Stiri
Tamara Șchiopu // Raita din castraveți cu mentă rece
Social
18.08.2013
16:41
4300


Bucate deosebite din ingrediente obişnuite
Culturi de sezon: CASTRAVEŢII
Dumneavoastră ce faceţi când aveţi suplus de castraveţi? Probabil îi conservaţi pentru iarnă. Şi bine faceţi. Castraveţii se păstrează perfect în stare marinată sau murată şi oferă arome savuroase pe timp de iarnă, la cartofi copţi, tocane, fripturi sau în salate.
Din cele două metode tradiţionale de a conserva castraveţii – muratul şi marinatul –, mai benefică pentru organism este metoda muratului. Castraveţii muraţi, adică fermentaţi, conţin bacterii probiotice foarte folositoare pentru sistemul digestiv, care ajută la sporirea imunităţii, mai ales după urmarea unei cure de tratament cu antibiotice. Se ştie că antibioticele distrug nu doar bacteriile dăunătoare din organism (infecţiile), ci şi pe cele folositoare. De asta e bine să consumăm castraveţi muraţi, harbuji şi roşii murate, precum şi lapte acru, brânză de oi – acele produse tradiţionale, fermentate, care vor suplini pierderile florei naturale din organism.
Dacă nu aveţi posibilitatea de a mura castraveţii în butoi şi a-i păstra în beci, atunci când îi sigilaţi în borcane, fierbeţi doar moarea creată, dar nu şi castraveţii. În aşa mod veţi păstra o mare parte din bacteriile benefice care, din păcate, se distrug la o temperatură mai înaltă de 70 de grade Celsius.
Dar să nu uităm că cel mai sănătos mod de a savura legumele este în stare proaspătă. Salata de castraveţi şi roşii, cu ceapă, ardei dulci, verdeţuri este prezentă pe masă din primăvară până toamna târziu. Şi nu e de mirare că pentru unii acest mod de consum a castraveţilor devine cam plicticos.
Mai jos vă ofer căteva reţete şi idei de a folosi castraveţii proaspeţi, reţete găsite şi încercate de alte popoare, dar foarte simple şi accesibile, folosind ingrediente locale.
Raita din castraveţi cu mentă rece
Raita este un sos delicios, extraordinar de binevenit pe arşiţă, deoarece oferă o senzaţie de răcoare, dar şi hidratează foarte bine. Se foloseşte iaurtul natural sau laptele acru, care trebuie mai întâi scurs printr-o sită. Datorită gustului său sărăţel şi acrişor, copiii de obicei o adoră.
Ingrediente
Metoda de preparare
Raita se serveşte la bucate iuţi sau ca o gustărică - cu turte uscate, cu felii de pâine proaspătă sau chiar cu alte legume tăiate în formă de beţişoare (morcov, castraveţi, ardei dulci).
Sfat practic: nu aruncaţi sucul stors din castraveţi, deoarece este extrem de bogat în vitamine şi antioxidanţi. Serviţi-l cu un pic de sare sau spălaţi-vă cu el pe faţă.
Cinci beneficii de sănătate
Potasiul, magneziul şi fibrele vegetale din castraveţi reglează tensiunea arterială, atât cea ridicată, cât şi cea scăzută.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Culturi de sezon: CASTRAVEŢII
Dumneavoastră ce faceţi când aveţi suplus de castraveţi? Probabil îi conservaţi pentru iarnă. Şi bine faceţi. Castraveţii se păstrează perfect în stare marinată sau murată şi oferă arome savuroase pe timp de iarnă, la cartofi copţi, tocane, fripturi sau în salate.
Din cele două metode tradiţionale de a conserva castraveţii – muratul şi marinatul –, mai benefică pentru organism este metoda muratului. Castraveţii muraţi, adică fermentaţi, conţin bacterii probiotice foarte folositoare pentru sistemul digestiv, care ajută la sporirea imunităţii, mai ales după urmarea unei cure de tratament cu antibiotice. Se ştie că antibioticele distrug nu doar bacteriile dăunătoare din organism (infecţiile), ci şi pe cele folositoare. De asta e bine să consumăm castraveţi muraţi, harbuji şi roşii murate, precum şi lapte acru, brânză de oi – acele produse tradiţionale, fermentate, care vor suplini pierderile florei naturale din organism.
