22:21:30 01.06.2023
Stiri

Alexandru Musteață, directorul SIS: Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi R. Moldova la începutul anului 2023

Actualitate 19.12.2022 14:08 Vizualizări3423 Autor: Ziarul National
Alexandru Musteață, directorul SIS: Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi R. Moldova la începutul anului 2023


UPDATE // La scurt timp după apariția acestei știri în spațiul public, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a făcut mai multe precizări.

În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, se arată în mesajul SIS.Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina.

Declarația îi aparține directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteață, și a fost făcută într-un interviu oferit, în exclusivitate, pentru TVR Moldova, care va fi pus pe post luni, 19 decembrie, începând cu ora 18.00.

Potrivit oficialului, în prezent sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie - februarie, fie mai târziu, martie - aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că, da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat Alexandru Musteață.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate a mai adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.

VIDEO AICI

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Miticu Mitica 19.12.2022 22:21

Garda sus sa nu ne prinda si pe noi cu ea lasata jos ca pe ucrainieni.

Miticu Mitica 20.12.2022 09:02

Pare greu sa intre la noi prin Nord. Din Bielorusia nu se ajunge asa usor in Moldova ca sunt cateva oblasturi ucrainiene de anexat, iar proximitatea rusilor in apropierea granitelor cu Polonia poate declansa o reacrie neasteptata din partea acestora. Noi ne invecinam cu Vynnitsia, Odesa si Cernauti. Inainte sa ajunga la noi trebuie sa treaca prin ele si inainte prin Kiev sau Zhytomyr la nord sau Ryvne Khmelnytskyi. Dar pe aceasta ultima cale ii zgandare pe polonezi dar si Români si chiar Unguri si Slovaci prin proximitatea de frontierele lor si existenta minoritatilor lor in aceste regiuni. Solutie mai simpla ar ramane tot Odesa, adica sau prin Mikolaiv sau direct cu debarcare masiva prin raionul Odesa. De aici ar fi multiple variante dar cea mai scurta si sigura ar fi prin debarcare in Bugeac. Exista si solutia desantului direct in Transnistria si de acolo jonctiune cu trupele de acolo si coborare spre Odesa care sa fie prinsa din 3 directii si din desantul de pe mare. Bineinteles ca acolo va exista cu putin inainte o ofensiva puternica in Kherson unde sa ii tina ocupati pe ucrainieni si care sa fie fortati sa abandoneze unul din fronturi. Daca Odesa a inceput sa fie bombardata din ce in ce mai mult, atunci se poate pregati ceva si de aici. Deci sunt 3-4 posibilitati : 2 prin nord si 2 prin sud. Nici una nu poate fi scoasa din ecuatie. Dar personal cred ca tot prin Sud vor veni pentru ca este mult mai usor pt ei sa ajunga in Gagauzia ucrainieana si apoi a noastra. Posibil sa faca o rascoala in Gagauzia si sa incerce sa faca o jonctiune intre Gagauzia si Transnistria prin Tighina (ca de aceea au pastrat rusii un cap de pod la noi peste Nistru). Da nu este vorba despre DACA vor veni ci CAND.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md