21:33:21 29.05.2023
Stiri

Sprijin bugetar de URGENȚĂ pentru R. Moldova, în vederea atenuării impactului socio-economic generat de INVAZIA Rusiei în Ucraina. Banca Mondială a aprobat acordarea unei finanțări de 134,3 MILIOANE de dolari

Actualitate 26.05.2023 09:40 Vizualizări826 Autor: Ziarul National
Sprijin bugetar de URGENȚĂ pentru R. Moldova, în vederea atenuării impactului socio-economic generat de INVAZIA Rusiei în Ucraina. Banca Mondială a aprobat acordarea unei finanțări de 134,3 MILIOANE de dolari


Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat joi, 25 mai, acordarea unei finanțări R. Moldova, în cadrul celui de-al Doilea Program de Operațiuni pentru Politici de Dezvoltare privind răspunsul la situații de urgență, reziliență și competitivitate (OPD2), în valoare de 134,3 milioane de dolari SUA. Acest sprijin bugetar va ajuta Guvernul R. Moldova să atenueze impactul socio-economic generat de invazia Rusiei în Ucraina, în special asupra refugiaților și gospodăriilor. Totodată, prin acest sprijin se urmărește consolidarea rezilienței și sporirea competitivității pentru a reduce vulnerabilitățile la șocurile viitoare.

Potrivit Băncii Mondiale, în prezent, R. Moldova se confruntă cu provocări fără precedent ca urmare a efectelor de propagare a invaziei Rusiei în Ucraina, care au un impact semnificativ asupra gospodăriilor, economiei și finanțelor publice.

„Acest sprijin bugetar de urgență, care vine cu contribuții din partea partenerilor noștri de dezvoltare, va ajuta Guvernul Republicii Moldova să atenueze impactul continuu al invaziei Rusiei în Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor grav afectate de crizele recente”, a declarat directoarea de Țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja. „De asemenea, mă bucur că acest program va promova reziliența și va spori competitivitatea pentru a reduce vulnerabilitățile la șocurile viitoare”.

Programul face parte dintr-un pachet de asistență financiară coordonat pentru R. Moldova din partea partenerilor internaționali, ca răspuns la urgența socio-economică actuală din țară. Pachetul include contribuții din partea FMI, Uniunii Europene și a partenerilor bilaterali. OPD2 prevede un împrumut BIRD în valoare de 100 de milioane de dolari SUA și beneficiază de un grant de cofinanțare în valoare de 9,3 milioane de dolari SUA în cadrul Fondului fiduciar multidonator pentru Programul Politici de Dezvoltare a R. Moldova (MDTF), precum și de o contribuție concesională de 25 de milioane de dolari SUA în cadrul Facilității Globale de Finanțare Concesională (FGFC). Până în prezent, pentru Programul Politici de Dezvoltare a Republicii Moldova au fost primite contribuțiile Statelor Unite, Norvegiei, Irlandei și Suediei. În lunile următoare se preconizează sprijin suplimentar din partea partenerilor, precum și o finanțare paralelă din partea Agenției de Cooperare Internațională a Japoniei.

Din momentul aderării R. Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari SUA au fost alocați pentru mai mult de 60 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte active cu un angajament total de 608 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma reglementării și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrație fiscală, cadastru, educație, drumuri, sănătate și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul la situația de urgență, cauzată de COVID-19, agricultura, apă și canalizare și energie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md