09:07:30 07.07.2020
 
Stiri

Tot mai puțini elevi și studenți în R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău simplifică procedura de echivalare a actelor de studii obținute peste hotare

Social 18.02.2020 11:19 Vizualizări1595 Autor: Ziarul National
Tot mai puțini elevi și studenți în R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău simplifică procedura de echivalare a actelor de studii obținute peste hotare
Poză simbol


Începând cu sesiunea de admitere 2020 din R. Moldova, titularii actelor de studii emise de statele semnatare ale Convenției de la Lisabona nu vor mai depune actele de studii pentru recunoaștere la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău. Acestea urmează să fie depuse direct la instituțiile de învățământ superior și instituțiile de învățământ profesional tehnic, în care solicitanții vor să fie admiși la studii, sau la organele locale de specialitate din domeniul învățământului, în cazul admiterii în instituțiile de învățământ preuniversitar.

Noile prevederi se regăsesc în „Regulamentul de recunoaștere și echivalare a actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate”, aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care se referă la recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate de către cetățenii Republicii Moldova, precum și de către cetățenii străini care solicită angajarea în câmpul muncii în Republica Moldova.

Astfel, documentul facilitează procesul de incluziune socială a cetățenilor Republicii Moldova, care se întorc acasă din străinătate și solicită recunoașterea actelor de studii obținute în afara țării pentru a continua studiile în instituțiile de învățământ sau recunoașterea calificărilor profesionale, pentru a se angaja în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova.

Menționăm că, potrivit datelor statistice, în anul de studii 2019/2020, în învățământul primar și secundar general au fost înscriși 333,1 mii de elevi sau cu o mie mai puțini comparativ cu anul de studii precedent. Una dintre principalele cauze ale scăderii numărului de elevi și studenți din R. Moldova este migrația.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md