau anterior beneficia de acești bani, deoarece nu întruneau toate condițiile necesare. Acum se va face o derogare pentru aceste 20 000 de familii, a punctat prim-ministra.

„Am decis în această perioadă să simplificăm accesul la ajutorul pe perioada rece a anului, pentru familiile nevoiașe. Unul din factorii care produce întârzieri la acordarea acestui ajutor îl reprezintă sistemul de evaluare a averii beneficiarului. Din cauza acestei condiții avem peste 20 000 de familii cu venituri mici, care nu se califică prin acest sistem și nu pot accesa ajutorul pentru perioada rece. Am decis ca în anul curent să scoatem acest criteriu pentru acordarea ajutorului. Asta înseamnă că procesul de acordare se va simplifica foarte mult și că mai multe familii cu venituri mici vor putea accesa acest tip de suport din partea statului. Acesta este destinat consumatorilor care utilizează pentru încălzire lemnul, cărbunele și alte resurse și care nu beneficiază de compensații pentru gaz și pentru agent termic”.

Deocamdată, Guvernul nu a luat nicio decizie în rivința consumatorilor de gaze naturale, care au centrale termice autonome. „Ce ține de consumatorii de gaze naturale, compensațiile rămân cele decise în noiembrie 2021. Guvernul achită jumătate din creșterea de tarif a consumului de până la 50 de metri cubi și 1/3 pentru următoarea sută de metri cubi. actualmente nu sunt motive pentru creșterea tarifului, dar asta depinde de prețul de piață și nu putem face prognoze. Cert este că, indiferent de evoluția situației din regiune Guvernul va fi alături de cetățeni și va oferi compensații țintite”, a conchis Gavrilița.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 18.01.2022 16:35

Nimic pentru cei de la sate!!! Ei doar fac focul cu coceni, crengi de copac, sunt departe de capitală, nu fac gălăgie, plătesc impozite și taxe fără crâcnire, pentru o găleată de porumb ”furată” sunt trimiși la pușcărie foarte rapid!!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md