13:37:04 15.06.2024
Stiri

The Washington Post: R. Moldova, următoarea ȚINTĂ a Moscovei? „Cu cât actualul impas al armatei ruse din Ucraina se prelungește, cu atât mai tentantă ar putea deveni R. Moldova ca mijloc pentru Kremlin de a se revanșa”

Actualitate 22.02.2023 14:59 Vizualizări1247 Autor: Ziarul National
The Washington Post: R. Moldova, următoarea ȚINTĂ a Moscovei? „Cu cât actualul impas al armatei ruse din Ucraina se prelungește, cu atât mai tentantă ar putea deveni R. Moldova ca mijloc pentru Kremlin de a se revanșa”


Pe măsură ce Rusia își continuă războiul împotriva Ucrainei, în Europa au crescut temerile că Kremlinul va pune ochii pe noi ținte pentru satisfacerea ambițiilor imperiale ale lui Vladimir Putin. Acum, îngrijorarea este că ar putea să nu aștepte până când se vor potoli luptele în Ucraina, ochind o nouă țintă: o țară mică, fostă republică sovietică, Republica Moldova, scrie „The Washington Post”.

Moldova - fără ieșire la mare, aproximativ de dimensiunea Marylandului și cu o populație mai mică decât cea a Chicago-ului - nu are nici suprafața teritorială, nici populația și nici puterea militară pentru a face față Moscovei, notează cotidianul american în articolul de opinie.

Citește și: FOTO // Joe Biden, INVITAT în R. Moldova. Maia Sandu oferă PRIMELE detalii despre întrevederea cu președintele SUA: „Cu un RĂZBOI la hotar, avem nevoie și mai mult de sprijinul SUA”


„R. Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este excepțional de fragilă. O fâșie îngustă separatistă a frontierei sale de est, la granița cu Ucraina, este ocupată timp de 30 de ani de o garnizoană de trupe rusești, care numără acum aproximativ 1.500 de militari. Propaganda rusă și dezinformarea sunt răspândite pe scară largă și adesea folosite pentru a discredita guvernul”, mai scrie publicația americană în articolul de opinie intitulat „Republica Moldova, următoarea țintă a Moscovei?”.

Citește și: R. Moldova, sub umbrela SUA. Ce a vrut să transmită Joe Biden prin nominalizarea Maiei Sandu în discursul de la Varșovia: „Un semnal cât se poate de clar și categoric pentru Moscova. Interesele Rusiei sunt mai ample și mai brutale în R. Moldova”

Probabil, cu cât actualul impas al armatei ruse din Ucraina se prelungește, cu atât mai tentantă ar putea deveni Republica Moldova, ca mijloc pentru Kremlin de a se revanșa, răsturnând o țară oficial neutră cu doar 2,6 milioane de oameni, mai scriu jurnaliștii americani, notând că Maia Sandu a reușit să facă din țara sa un candidat oficial pentru UE.

CITIȚI și VIDEO // Serghei Lavrov spune DESCHIS că guvernarea de la Chișinău trebuie SCHIMBATĂ, după ce Maia Sandu a acuzat Rusia că ar pune la cale „o lovitură de stat”. „Acești politicieni nu reprezintă interesele poporului R. Moldova”

Articolul din „Washington Post” vine în contextul în care președintele moldovean Maia Sandu a afirmat că Rusia are un plan de subminare a Republicii Moldova, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

Sandu a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova.

Potrivit șefei statului, planul Rusiei pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Aceeași sursă a precizat că materialele recepționate de la parteneri, inclusiv cele la care a făcut referire președintele ucrainean Volodimir Zelnski, conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegrului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md