DEZVĂLUIRI // Cine erau protectorii de la nivel înalt ai lui Igor Gorgan, agentul rușilor din Armata Națională. Fost ministru al Apărării: „Gorgan este un trădător și colaborează cu rușii, toată lumea știa lucrul acesta”
DECLARAȚIE // „Nimeni nu are nevoie ca în Armata Națională să fie trădători. Aceasta este cea mai joasă speță a firii umane – să-ți trădezi țara, să-ți trădezi colegii”
Faptul că Igor Gorgan, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale în perioada anilor 2013 – 2016 și 2019 – 2021, ar fi „vândut rușilor” era cunoscut mai demult în R. Moldova, însă acesta s-a menținut în funcții de conducere ani la rând datorită sprijinului pe care îl avea de la cel mai înalt nivel.
Mai mult, Gorgan, care ar colabora cu Directoratul principal de spionaj al Federației Ruse (GRU), potrivit unei investigații a The Insider, a luptat împotriva R. Moldova în războiul de la Nistru, în 1992.
Discuții nocturne cu atașatul militar al Rusiei în R. Moldova
Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, care l-a demis pe Gorgan în 2016 din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, susține că încă atunci a fost informat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) despre legăturile acestuia cu atașatul militar al Federației Ruse în R. Moldova, dar și cu alți angajați ai Ambasadei Moscovei la Chișinău.
„Gorgan era șef al Marelui Stat Major când am devenit eu ministru și imediat am înțeles că el nu este omul potrivit, mai ales atunci când a încercat să falsifice concursurile privind selectarea militarilor care pleacă în misiuni de pacificare în Kosovo. Fiind în Croația, am revenit în Chișinău, dar am stat doar o zi, pentru că trebuia să plec în Georgia, și mi s-a raportat că nu au fost luate în seamă meritele, dosarele, pregătirea, dar niște criterii pe care le știa numai Gorgan. Atunci am anulat rezultatul concursului, am dispus organizarea unui alt concurs. După aceasta, Gorgan și-a schimbat atitudinea și am fost informați de SIS că există bănuieli și date că acesta este implicat în anumite acțiuni – discută noaptea cu reprezentanții atașatului militar al Federației Ruse, cu atașatul militar, cu oamenii lor”, a declarat Anatol Șalaru pentru Ziarul NAȚIONAL.
Fostul ministru a depus „toate eforturile” ca să fie dat afară, dar acesta a revenit ulterior în aceeași funcție, pentru că „a avut sprijin de la Președinție, în persoana lui Alexei Barbăneagră, care era secretarul Consiliului Suprem de Securitate și era prieten cu tatăl lui Gorgan”, dar și de la anumiți „oameni din SIS”.
CITIȚI și INVESTIGAȚIE // Maia Sandu îi va RETRAGE distincțiile de stat oferite generalului Igor Gorgan, suspectat că ar fi INFORMATOR al serviciilor secrete rusești. AJUTA Rusia să înfrângă Ucraina: „Trăim vremuri istorice și noi trebuie să facem ISTORIE”
„Spatele” de la Președinție
Anatol Șalaru ne-a povestit un caz ce a avut loc în 2016, cu implicarea lui Barbăneagră, cel care i-ar fi asigurat întotdeauna „spatele” lui Gorgan.
„În 2016, șeful Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană a intrat ilegal din Transnistria în R. Moldova, cei de la SIS l-au monitorizat, l-au prins și l-au urcat în avion ca să-l trimită acasă, la Moscova. Între timp, a telefonat secretarul Consiliului Suprem de Securitate al R. Moldova, consilierul președintelui pe probleme de securitate și apărare, Alexei Barbăneagră, și i-a obligat pe cei de la SIS și de la Poliția de Frontieră să-l coboare pe șeful GOTR din avion, să-i dea drumul să se întoarcă la Tiraspol și i-a pus pe cei care l-au reținut să-i plătească biletul. Cei care au făcut chestia asta erau și protectorii lui Gorgan”, ne-a dezvăluit fostul ministru al Apărării.
Anatol Șalaru a atenționat despre faptul că Gorgan „era vândut rușilor” chiar în plenul Parlamentului, încă în anul 2016. Cu toate acestea, în 2019 Gorgan a fost propulsat din nou în fruntea Armatei Naționale, la propunerea Guvernului de coaliție ACUM - PSRM.
„El era vândut rușilor de la început. El a fost politruk, a făcut școala de studii politice, nu studii militare. Prima lui destinație a fost în Ucraina, în 1992. Când era războiul cu Rusia, el lucra în armata rusă. S-a demobilizat din armata rusă prin octombrie- noiembrie, după ce s-a terminat războiul de la Nistru din 1992. Divizia lui a luptat împotriva Republicii Moldova. Tatăl lui era colonel în Armata Națională. Gorgan este un trădător și colaborează cu rușii, toată lumea știa lucrul acesta”, ne-a mai spus Anatol Șalaru.
„Cred că el va fi judecat și condamnat”
În pofida anunțului de la Președinție că Maia Sandu îi va retrage distincțiile și gradele militare, fostul ministru spune că acest lucru poate fi decis numai în cadrul unei anchete gestionate de procurori.
„SIS-ul are toate informația necesară, eu cred că el va fi judecat și condamnat. Nimeni nu are nevoie ca în Armata Națională să fie trădători. Aceasta este cea mai joasă speță a firii umane – să-ți trădezi țara, să-ți trădezi colegii”, a adăugat Șalaru, care crede că ancheta respectivă ar trebui să coboare până la „cel mai mic om” din interiorul Armatei Naționale care îi furniza informații lui Gorgan.
Amintim că The Insider a publicat astăzi discuții de pe contul de Telegram al lui Igor Gorgan care demonstrează că acesta îi furniza curatorului său din GRU, colonelul Alexei Makarov, informații despre situația politică internă din R. Moldova, despre exercițiile militare din R. Moldova, dar și despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care achiziționau echipamente și muniții militare pentru forțele lor armate.
„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie. În 2021, această persoană a fost destituită din funcție de președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de patrie”, a anunțat Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintei R. Moldova.
DECLARAȚIE // NATO, cea mai bună garanţie împotriva războiului
Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât 475 de becuri. Este aproape în fiecare casă din R. Moldova
În loc să combată comerțul ilegal, estorcau bani de la comercianți: Doi polițiști din Chișinău, condamnați la ani grei de pușcărie și la amenzi de până la 700 000 de lei