20:26:59 21.07.2024
Stiri

UE oferă Armatei Naționale a R. Moldova un grant de nouă milioane de euro pentru a-și consolida capacitățile de apărare antiaeriană, în contextul războiului din Ucraina

Actualitate 13.06.2024 16:25 Vizualizări942 Autor: Ziarul National
UE oferă Armatei Naționale a R. Moldova un grant de nouă milioane de euro pentru a-și consolida capacitățile de apărare antiaeriană, în contextul războiului din Ucraina


Uniunea Europeană va oferi Armatei Naționale a R. Moldova un nou pachet de sprijin nerambursabil în valoare de 9 milioane de euro, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF), pentru a o ajuta să-și consolideze capacitățile de apărare antiaeriană, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Noul sprijin presupune achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană care urmează să fie contractate, achiziționate și livrate potrivit unui grafic agreat cu UE. Livrarea echipamentelor către Armata Națională va fi precedată de un acord între UE și Guvernul Republicii Moldova.

„Acest nou pachet este parte a unei cooperări mai largi cu UE în domeniul apărării și vine în contextul solicitării Republicii Moldova, având la bază evaluarea riscurilor și amenințărilor în contextul războiului din Ucraina și al efectelor acestora asupra securității naționale”, anunță Ministerul Apărării.

CITIȚI și FOTO // UE a trimis la Chișinău 16 ambulanțe militare, drone și echipamente necesare procesului de distrugere a explozibililor: Urmează suport pentru apărare antiaeriană și cibernetică. „Reziliența R. Moldova este și reziliența UE”


Începând cu 2021, UE a aprobat măsuri de sprijin pentru forțele armate ale R. Moldova în sumă de 137 de milioane de euro, a declarat miercuri, 12 iunie, Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Amintim că, de la declanșarea războiului în Ucraina, mai multe rachete au survolat ilegal spațiul aerian al R. Moldova în drumul lor către ținte din statul vecin, iar altele au căzut pe teritoriul statului nostru, inclusiv încărcate cu explizibili.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md