17:14:49 19.04.2024
Stiri

TURNURILE GEMENE // SUA comemorează 13 ani de la cele mai sângeroase atentate

Știri 11.09.2014 09:48 Vizualizări3126 Autor: Tatiana Scutaru


TURNURILE GEMENE // SUA comemorează 13 ani de la cele mai sângeroase atentate Sursa: www.ziuanews.ro

Astăzi se împlinesc 13 ani de la cele mai sângeroase atentate din istorie, în care au fost ucise aproape 3 000 de persoane. Nici acum, tabloul acelei zile de coșmar nu poate fi șters din mintea americanilor.

La 13 ani de la atentatele de la World Trade Center din New York, efortul internaţional nu a reuşit să elimine ameninţarea terorismului. Chiar dacă al-Qaeda, responsabilă pentru tragedia din SUA, a fost practic anihilată, în locul ei a apărut o grupare chiar mai radicală şi mai periculoasă.

Astăzi, la Chișinău, la sediul Ambasadei SUA, vor avea loc depuneri de flori în memoria victimelor atentatului.

11 septembrie a devenit o expresie sinonimă cu terorismul şi tragedia în întreaga lume
La această dată, în urmă cu 13 ani, au avut loc cele mai dure atacuri teroriste din istorie. Aproape 3 000 de vieţi s-au pierdut, iar alte 8 900 de persoane au fost rănite în cele patru atacuri teroriste coordonate de gruparea al-Qaeda. Printre cei morţi s-au numărat şi patru români.
Patru avioane de pasageri au fost deturnate de un total de 19 agenţi al-Qaeda pentru a fi folosite în atacuri sinucigaşe. Două dintre aceste avioane, unul operat de American Airlines şi celălalt de United Airlines, s-au izbit de cele două turnuri ale complexului World Trade Center din New York.
La două ore de la impact, ambele turnuri s-au prăbuşit. Materialele proiectate şi focurile izbucnite au dus ulterior la dărâmarea parţială sau completă a tuturor celorlalte clădiri din complexul WTC.
Al treilea avion deturnat, operat tot de American Airlines, a lovit Pentagonul – sediul Departamentului pentru Apărare al Statelor Unite –, cauzând o prăbuşire parţială a aripii vestice. Al patrulea avion, al operatorului aerian United Airlines, se îndrepta către Washington, D.C., unde teroriştii intenţionau să-l folosească pentru a distruge Capitoliul, un alt simbol american. Pasagerii acelui avion au reuşit însă să spargă uşa cockpitului controlat de terorişti, s-au luptat cu aceştia şi, în cele din urmă, aparatul s-a prăbuşit pe un câmp în apropiere de oraşul Shanksville din Pennsylvania.
Nicio persoană care se afla în cele patru avioane – 227 de civili şi 19 terorişti – nu a supravieţuit. Victimelor directe ale atacurilor li se adaugă alte peste 1.100 de persoane care au fost diagnosticate ulterior cu cancer din cauza expunerii „ground zero” – suprafaţa pe care s-au prăbuşit clădirile World Trade Center.
Declinul al-Qaeda
Statele Unite ale Americii au declarat război terorismului după această tragedie. Zece ani mai târziu, în mai 2011, Osama Bin Laden, liderul grupării teroriste al-Qaeda („celula”), a fost ucis într-o misiune a trupelor speciale americane. Americanii au sărbătorit pe străzi, ca-n noaptea de Revelion. Întradevăr, al-Qaeda a suferit pierderi majore.
Din gruparea care a reuşit să semene teroare şi frică în întreaga lume, zguduind bursele, schimbând pe veci modul în care călătorim şi a dat motivele pentru monitorizarea corespondenţei oricărui cetăţean american, al-Qaeda a devenit, în ultimii ani, o organizaţie divizată şi dezorganizată, iar lupii tineri au luat locurile locotenenţilor lui Bin Laden. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost capturaţi sau se ascund.
Statul Islamic, pericolul terorist numărul 1
Însă declinul al-Qaeda n-a lăsat în urmă un vid de radicalizare în Orientul Mijlociu. O grupare afiliată al-Qaeda, cunoscută mai întâi drept Statul Islamic în Irak şi Siria (SIIS), apoi Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a devenit, în urmă cu câteva luni, cea mai temută organizaţie teroristă din lume. În doar trei zile, jihadiştii au reuşit să captureze aproape toată partea de nord a Irakului.
Folosind armament şi echipament american, abandonat de soldaţii irakieni care au dezertat în masă, extremiştii din gruparea devenită acum Statul Islamic (SI) nu au niciun adversar pe măsura lor în regiune. Irakul nu mai are trupe militare organizate. Practic, doar forţele minorităţii kurde mai acţionează ca o armată regulată în Irak, însă acestea nu au armament. De aceea, mai multe ţări, în frunte cu SUA, Marea Britanie şi Franţa vor şi chiar au început să-i înarmeze pe kurzi. Însă întreaga lume aşteaptă o strategie coordonată, condusă de Statele Unite ale Americii, pentru eliminarea rapidă a ameninţării.
Americanii comemorează 13 ani de la atentate cu o alertă, sporind efectivele de securitate în oraşe aglomerate şi zone cu grad ridicat de risc. Britanicii se tem de „jihadiştii cu ochi albaştri” – luptătorii crescuţi în Anglia, dar plecaţi să lupte în Siria sau Irak şi care acum se întorc pentru a aduce „războiul sfânt” în Regatul Unit. De aceea, Londra a decis chiar să ridice nivelul alertei privind o potenţială ameninţare teroristă. În ultima lună, două mari aeroporturi londoneze au fost închise parţial din cauza unor ameninţări suficient de credibile.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md