08:04:34 28.07.2025
Stiri

UE îngrijorată de evenimentele din R. Moldova

Important 04.05.2013 10:45 Vizualizări1316
UE îngrijorată de evenimentele din R. Moldova nasul.tv
Mai mulți oficiali europenei au criticat votul comun de ieri al deputaților comuniști și liberal-democrați pentru modificarea mai multor legi.

Cele mai dure reacții le-au provocat modificările la Legea privind Curtea Constituțională care se referă la posibilitatea revocării din funcție a judecătorilor Curții.

Referindu-se la această decizie, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a precizat că o astfel de prevedere este în clară contradicție cu standardele europene privind justiția constituțională și este o violare clară a art. 137 din Constituția R. Moldova.

”O Curte Constituțională are sarcina de a controla munca Parlamentului. Prevederea privind necesitatea încrederii din partea Parlamentului este în evidentă contradicție cu scopul Curții Constituționale”, se arată într-o declaratie semnată de Buquicchio. Oficialul recomandă Parlamentului să nu adopte aceste amendamente în lectură finală.

Poziția lui Buquicchio este susținută și de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate şi vice-preşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton,  şi Comisarul European pentru extindere şi politica de vecinătate, Štefan Füle.

Cei doi se declară îngrijorați de modificările adoptate la Legea privind Curtea Constituțională, dar și de alte legi adoptate ieri în grabă de deputații PLDM și PCRM.

„Această lege, precum şi o serie de alte legi importante care privesc chestiuni fundamentale pentru asigurarea funcţionării democraţiei în Moldova, au fost adoptate cu o grabă extremă şi fără o consultare adecvată cu societatea din Moldova sau cu respectarea corespunzătoare a standardelor europene cu privire la reforma constituţională, în special ale celor de la Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei”, se menționează într-o declarație comună semnată de Ashton și Fule.

Înalții oficiali europeni consideră că documentele adoptate ieri în Parlament pun în pericol statul de drept din R. Moldova.

„Reiterăm îngrijorarea noastră că asemenea măsuri, întreprinse fără o pregătire şi consultare corespunzătoare, ar putea constitui o ameninţare la independenţa instituţiilor-cheie naţionale şi un obstacol pentru dezvoltarea viitoare a democraţiei şi a stabilităţii statului de drept în Moldova. Îndemnăm liderii politici din Moldova să nu piardă din vedere impactul de lungă durată a deciziilor lor, inclusiv în ceea ce priveşte atingerea aspiraţiilor Moldovei”, notează cei doi oficiali în aceeași declarație.

Vă amintim că ieri, cu votul deputaților PCRM și PLDM, au fost operate mai multe modificări care se referă la anularea sistemului electoral mixt, majorarea pragului electoral, acordarea de împuterniciri prim-ministrului interimar de a putea demite miniştrii şi şefii instituţiilor, transferarea Centrului Naţional Anticorupţie din subordinea Parlamentului, în subordinea Guvernului. De asemenea, s-a decis că Parlamentul poate revoca din funcție judecători ai Curții la cererea a 25 de deputați, cu votul a 3/5 din numărul deputaților.
Autor: Mariana Rață
Stiri relevante
Top stiri
27.07.2025 08:03 617 Horoscopul zilei 27.07.2025

Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte