02:07:39 27.02.2024
Stiri

TOP: Care sunt cele mai scumpe și mai ieftine orașe din lume în 2023

Actualitate 30.11.2023 09:13 Vizualizări2891 Autor: Ziarul National
TOP: Care sunt cele mai scumpe și mai ieftine orașe din lume în 2023 Profimedia


Studiul anual „ Worldwide Cost of Living Index”, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), arată că, în medie, prețurile au crescut cu 7,4% în termeni de monedă locală pentru peste 200 de bunuri și servicii utilizate în mod obișnuit. Acest lucru marchează o scădere față de creșterea-record de 8,1% raportată anul trecut, dar creșterea prețurilor rămâne semnificativ mai mare decât tendința din 2017 - 2021.

Analiza din acest an acoperă 173 dintre marile orașe ale lumii, dar fără Kiev, care nu a făcut obiectul unui sondaj nici în 2022 din cauza războiului, și Caracas, care continuă să se confrunte cu hiperinflația, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

Zurich şi Singapore sunt cele mai scumpe oraşe din lume, chiar înaintea New York-ului, într-un context de creşteri încă puternice ale preţurilor, potrivit clasamentului publicat de săptămânalul The Economist, informează Agerpres, citând AFP.

Revista britanică estimează că preţurile au crescut în medie cu 7,4% pe parcursul anului în cele 173 de oraşe studiate, o uşoară încetinire faţă de inflaţia record de 8,1% înregistrată în 2022.

„Criza costului vieţii este departe de a se fi încheiat, iar nivelul preţurilor rămâne cu mult peste tendinţele istorice", notează Upasana Dutt, care a coordonat acest studiu care a luat în calcul preţul a 200 de produse şi servicii.

„Ne aşteptăm ca inflaţia să continue să scadă în 2024", a adăugat ea, ca urmare a efectului majorării dobânzilor decise de băncile centrale pentru a combate creşterile de preţuri.

Zurich detronează New York-ul, care a fost în fruntea clasamentului anul trecut alături de Singapore.

Patru oraşe europene se clasează printre primele zece, din cauza inflaţiei care continuă să fie ridicată în cazul alimentelor şi a îmbrăcăminţii, precum şi a aprecierii euro faţă de dolar. Această clasificare se realizează în dolari şi, prin urmare, după conversia monedelor diferitelor ţări în dolari. O creştere a euro faţă de dolar se traduce automat în preţuri mai mari în zona euro, ceea ce favorizează oraşele din regiune.

Geneva se află pe locul al treilea (la egalitate cu New York-ul), Parisul ocupă locul şapte înaintea capitalei daneze Copenhaga, care se află pe locul opt, la egalitate cu Tel Aviv, care era în fruntea clasamentului în 2021.

Top 10 cele mai scumpe orașe din lume

1. Zurich - Elveția

2. Singapore

3. New York, Statele Unite

4. Geneva, Elveția

5. Hong Kong, China

6. Los Angeles, Statele Unite

7. Paris, Franța

8. Tel Aviv, Israel

9. Copenhaga, Danemarca

10. San Francisco, Stele Unite

Pe de altă parte, oraşele americane au căzut în clasament: Los Angeles (locul al şaselea) şi San Francisco (locul zece).

Cea mai mare scădere în clasament priveşte oraşele Moscova (locul 142) şi Sankt Petersburg (locul 147), din cauza slăbirii rublei, rezultat al sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

Cel mai ieftin oraş din lume este Damasc. Urmează Teheran și Tripoli.

Top 10 cele mai ieftine orașe din lume

1. Damasc - Siria

2. Teheran, Iran

3. Tripoli, Libia

4. Karachi, Pakistan

5. Tashkent, Uzbekistan

6. Tunis, Tunisia

7. Lusaka, Zambia

8. Ahmedabad, India

9. Lagos, Nigeria

10. Buenos Aires, Argentina


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md