04:50:13 29.07.2021
 
Stiri

CEC este îndemnată să deschidă 198 de secții de VOTARE peste hotarele R. Moldova, după ce peste 100 000 de cetățeni din diaspora s-au înregistrat prealabil

Actualitate 27.05.2021 15:38 Vizualizări1502 Autor: Ziarul National
CEC este îndemnată să deschidă 198 de secții de VOTARE peste hotarele R. Moldova, după ce peste 100 000 de cetățeni din diaspora s-au înregistrat prealabil


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a expediat astăzi Comisiei Electorale Centrale (CEC) propunerile privind numărul secțiilor de votare care urmează a fi deschise peste hotarele republicii, precum și condițiile de votare care ar urma să fie asigurate.

Astfel, suplimentar celor 139 secții de la alegerile prezidențiale din 2020, PAS propune CEC deschiderea, în total, a 198 de secții de votare pentru aceste alegeri, cu 59 de secții de votare mai multe decât în alegerile prezidențiale, au anunțat în cadrul unei conferințe de presă deputații PAS Igor Grosu, Sergiu Litvinenco și Galina Sajin.

În context, președintele PAS, Igor Grosu, a menționat că peste 100 de mii de cetățeni din diasporă s-au înregistrat prealabil ca alegători.

„Și de data aceasta cetățenii din diasporă au dat un exemplu de mobilizare, de implicare și au transmis un mesaj foarte clar, o dată pentru autoritățile noastre, responsabile de organizare și doi, pentru noi, cei de acasă, despre cum trebuie să ne mobilizăm și să ne implicăm la alegerile parlamentare anticipate. În 2020, la alegerile prezidențiale, peste 250 000 de cetățeni din afara țării și-au exprimat votul. Datorită dumneavoastră am reușit să eliberăm instituția prezidențială de hoți. Pe 11 iulie avem următoarea șansă să eliberăm Parlamentul de hoți, iar fără diasporă lucrul acesta va fi greu de făcut”, a adăugat președintele PAS.

Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a expediat astăzi la adresa CEC propunerile PAS privind suplinirea numărului secțiilor de votare: „La alegerile prezidențiale din 2020, precum se știe, am avut o prezență impresionantă la secțiile de votare. Din păcate, pentru mulți cetățeni nu au ajuns buletine de vot la unele secții, iar pentru alții experiența de la alegeri a însemnat ore în șir așteptând să voteze sau distanțe enorme parcurse până la secția de votare”.

Astfel, PAS propune să fie deschise nouă secții suplimentare în Germania. Este vorba de +1 o secție la Berlin, +2 la Frankfurt și deschiderea unor secții noi la Potsdam, Leipzig, Nurnberg, Dusseldorf, Hannover, Bremen. De asemenea, PAS argumentează necesitatea deschiderii a trei secții suplimentare la Londra, dar și a unor secții suplimentare în Northampton, Leicester, Liverpool, Cambridge.

În Franța, unde la fel au fost cozi la alegerile prezidențiale și buletine de vot insuficiente, PAS propune deschiderea a trei secții suplimentare la Paris și în regiunea Parisului, dar și a unei secții în Toulouse, la sudul Franței.

„În Italia este necesară deschiderea unor noi secții în următoarele orașe: Terni, Bologna, Parma, Cesena, Padova, Verona, Venezia-Mestre, Milano, Piacenza, Grosseto, Reggio-Calabria. Pentru Israel propunem deschiderea suplimentar secției din Tel Aviv a unei secții în orașul Beer-Sheva, Haifa și Ierusalim. Pentru SUA propunem deschiderea a noi secții la Pensacola, Portland, Miami, Philadelphia, Las Vegas. Propunem deschiderea a noi secții și în România, Belgia, Luxemburg, Islanda, Danemarca, Spania, Portugalia, Grecia, Canada, Elveția, Olanda, Finlanda, Norvegia, regiunea Irlandei de Nord-Belfast”, a precizat Litvinenco.

De menționat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a propus CEC să fie deschise 190 de secții de votare, cu 51 mai multe decât la alegerile prezidențiale. CEC urmează să ia o decizie finală vizavi de numărul secțiilor de vot deschise peste hotare pe 5 iunie curent.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md