ACTUALIZARE // Angajați ai PCCOCS și SIS, descinderi în Parlament: Șeful Direcției juridice, Ion Creangă, reținut pentru trădare de patrie
ACTUALIZARE // Șeful Direcției Generale Juridice a Parlamentului R. Moldova, Ion Creangă, a fost reținut în noaptea zilei de 30 iulie curent, în timp ce îi furniza informații unui ofițer al serviciilor speciale rusești care activează în R. Moldova sub acoperire diplomatică.
Funcționarul de la Parlament și reprezentantul Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova au fost prinși în flagrant delict într-un local din capitală.
La scurt timp, oamenii legii l-au reținut și pe un polițist de frontieră care activează la Aeroportul Internațional Chișinău și care îi furniza informații legate de ce se întâmplă la acest obiectiv strategic aceluiași reprezentant al serviciilor speciale rusești.
Reținerile au fost operate de angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care au efectuat astăzi percheziții în biroul lui Ion Creangă de la Parlament.
Potrivit PCCOCS, cei doi au fost documentați mai bine de un an și au fost fixate toate întâlnirile acestora cu asistentul atașatului militar al Federației Ruse în R. Moldova, care au avut loc fie în localuri, fie în locurile publice din Chișinău.
„Faptele au avut loc începând din anul 2023. Astfel, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova. Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva R. Moldova. Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, precizează PCCOCS.
Șeful Direcției Generale Juridice a Parlamentului R. Moldova, Ion Creangă, și polițistul de frontieră au fost reținuți pentru 72 de ore.
CITIȚI și DEZVĂLUIRI // Cine erau protectorii de la nivel înalt ai lui Igor Gorgan, agentul rușilor din Armata Națională. Fost ministru al Apărării: „Gorgan este un trădător și colaborează cu rușii, toată lumea știa lucrul acesta”
Surse apropiate anchetei au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că cei doi erau remunerați cu sume de la câteva sute până la o mie de euro pentru fiecare serviciu făcut reprezentantului structurii de informații militare externe a Federației Ruse (GRU) în dauna intereselor R. Moldova.
De exemplu, din discuțiile purtate de Ion Creangă cu securistul rus reiese că funcționarul de la Chișinău îi prezenta rapoarte informative ultimului. Totodată, Creangă îi transmitea reprezentantului misiunii diplomatice ruse diferite documente ajunse pe masa lui din Parlament.
Ofițerul GRU ar urma să fie expulzat din R. Moldova, potrivit surselor noastre.
Știrea inițială
Angajați ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins astăzi în Parlament pentru a efectua percheziții.
Surse din cadrul PCCOCS au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că cercetările l-ar viza pe șeful Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă. Funcționarul ar fi bănuit de trădare de patrie.
Ion Creangă, șeful Direcției generale juridice a Parlamentului
Solicitată de Ziarul NAȚIONAL, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate, Daniela Mînzatu, a confirmat participarea angajaților SIS la efectuarea perchezițiilor din Parlament, dar a refuzat să ne ofere alte detalii.
„Au loc acțiuni procesuale. Revenim cu amănunte”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS.
Emil Gaitur nu a confirmat faptul că Ion Creangă ar fi vizat în acest caz, arătând că „nu operăm cu nume”.
Menționăm că perchezițiile efectuate în baza unei cauze penale gestionate de PCCOCS au loc în ziua în care Parlamentul se convoacă în ultima ședință plenară din sesiunea de primăvară 2024.
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”