06:05:24 23.06.2021
 
Stiri

Stoianoglo ar putea fi DEMIS din funcție: „A fost numit în funcție printr-o lege NECONSTITUȚIONALĂ, iar președintele poate MÂINE să depună o sesizare la CC prin care să ceară anularea decretului ex-președintelui Dodon”

Actualitate 11.06.2021 17:59 Vizualizări20484 Autor: Ziarul National
Stoianoglo ar putea fi DEMIS din funcție: „A fost numit în funcție printr-o lege NECONSTITUȚIONALĂ, iar președintele poate MÂINE să depună o sesizare la CC prin care să ceară anularea decretului ex-președintelui Dodon”


Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ar putea fi demis din funcție, în cazul în care președintele Maia Sandu se adresează la Curtea Constituțională și cere ca decretul predecesorului Igor Dodon să fie declarat neconstituțional. Declarația îi aparține doctorului în drept, Teodor Cîrnaț, în contextul deciziei de ieri a CC prin intermediul căreia s-a stabilit că patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au fost numiți ilegal în funcție în luna martie 2020.

Citește și: DOC // Socialiștii și democrații au numit ILEGAL, în 2020, profesorii de drept titulari în calitate de membri ai CSM: Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Valentina Coptileț și Ion Crețu, REVOCAȚI din funcții

„S-ar putea ca, în timpul cel mai apropiat, domnul Stoianoglo, în calitate de procuror general, să fie revocat din funcție printr-o hotărâre a Curții Constituționale, fiindcă această Hotărâre este similară cu Hotărârea CC din 21 mai 2020 unde se menționa că procurorul general a fost numit în funcție printr-o lege neconstituțională, însă în punctul 83 se menționa că aceasta nu afectează procedura de numire în funcție a procurorului general. Ieri Curtea și-a revizuit jurisprudența și a spus: chiar dacă acești patru membri ai CSM au fost numiți în funcție acum un an de zile și față de ei se aplică principiul inamovibilității, în scopul garantării supremației constituției, noi îi revocăm din funcție, dar hotărârile adoptate cu prezența acestor patru membri ai CSM sunt legale până astăzi”, a precizat acesta, în cadrul unei emisiuni televizate.

CITIȚI și DOC // Președinta Maia Sandu a ANULAT decretul lui Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău: „CSM a încălcat procedurile”

Astfel, președintele Maia Sandu poate declanșa procedura prin care Alexandr Stoianoglo să fie revocat din funcție.

„Cred că președintele R. Moldova poate să depună mâine o sesizare la Curtea Constituțională prin care să ceară declararea neconstituționalității decretului ex-președintelui Dodon de numire a procuror general, Alexandr Stoianoglo. El a fost numit printr-o lege neconstituțională. Sunt două lucruri similare, iar CC a deschis Cutia Pandorei”, a punctat Cîrnaț.

Amintim că, pe 21 mai 2020, CC a ajuns la concluzia că este neconstituțional concursul prin care Alexandr Stoianoglo a ajuns procuror general. Totuși, în decizia CC se arată că Alexandr Stoianoglo poate rămâne în funcție.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Miticu Mitica 11.06.2021 20:10

Cum sa demiteti un român ? Vreti sa se supere AUR si PUN :-) :-) :-)

Petru Ursu 12.06.2021 10:12

Asta cu demisia PG va fi dupa alegeri , cind se va reseta guvernarea...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md