Dacă nu aveţi posibilitatea de a mura castraveţii în butoi şi a-i păstra în beci, atunci când îi sigilaţi în borcane, fierbeţi doar moarea creată, dar nu şi castraveţii. În aşa mod veţi păstra o mare parte din bacteriile benefice care, din păcate, se distrug la o temperatură mai înaltă de 70 de grade Celsius.
Dar să nu uităm că cel mai sănătos mod de a savura legumele este în stare proaspătă. Salata de castraveţi şi roşii, cu ceapă, ardei dulci, verdeţuri este prezentă pe masă din primăvară până toamna târziu. Şi nu e de mirare că pentru unii acest mod de consum a castraveţilor devine cam plicticos.
Mai jos vă ofer căteva reţete şi idei de a folosi castraveţii proaspeţi, reţete găsite şi încercate de alte popoare, dar foarte simple şi accesibile, folosind ingrediente locale.
Raita din castraveţi cu mentă rece
Raita este un sos delicios, extraordinar de binevenit pe arşiţă, deoarece oferă o senzaţie de răcoare, dar şi hidratează foarte bine. Se foloseşte iaurtul natural sau laptele acru, care trebuie mai întâi scurs printr-o sită. Datorită gustului său sărăţel şi acrişor, copiii de obicei o adoră.
Ingrediente
- 250 ml iaurt natural (fără adaosuri de fructe)
- doi-trei castraveţi curăţaţi de coajă şi daţi prin răzătoare
- un mănunchi de mentă rece proaspătă
- sare după gust
Metoda de preparare
- Castraveţii raşi se pun într-o sită sau într-o pungă de tifon şi se scurg bine de apă.
- Menta rece se taie cât mai mărunt.
- Se amestecă iaurtul cu menta şi castraveţii pregătiţi şi se adaugă sare după gust.
- Raita se păstează în frigider până a fi servită.
Raita se serveşte la bucate iuţi sau ca o gustărică - cu turte uscate, cu felii de pâine proaspătă sau chiar cu alte legume tăiate în formă de beţişoare (morcov, castraveţi, ardei dulci).
Sfat practic: nu aruncaţi sucul stors din castraveţi, deoarece este extrem de bogat în vitamine şi antioxidanţi. Serviţi-l cu un pic de sare sau spălaţi-vă cu el pe faţă.
Cinci beneficii de sănătate
- Castraveţii sunt o sursă bună de vitamina B, care oferă energie suplimentară corpului.
- Castraveţii rehidratează organismul, întrucât 95% din conţinutul lor este apă.
- Coaja de castravete are calităţi antiinflamatorii şi este folosită la reducerea arsurilor pe piele.
- Castraveţii conţin substanţe care reduc riscul de cancer.
Potasiul, magneziul şi fibrele vegetale din castraveţi reglează tensiunea arterială, atât cea ridicată, cât şi cea scăzută.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Stiri relevante
30.09.2013
14:12
3199
Un judecător al Curții Constituționale a fost trecut pe „linie moartă”
31.08.2013
16:05
2201
Rețeta Tamarei Șchiopu // Tartă cu prune
17.08.2013
16:38
1791
REȚETA Tamarei Șchiopu // Castraveţi uşor marinaţi, în stil asiatic
04.08.2013
16:13
3177
REȚETA Tamarei Șchiopu // Bucate deosebite din ingrediente obişnuite. Supa Gaspacho
17.06.2025
16:04
67
Călărași, desemnată Capitala Națională a Sportului pentru 2025 cu finanțare de 1 milion de lei
17.06.2025
16:01
170
Întâlnire strategică între șeful Poliției Naționale și oficiali germani la Chișinău pentru securitate și reforme instituționale
17.06.2025
11:33
475
Guvernul alocă câte 1 000 de lei pentru fiecare elev din clasele I–IX începând cu 2025-2026. Cum veți intra în posesia banilor
16.06.2025
20:35
1004
Vremea de marți, 17 iunie 2025: Încălzire considerabilă și averse izolate
16.06.2025
16:01
674
Delegatie moldoveană studiază modelele de integrare și incluziune a refugiaților în Bosnia și Herțegovina
16.06.2025
12:23
619
Elevii din Comrat explora viitorul cu învățământul dual: „Descoperă meseriile care contează!”
