16:24:19 26.04.2024
Stiri

Tatuajul în R. Moldova - trend, moft sau tratament?

Social 24.08.2014 13:02 Vizualizări6168 Autor: Daniela Hadei
Tatuajul în R. Moldova - trend, moft sau tratament?


Semn permanent // Fie că a fost făcut din plăcere, necesitate, obligație sau curiozitate, tatuajul prinde teren în R. Moldova

De la floricele, steluțe și mesaje mici, la dragoni, șerpi, lupi sau vulturi, specialiștii spun că tatuajele sunt rezultatul unei stări emoționale care vine din interiorul fiecăruia. În Antichitate, popoarele primitive foloseau tatuajul pentru a se proteja de forţele malefice sau, pur şi simplu, din dorinţa de înfrumuseţare. Istoria notează că cei care au răspândit tatuajul au fost egiptenii.

Șapte tatuaje

Tatuajul este un desen sau un semn permanent care se face cu ajutorul unor pigmenţi introduşi în straturile superficiale ale pielii. Dinu Colciu are 34 de ani şi a lucrat mai mulţi ani într-un salon de tatuaje din România, iar de puțin timp şi-a deschis propriul salon la Chişinău.

Dinu a fost mereu pasionat de artă. Primul tatuaj și l-a făcut singur, la vârsta de 23 de ani. A studiat opt ani arta plastică, apoi individual a cercetat dermatologia. Pasiunea și curiozitatea pentru tatuaje le-a transformat într-o meserie. „Primul tatuaj l-am făcut pe coapsă. Era un loc comod și accesibil. Era o curiozitate pentru mine, apoi au urmat și restul tatuajelor. Fiecare în parte semnifică ceva, un eveniment din viața mea, pe care am vrut să mi-l amintesc cu drag”, mărturisește Dinu, care acum are șapte tatuaje.

O decizie importantă

Dinu Colciu ne spune că tatuajul trebuie făcut doar atunci când persoana este sigură că îl vrea. Această alegere lasă o amprentă pentru toată viața și nu trebuie făcută în grabă, la nervi sau din obligație. Este foarte important ca spațiul în care se va face tatuajul să fie curat și luminos, să se utilizeze instrumente profesioniste, iar specialistul să lucreze cu echipament corespunzător. Tatuajele pot fi aplicate pentru diferite categorii de vârstă, dar nu se recomandă minorilor. „Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, procedura se face doar în prezența unui părinte. De asemenea, înainte de tatuare, fiecare client poartă o discuție cu specialistul, unde se alege desenul, nuanța, zona potrivită. Nu recomand tatuajele pentru minori. Consider că este un pas hotărâtor în viață, pe unii îi poate afecta pe viitor”, spune specialistul.

Igienă și profesionalism

Anastasia Balaban are 22 de ani și a ales să-și facă un tatuaj cu o zi înainte de a împlini 22 de ani. „Am ales încheietura mâinii, iar tatuajul este alb, pentru a-l vedea doar eu. Îmi oferă încredere și curaj. De multe ori când mi-e greu, mă uit la el și mă simt mai bine. Mai vreau unul, voi alege încă un mesaj, sau voi opta pentru o maimuțică”, spune tânăra. Tatuajul ei este un mesaj în limba engleză, care se traduce „fii tare”.

Dinu Clociu afirmă că tatuajul nu dăunează pielii, dacă este făcut în condiții igienice. „Cerneala este aplicată în primele două straturi ale pielii, fapt ce nu dăunează pentru organism. Acul nu trebuie să ajungă în mușchi, iar soluțiile din culori trebuie să fie din substanțe anorganice, testate dermatologic”, ne explică el. Potrivit lui Dinu, cele mai sensibile zone sunt burta, gâtul, coastele, zona de după ureche, încheietura mâinii. El nu recomandă tatuajele în zona intimă. În opinia sa, tatuajul este o artă și un accesoriu pentru un loc vizibil. „Eu nu fac tatuaje în zonele intime. Cele mai solicitate zone sunt brațele, picioarele și spatele. În vogă sunt inscripțiile, diferite nume, mesaje”, mai spune el.

Tatuaj la 83 de ani

Dinu Colciu are o experiență de muncă de 14 ani. Cel mai mare tatuaj din practica sa l-a făcut pentru un domn trecut de vârsta de 50 de ani. Acesta a optat pentru un dragon ce-i acoperea tot spatele, iar coada continua până la glezna unui picior. Unul dintre cele mai impresionante cazuri a fost când a tatuat un bătrân de 83 de ani. „Am avut un caz cu un bărbat de 83 de ani, care și-a regăsit un fecior ce nu l-a văzut de foarte mult timp. Pentru a-și marca fericirea, au venit împreună și au solicitat câte un tatuaj pe spate. Acesta reprezenta o barză, care avea în cioc o broască ce o strângea de gât, iar alături era scris un mesaj de genul: Niciodată să nu te lași învins”, povestește specialistul. Totodată, sunt multe persoane care își fac tatuaje pentru a acoperi o cicatrice sau o imperfecțiune de pe corp. În același timp, maestrul nu recomandă procedurile de înlăturare a tatuajelor. „Tatuajele sunt pe viață, din această cauză eu recomand tuturor să se gândească bine înainte de a se tatua. Nu este adevărat că ele se înlătură, în acel loc rămâne o cicatrice urâtă și pronunțată, de o nuanță albăstruie. Cel mai bine, ori faci un tatuaj, ori nu-l faci”, explică el.

Aurelia Balan-Cojocaru, doctor în psihologie:

„În urma fiecărui fapt uman se ascunde un factor psihologic. Mulți dintre cei care își fac tatuaje încearcă să-și învingă anumite frici interioare. Fie că sunt conștienți sau nu de asta. Un alt motiv ar fi ieșirea din anonimat, acordarea unei doze de încredere în sine, fie că este aplicat într-un loc vizibil sau nu. Sunt tatuaje cuminți, dar sunt și tatuaje mai dure. Poate fi vorba și de pasiunea pentru desen. Un alt motiv se referă la tatuajele identice, cei care aparțin unui trib, unui grup religios, unei companii. Acest tip de tatuaj este întâlnit și la persoanele care au fost în detenție. Contează foarte mult mediul social în care se află individul. De multe ori, dacă persoana nu este mulțumită de sine sau vrea să imortalizeze o anumită stare, încearcă să apeleze la anumite trucuri, cum sunt și tatuajele”.

Liliana Damaschin-Rughină, doctor în medicina generală:

Tatuajele nu sunt periculoase atâta timp cât se respectă toate regulile de igienă. Acul trebuie să fie de unică folosință, specialistul să poarte mănuși sterile, iar salonul să fie curat și bine amenajat. Zona trebuie dezinfectată cu soluție specială și, de asemenea, tatuajul să fie îngrijit și după ce a fost făcut. Contează foarte mult persoana care face tatuajul, aceasta să fie neapărat specialist în domeniu. E foarte important ca substanța aplicată să fie de calitate înaltă, testată dermatologic”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md