Armată SPAȚIALĂ. China îl atenționează pe Donald Trump
China și-a exprimat miercuri opoziția față de înarmarea spațiului, după ce președintele american Donald Trump a anunțat, cu o zi înainte, înființarea unui comandament militar american pentru spațiu, menit să asigure supremația SUA în acest domeniu.
Inițiativa de marți a președintelui american pare a fi un pas spre punerea în aplicare a noii ramuri a armatei americane pe care el dorește să o înființeze: Forța Spațială.
„China a pledat mereu pentru o utilizare pașnică a spațiului. Ea se opune înarmării spațiului și oricărei curse a înarmării în spațiu"”, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez. „Și ne opunem și mai mult ca spațiul să devină un nou câmp de luptă”, a spus aceasta în cadrul unei conferințe de presă.
Vicepreședintele american Mike Pence a precizat că noul comandament, care ar urma să fie cunoscut foarte curând sub numele de Spacecom, va fi al 11-lea comandament militar al Pentagonului. Acesta va fi însărcinat cu supervizarea tuturor activităților militare spațiale ale SUA.
Trump anunțase în iunie că ar dori să înființeze o „Forță Spațială” care să devină a șasea ramură a armatei americane, alături de Forțele Terestre, US Navy, US Air Force, unitățile de pușcașii marini și cele ale pazei de coastă. Președintele american o consideră indispensabilă pentru asumarea supremației militare a țării sale în spațiu, în special în fața Chinei și Rusiei, însă ministrul american al apărării, Jim Mattis, a declarat că o consideră costisitoare și inutilă.
În afară de aceasta, proiectul riscă să se lovească de opoziția Congresului american, care trebuie să-l aprobe financiar.
China nu are în mod oficial ambiția de a plasa arme în spațiu. Cu toate acestea, ea desfășoară numeroase programe spațiale civile, pentru a rivaliza cu SUA, Rusia, UE, India sau Japonia.
Sursa: defenseromania.ro
Criptomoneda, folosită la greu de Federația Rusă pentru a corupe și a deturna alegerile din R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că întreprind măsuri pentru a-și spori capacitățile și a putea investiga fluxul de monedă virtuală
R. Moldova, ASIGURATĂ cu gaze naturale pentru tot sezonul de încălzire 2024 - 2025. Prețul mediu ponderat de procurare a gazelor a fost de aproximativ 509,15 euro/1 000 m3
Autoritățile R. Moldova iau în calcul reglementarea rețelelor de socializare, inclusiv TikTok, „pentru a nu ne trezi când un stat străin le folosește pentru denaturarea unui scrutin electoral”