Stiri
Bucate deosebite din ingrediente obişnuite
Culturi de sezon: CASTRAVEŢII
Dumneavoastră ce faceţi când aveţi suplus de castraveţi? Probabil îi conservaţi pentru iarnă. Şi bine faceţi. Castraveţii se păstrează perfect în stare marinată sau murată şi oferă arome savuroase pe timp de iarnă, la cartofi copţi, tocane, fripturi sau în salate.
Din cele două metode tradiţionale de a conserva castraveţii – muratul şi marinatul –, mai benefică pentru organism este metoda muratului. Castraveţii muraţi, adică fermentaţi, conţin bacterii probiotice foarte folositoare pentru sistemul digestiv, care ajută la sporirea imunităţii, mai ales după urmarea unei cure de tratament cu antibiotice. Se ştie că antibioticele distrug nu doar bacteriile dăunătoare din organism (infecţiile), ci şi pe cele folositoare. De asta e bine să consumăm castraveţi muraţi, harbuji şi roşii murate, precum şi lapte acru, brânză de oi – acele produse tradiţionale, fermentate, care vor suplini pierderile florei naturale din organism.
Dacă nu aveţi posibilitatea de a mura castraveţii în butoi şi a-i păstra în beci, atunci când îi sigilaţi în borcane, fierbeţi doar moarea creată, dar nu şi castraveţii. În aşa mod veţi păstra o mare parte din bacteriile benefice care, din păcate, se distrug la o temperatură mai înaltă de 70 de grade Celsius.
Dar să nu uităm că cel mai sănătos mod de a savura legumele este în stare proaspătă. Salata de castraveţi şi roşii, cu ceapă, ardei dulci, verdeţuri este prezentă pe masă din primăvară până toamna târziu. Şi nu e de mirare că pentru unii acest mod de consum a castraveţilor devine cam plicticos.
Mai jos vă ofer căteva reţete şi idei de a folosi castraveţii proaspeţi, reţete găsite şi încercate de alte popoare, dar foarte simple şi accesibile, folosind ingrediente locale.
Raita din castraveţi cu mentă rece
Raita este un sos delicios, extraordinar de binevenit pe arşiţă, deoarece oferă o senzaţie de răcoare, dar şi hidratează foarte bine. Se foloseşte iaurtul natural sau laptele acru, care trebuie mai întâi scurs printr-o sită. Datorită gustului său sărăţel şi acrişor, copiii de obicei o adoră.
Ingrediente
Metoda de preparare
Raita se serveşte la bucate iuţi sau ca o gustărică - cu turte uscate, cu felii de pâine proaspătă sau chiar cu alte legume tăiate în formă de beţişoare (morcov, castraveţi, ardei dulci).
Sfat practic: nu aruncaţi sucul stors din castraveţi, deoarece este extrem de bogat în vitamine şi antioxidanţi. Serviţi-l cu un pic de sare sau spălaţi-vă cu el pe faţă.
Cinci beneficii de sănătate
Potasiul, magneziul şi fibrele vegetale din castraveţi reglează tensiunea arterială, atât cea ridicată, cât şi cea scăzută.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Tamara Șchiopu // Raita din castraveți cu mentă rece
Social
18.08.2013
16:41
3739
Autor: Ziarul National
Bucate deosebite din ingrediente obişnuite
Culturi de sezon: CASTRAVEŢII
Dumneavoastră ce faceţi când aveţi suplus de castraveţi? Probabil îi conservaţi pentru iarnă. Şi bine faceţi. Castraveţii se păstrează perfect în stare marinată sau murată şi oferă arome savuroase pe timp de iarnă, la cartofi copţi, tocane, fripturi sau în salate.
Din cele două metode tradiţionale de a conserva castraveţii – muratul şi marinatul –, mai benefică pentru organism este metoda muratului. Castraveţii muraţi, adică fermentaţi, conţin bacterii probiotice foarte folositoare pentru sistemul digestiv, care ajută la sporirea imunităţii, mai ales după urmarea unei cure de tratament cu antibiotice. Se ştie că antibioticele distrug nu doar bacteriile dăunătoare din organism (infecţiile), ci şi pe cele folositoare. De asta e bine să consumăm castraveţi muraţi, harbuji şi roşii murate, precum şi lapte acru, brânză de oi – acele produse tradiţionale, fermentate, care vor suplini pierderile florei naturale din organism.
Dacă nu aveţi posibilitatea de a mura castraveţii în butoi şi a-i păstra în beci, atunci când îi sigilaţi în borcane, fierbeţi doar moarea creată, dar nu şi castraveţii. În aşa mod veţi păstra o mare parte din bacteriile benefice care, din păcate, se distrug la o temperatură mai înaltă de 70 de grade Celsius.
Dar să nu uităm că cel mai sănătos mod de a savura legumele este în stare proaspătă. Salata de castraveţi şi roşii, cu ceapă, ardei dulci, verdeţuri este prezentă pe masă din primăvară până toamna târziu. Şi nu e de mirare că pentru unii acest mod de consum a castraveţilor devine cam plicticos.
Mai jos vă ofer căteva reţete şi idei de a folosi castraveţii proaspeţi, reţete găsite şi încercate de alte popoare, dar foarte simple şi accesibile, folosind ingrediente locale.
Raita din castraveţi cu mentă rece
Raita este un sos delicios, extraordinar de binevenit pe arşiţă, deoarece oferă o senzaţie de răcoare, dar şi hidratează foarte bine. Se foloseşte iaurtul natural sau laptele acru, care trebuie mai întâi scurs printr-o sită. Datorită gustului său sărăţel şi acrişor, copiii de obicei o adoră.
