13:47:13 29.03.2024
Stiri

Sute de mii de terenuri din R. Moldova rămân NEÎNREGISTRATE: Grăbiți-vă să le LEGALIZAȚI, procedura a fost simplificată

Economie 22.05.2017 08:56 Vizualizări4959 Autor: Ziarul National
Sute de mii de terenuri din R. Moldova rămân NEÎNREGISTRATE: Grăbiți-vă să le LEGALIZAȚI, procedura a fost simplificată
Poză simbol


Circa 550 de mii de terenuri private, amplasate în special în localităţile rurale din R. Moldova, nu au fost înregistrate până în prezent la autoritatera cadastrală. Oficiile cadastrale teritoriale anunță că pun în aplicare o procedură simplificată de înregistrare a bunurilor imobile în aceste localităţi, iar acest lucru va costa proprietarii d terenuri 168 de lei.

Potrivit noilor modificări la legislație, care au intrat în vigoare la finele săptămânii trecute, în localităţile care nu au trecut prin programul de stat de înregistrare primară masivă, din 1999 şi până în prezent, poate fi solicitată înregistrarea provizorie a dreptului de proprietate fără prezentarea planului cadastral, ci doar a schemei de amplasare a terenului perfectat de autoritatea publică locală. La fel, procedura se va aplica şi în cazul înregistrării drepturilor în temeiul certificatului de moştenitor, dacă până la momentul actual terenul nu a fost înregistrat în Registrul bunurilor imobile.

Procedura simplificată scutește proprietarii de cheltuieli costisitoate pentru elaborarea planului cadastral.

Menționăm că, în perioada implementării Primului Proiect de Cadastru (1999 – 2007), măsurarea terenurilor şi înregistrarea acestora în Registrul bunurilor imobile se efectua din contul mijloacelor financiare alocate din bugetul de stat, fiind obţinut şi un împrumut de la Banca Mondială. După finalizarea Primului Proiect de Cadastru, care a fost doar prima etapă a programului de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile, au rămas circa 550 de mii de terenuri, în aproximativ 600 de sate, care nu au fost măsurate şi înregistrate. Prin urmare, deţinătorii de terenuri suportau cheltuielile necesare pentru cadastrarea terenurilor în mod individual, iar aceste costuri se ridicau de până la 1 300 de lei pentru o parcelă.

În prezent, în baza procedurii simplificate, costul pentru identificarea bunului imobil prin schema de amplasare va constitui 168 de lei.

Drepturile de proprietate vor fi înregistrate provizoriu, iar intabularea lor se va efectua, ulterior, la prezentarea de către titular a planului geometric întocmit conform legislaţiei. În cazul în care proprietarul va dori să înstrăineze bunul imobil, la acel moment el va fi obligat să solicite perfectarea planului geometric.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md