15.06.2025
18:25
913
Prognoza Meteo 16-22 iunie 2025: Vreme Variată și Aproape Ideală






















Top stiri
17.06.2025
16:01
1
Întâlnire strategică între șeful Poliției Naționale și oficiali germani la Chișinău pentru securitate și reforme instituționale
17.06.2025
15:28
51
Participarea Republicii Moldova la GLOBSEC 2025: Carolina Novac promovează progresele țării în tranziția energetică și securitatea globală
17.06.2025
15:06
275
FOTO // Cum să construiești o afacere de succes în AGRICULTURĂ, fără a miza doar pe subvenții din partea statului. O familie din Cahul administrează 2 000 de hectare și practic în fiecare an au o recoltă de TREI ori mai mare decât alți agricultori
17.06.2025
12:44
350
Atac devastator asupra Kievului: 15 morți și aproape 100 de răniți după bombardamentele rusești din 17 iunie
17.06.2025
12:25
275
Agricultorii beneficiază de subvenții de peste 41 milioane lei într-o săptămână
17.06.2025
11:58
388
Șoferi, faceți plinul! Carburanții continuă să se scumpească. Cât va costa benzina și motorina de la miezul nopții
17.06.2025
11:41
398
Maia Sandu denunță atacul devastator asupra Kievului: Pierderi umane și distrugeri masive în urma rachetelor rusești
17.06.2025
11:33
440
Guvernul alocă câte 1 000 de lei pentru fiecare elev din clasele I–IX începând cu 2025-2026. Cum veți intra în posesia banilor
17.06.2025
10:38
316
Fonduri semnificative alocate pentru avansarea cercetării agricole în Republica Moldova
17.06.2025
10:13
365
Vara investițiilor și a viselor împlinite: Cumpără o locuință cu „Proimobil” și poți CÂȘTIGA o vacanță în Palma de Mallorca!
17.06.2025
09:58
382
Captură de droguri de 10 milioane lei, doi suspecți reținuți pe drumul Taraclia-Chișinău
17.06.2025
09:36
360
VIDEO, FOTO // Armata lui Putin continuă să țintească zone rezidențiale din Ucraina și să UCIDĂ copii și oameni nevinovați. 14 morţi şi 55 de răniţi la Kiev, după un atac rusesc masiv cu rachete şi drone
17.06.2025
08:50
463
Un guvern prorus la Chișinău: O amenințare pentru aderarea R. Moldova la UE până în 2030
17.06.2025
07:00
589
Iranul lansează rachete către Israel: interceptări reușite și măsuri de siguranță sporite în nordul țării
17.06.2025
06:17
443
UE insistă pe interzicerea importurilor de GNL din Rusia, în ciuda opoziției Ungariei și Slovaciei
16.06.2025
20:43
618
Premierul Recean laudă sprijinul Germaniei și Italiei în integrarea europeană a Republicii Moldova
16.06.2025
20:35
980
Vremea de marți, 17 iunie 2025: Încălzire considerabilă și averse izolate
16.06.2025
20:20
823
Tensiuni în capitală: BCS acuză guvernarea de politizare, PAS răspunde criticilor privind marșurile de duminică
16.06.2025
19:50
722
Europa preia ștafeta: Ucraina primește mai mult ajutor militar din partea țărilor europene decât din partea SUA
16.06.2025
19:25
782
SUA anulează întâlnirea cu Rusia pe tema ambasadelor: Zaharova nu oferă explicații
16.06.2025
19:01
600
Mihai Popșoi la Tirana: Cooperarea regională, esențială pentru integrarea europeană a sud-estului Europei
16.06.2025
17:18
828
Putin, Erdogan și China critică acțiunile Israelului contra Iranului și se oferă să medieze conflictul
16.06.2025
16:36
787
R. Moldova, gazda primului Congres Mondial al Viei și Vinului: viitorul industriei vitivinicole la răscruce între tradiție și inovație
16.06.2025
16:01
665
Delegatie moldoveană studiază modelele de integrare și incluziune a refugiaților în Bosnia și Herțegovina
16.06.2025
15:59
612
Guvernul prelungește licențierea importurilor de cereale și oleaginoase până la sfârșitul anului 2025
















































Actualitate
Parteneri
Descoperă
Actualitate




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri