00:57:11 19.01.2020
 
Stiri

„ULTIMA adresă”, inițiativă din Federația Rusă, preluată în R. Moldova: Plăci comemorative pe fațadele caselor în care au locuit VICTIMELE represiunilor staliniste

Social 23.07.2018 13:00 Vizualizări1197 Autor: Ziarul National
„ULTIMA adresă”, inițiativă din Federația Rusă, preluată în R. Moldova: Plăci comemorative pe fațadele caselor în care au locuit VICTIMELE represiunilor staliniste Ultimaadresa.md


Pe fațadele caselor în care a fost înregistrată ultima adresă de reședință a zecilor de mii de victime ale represiunilor staliniste din Basarabia vor fi instalate, în această vară, plăci comemorative în cadrul Proiectului „Ultima Adresă”. De asemenea, în fața caselor unde au locuit victimele nazismului vor fi instalate, pe trotuar, plăci de alamă în cadrul unui alt proiect, „Stolpersteine” sau „Pietre de poticnire”.

Inițiativa aparține Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, și are drept scop comemorarea concetățenilor noștri, victime ale represiunilor politice staliniste și ale nazismului.

Prin instalarea plăcilor comemorative se mai dorește a informa și educa populația despre momentele dureroase ale istoriei noastre. „Prin informare și educare putem înveșnici memoria concetățenilor noștri, putem obține compasiunea și toleranța ce nu ar permite repetarea unor astfel de fenomene pe viitor”, se arată pe pagina proiectului, ultimaadresa.md.

Plăcile „Ultima Adresă” au fost elaborate în baza schiței arhitectului rus Alexandr Brodschi, sunt produse din oțel inoxidabil și au mărimea de 11 x 19 cm. Pe placă sunt scrise informațiile generale despre victima represiunilor politice. Costul unei plăci este de 70 dolari SUA, acestea fiind produse în Federația Rusă de către inițiatorii proiectului.

Inițiativa a fost lansată în Federația Rusă de către un grup civic format din istorici, activiști civici, jurnaliști, arhitecți și scriitori. Inițiatorii proiectului s-au inspirat din proiectul European „Stolpersteine”, ce are drept scop comemorarea victimelor crimelor naziste. Prima placă „Ultima Adresă” a fost instalată în Moscova la 10 decembrie 2014. Pe teritoriul Federației Ruse au fost instalate mai mult de 600 de plăci comemorative în diferite orașe. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Ucraina, Cehia, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Belarus, Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România.

„Stolpersteine” sau „Pietre de poticnire” reprezintă un proiect european de comemorare a victimelor nazismului. Inițiativa presupune instalarea în trotuar a unei plăci de alamă, în fața casei unde au locuit victimele. Proiectul a luat naștere în 1992 la inițiativa artistului german Gunter Demnig, iar astăzi peste 67.000 astfel de plăci au fost instalate în 22 state europene. Stolpersteine este, astfel, cel mai mare proiect de comemorare din lume.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

13.01.2020 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Maia Sandu ar ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md