Ingrediente
- 250 ml iaurt natural (fără adaosuri de fructe)
- doi-trei castraveţi curăţaţi de coajă şi daţi prin răzătoare
- un mănunchi de mentă rece proaspătă
- sare după gust
Metoda de preparare
- Castraveţii raşi se pun într-o sită sau într-o pungă de tifon şi se scurg bine de apă.
- Menta rece se taie cât mai mărunt.
- Se amestecă iaurtul cu menta şi castraveţii pregătiţi şi se adaugă sare după gust.
- Raita se păstează în frigider până a fi servită.
Raita se serveşte la bucate iuţi sau ca o gustărică - cu turte uscate, cu felii de pâine proaspătă sau chiar cu alte legume tăiate în formă de beţişoare (morcov, castraveţi, ardei dulci).
Sfat practic: nu aruncaţi sucul stors din castraveţi, deoarece este extrem de bogat în vitamine şi antioxidanţi. Serviţi-l cu un pic de sare sau spălaţi-vă cu el pe faţă.
Cinci beneficii de sănătate
- Castraveţii sunt o sursă bună de vitamina B, care oferă energie suplimentară corpului.
- Castraveţii rehidratează organismul, întrucât 95% din conţinutul lor este apă.
- Coaja de castravete are calităţi antiinflamatorii şi este folosită la reducerea arsurilor pe piele.
- Castraveţii conţin substanţe care reduc riscul de cancer.
Potasiul, magneziul şi fibrele vegetale din castraveţi reglează tensiunea arterială, atât cea ridicată, cât şi cea scăzută.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
30.09.2013
14:12
3052
Un judecător al Curții Constituționale a fost trecut pe „linie moartă”
31.08.2013
16:05
2026
Rețeta Tamarei Șchiopu // Tartă cu prune
17.08.2013
16:38
1526
REȚETA Tamarei Șchiopu // Castraveţi uşor marinaţi, în stil asiatic
04.08.2013
16:13
2990
REȚETA Tamarei Șchiopu // Bucate deosebite din ingrediente obişnuite. Supa Gaspacho
07.05.2024
18:58
701
ATENȚIE, ŞOFERI! Traficul rutier, suspendat pe mai multe străzi din Chișinău, în perioada 8 - 10 mai. Cum va circula transportul public
07.05.2024
17:57
1536
Tehnică militară pe drumurile din R. Moldova și aeronave militare ale SUA în spațiul nostru aerian: Precizările Ministerului Apărării
07.05.2024
16:55
893
DOC // Lista celor 21 de judecători care pleacă de la Curtea de Apel Chișinău înaintea evaluării externe: CSM le-a aprobat cererile de demisie și a anunțat concurs pentru suplinirea a 17 fotolii de magistrat la aceeași instanță
07.05.2024
15:55
1654
METEO // Grindină și vijelie în R. Moldova: Vreme instabilă în seara zilei de marți și pe parcursul nopții
07.05.2024
13:40
548
ANCHETĂ ZN // Vă emoționează cuvântul Europa sau ce trebuie să știe cetățenii R. Moldova despre integrarea europeană? Ce-au răspuns Teodor Baconschi, Magda Cârneci și Eva Kenderessy
07.05.2024
13:14
803
VIDEO, ANTInostalgia // Moldovenii, carne de tun în războaiele URSS: „Țara noastră niciodată nu va păși pe calea agresiunii, niciodată nu va ridica sabia la alte popoare”, a spus Brejnev și sovieticii au înecat în sânge Ungaria, Cehoslovacia, Polonia
Top stiri
08.05.2024
00:26
760
R. Moldova a ratat calificarea în finala concursului Eurovision: Cele zece state care merg mai departe, după prima semifinală a competiție muzicale
08.05.2024
07:30
145
VIDEO // Cum arată la interior palatul lui Putin de la malul Mării Negre: ,,Este un bătrân dictator nebun care, chiar și în timpul războiului pe care l-a început, nu s-a putut opri și a continuat să-și construiască luxosul palat”
07.05.2024
18:58
700
ATENȚIE, ŞOFERI! Traficul rutier, suspendat pe mai multe străzi din Chișinău, în perioada 8 - 10 mai. Cum va circula transportul public
07.05.2024
17:32
972
Regiunea separatistă Transnistria ar urma să fie REINTEGRATĂ înainte de aderarea R. Moldova la UE. Maia Sandu, la Oslo: „Rusia investește mult în dezinformare, nicio altă ţară nu poate să facă față resurselor pe care le investeşte Putin”
07.05.2024
17:03
688
Norvegia acordă R. Moldova un ajutor NERAMBURSABIL de 30 de milioane de euro pentru a consolida securitatea energetică a statului nostru
07.05.2024
16:55
893
DOC // Lista celor 21 de judecători care pleacă de la Curtea de Apel Chișinău înaintea evaluării externe: CSM le-a aprobat cererile de demisie și a anunțat concurs pentru suplinirea a 17 fotolii de magistrat la aceeași instanță
Actualitate
Descoperă
Actualitate
R. Moldova a ratat calificarea în finala concursului Eurovision: Cele zece state care merg mai departe, după prima semifinală a competiție muzicale
VIDEO // Cum arată la interior palatul lui Putin de la malul Mării Negre: ,,Este un bătrân dictator nebun care, chiar și în timpul războiului pe care l-a început, nu s-a putut opri și a continuat să-și construiască luxosul palat”
ATENȚIE, ŞOFERI! Traficul rutier, suspendat pe mai multe străzi din Chișinău, în perioada 8 - 10 mai. Cum va circula transportul public
Tehnică militară pe drumurile din R. Moldova și aeronave militare ale SUA în spațiul nostru aerian: Precizările Ministerului Apărării
Punct de vedere NAȚIONAL
Meteo in Moldova