23:19:10 25.04.2024
Stiri

The Telegraph face RECLAMĂ României, de Ziua Independenţei: Iată ce lucruri NU ȘTIAI despre această ţară

Reportaj 13.05.2017 10:03 Vizualizări3095 Autor: Ziarul National
The Telegraph face RECLAMĂ României, de Ziua Independenţei: Iată ce lucruri NU ȘTIAI despre această ţară Sursa: telegraph.co.uk


Ziua Independenţei României, care a fost pe 9 mai, este marcată şi de unul dintre cele mai citite cotidiene ale lumii, ce trece în revistă nişte lucruri mai mult sau mai puţin cunoscute despre Ţară.

„Lucruri fascinante pe care nu le ştiai despre România”, este titlul dat de The Telegraph unui amplu articol dedicat ţării noastre, la 140 de ani de la obţinerea independenţei de stat.

1. Aici se află cea mai grea clădire din lume

Deşi mulţi au auzit că Palatul Parlamentului - sau Casa Poporului - este cea mai mare clădire administrativă din lume, poate că puţini ştiu că este şi cea mai grea. Potrivit sursei citate, Cartea Recordurilor o recunoaşte oficial drept cea mai grea clădire de pe planetă. De exemplu, 3.500 de tone de cristal au fost folosite, precum şi 700.000 de tone de oţel şi bronz - pentru „uşi şi ferestre monumentale”.

De asemenea, The Telegraph notează şi alte caracteristici ale Casei Poporului, cum ar fi costurile de ridicare şi de întreţinere, multitudinea de camere şi de etaje, suprafaţa, volumul, forţa de muncă şi numărul celor morţi lucrând la construcţie.


2. Şi tot aici se află şi cel mai frumos drum din lume

Este vorba despre Transfăgărăşan, despre care Jeremy Clarkson a spus că este „cel mai bun drum pentru condus”. Britanicul a menţionat că, în căutările sale, a găsit acest drum al superlativelor în centrul României. Drumul a fost, asemenea Palatului Parlamentului, o altă creaţie a lui Nicolae Ceauşescu.

Sursă citată notează că fostul dictator a vrut ca acest drum să fie folosit drept o scăpare rapidă în cazul unei invazii sovietice, însă nu a fost niciodată utilizat în acest scop.

3. Românilor le place să bea

Iată că britanicii au ajuns la concluzia că suntem a cincea ţară în ce priveşte consumul anual de alcool pur, cu 14,4 litri, comparativ cu 11,6 litri în Marea Britanie. Ne devansează alte patru ţări est-europene - Belarus, Rusia, Moldova şi Lituania. România este pe locul 10 mondial la consum de bere şi pe 16 în ce priveşte consumul de vin.

4. Vizitatorii pot vedea în ţara noastră cel mai mare mamifer al Europei

Este vorba despre bizonul european (adică zimbrul), care are peste 600 de kilograme şi a fost foarte aproape de extincţie, dar acum poate fi găsit în România. În ţara noastră, poate fi văzut în Munţii Țarcu. Tot în România se află cea mai mare populaţie de urşi bruni a Europei.

5. Este adevărată casă a lui Borat

Cunoscutul personaj de film al lui Sacha Baron Cohen „provine” dintr-un sat din România, de fapt, nu din Kazahstan, aşa cum se precizează în film. Scenele de la începutul filmului sunt filmate în satul prahovean Glod, unde locuitorii rromi au fost figuranţi. Tot în România s-au mai filmat şi alte producţii cinematografice, precum Cold Mountain.

6. Bucureştiul are una dintre cele mai drăguţe librării

Cărtureşti Carusel a fost deschisă în anul 2015, într-o clădire restaurată din secolul XIX. Conţine mai mult de 10.000 de cărţi şi 5.000 de albume şi DVD-uri.


7. Reţeaua 4G a ţării stârneşte invidia lumii

România este unul dintre cele mai bune locuri pentru viteza 4G, ocupând locul patru din 78 de ţări. Viteza medie este de peste 35 de Mb/s, comparativ cu puţin peste 21 Mb/s, în Regatul Unit, spre exemplu.

8. Reţeaua feroviară este impresionantă

Asta este o surpriză şi pentru mulţi dintre români. Cu 22.298 de kilometri, este a 15-a cea mai mare reţea feroviară din lume, chiar dacă România este pe locul 81 în ce priveşte suprafaţa.

9. Arcul de Triumf

„Cine are nevoie de Paris? Bucureştiul are propriul Arc de Triumf”, scrie sursa citată.

10. Şi replică pentru Muntele Rushmore

Celebra sculptură în stâncă din SUA, care înfăţişează patru foşti preşedinţi americani, îşi are corespondenţă în România, potrivit publicaţiei britanice. Este vorba despre sculptura în stâncă înfăţişându-l pe Decebal, realizată la gura Porţilor de Fier, în perioada 1994-2004.

11. Aici ne simţim şi ca la Hollywood

Motivul este un simplu: Celebra inscripţie cu numele oraşului filmelor îşi are corespondent la înălţime, la Braşov şi Râşnov.

12. Surprinzător, aici s-a născut cafeaua bună

Explicaţia este la fel de simplă: Francesco Illy, fondatorul companiei italiene de cafea, este născut la Timişoara, în 1892, după care s-a mutat la Viena şi apoi în Trieste, Italia.

13. Cel mai mare steag din lume este românesc

Cu dimensiunile de 349 metri pe 227 de metri şi cântărind cinci tone, steagul a fost desfăşurat în anul 2013.

14. Românii se laudă şi cu câteva alte recorduri mai puţin obişnuite

Printre acestea se numără cel mai lung cârnat, care a avut 62 de kilometri, sau cel mai mare document legal - 9X6 metri, printat de ING Asigurări de Viaţă.

15. Românii au inventat multe

Aici într-adevăr ne putem mândri: Nicolae Paulescu a descoperit insulina, Henri Coandă este creditat pentru construirea primului avion cu reacţie, iar Petrache Poenaru a creat stiloul. Emil Palade a obţinut Premiul Nobel pentru Medicină, Elie Wiesel pentru Pace, Herta Muller pentru Literatură şi Ştefan Hell pentru Chimie. Toţi patru au în comun că provin din România.

16. Bisericile româneşti sunt spectaculoase

România are, în patrimoniul mondial UNESCO, opt biserici din Bucovina, acoperite cu fresce minunate, printre care Mănăstirea Voroneţ, care a fost numită „Capela Sixtină a României”, dar şi opt biserici din Maramureş, inclusiv cea de la Săpânţa, care este cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

17. Tot aici se află şi un cimitir ciudat pentru străini

Este vorba despre Cimitirul Vesel din Săpânţa, unde crucile sumbre sunt înlocuite de unele colorate şi cu mesaje haioase.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md