14:48:06 13.05.2025
Stiri

Sport și dulciuri moldovenești la Montreal

Moldovenii în lume 05.02.2014 09:01 Vizualizări4812
Sport și dulciuri moldovenești la Montreal

A studiat la o școală prestigioasă de diplomație, dar până la urmă a ales calea emigrației. De câțiva ani, Anatolie Zlotea locuiește, împreună cu familia, și activează în Canada, în regiunea Quebec. El a înființat acolo o echipă de fotbaliști, conaționalii noștri surclasându-i chiar și pe jucătorii originari din America de Sud, considerați printre cei mai tari la fotbal. Pe lângă aceasta, compatriotul nostru promovează pe continentul nord-american și produsele noastre autohtone, convingându-i pe străini să consume dulciuri moldovenești.

A abandonat diplomația din cauza barierelor

Fiind în patrie, Anatolie s-a dedicat studiului diplomației, fiind unul dintre primii absolvenți ai Facultății de Relații Internaționale și Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova și ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București. Vorbind despre diplomație, Anatolie zice că aceasta a fost și va rămâne o pasiune a sa. „O dragoste ascunsă pe care, din păcate, nu am avut șansa să o descopăr. Fiecare dintre noi, înainte de a-și alege facultatea sau jobul la care vrea să aplice, trebuie să-și cunoască abilitățile. Atunci când te cunoști pe tine însuți, îți poți ușor stabili niște obiective realiste. Aceasta am încercat să fac și eu, dar prea multe bariere mi-au blocat calea”, s-a destăinuit el.

Aflând despre posibilitatea de a cunoaște un alt mod de viață, a ales să emigreze în Canada, ținând cont de nivelul de trai de acolo, cel educațional, cultural și multe alte avantaje.

Campioni la fotbal la Montreal

La Montreal, cel mai mare oraș al provinciei Quebec, a înființat o echipă de fotbal formată din membri ai comunităţii de limba română, majoritatea lor fiind basarabeni. Se numește FC Moldova Montreal. „Un mare înțelept spunea: Nu te apuca să confecționezi poezii, naște-le! E și cazul echipei noastre, care s-a născut din dor, din pasiune și din emoție”, s-a exprimat el plastic.

Din 2009, de la înființare, fotbaliștii noștri participă cu succes la Campionatul de amatori din Canada. „Nu victoriile, ci înfrângerile sunt învățăturile noastre. Și, desigur, doar spiritul de echipă, prietenia, respectul unuia față de celălalt a făcut să avem succese frumoase și să purtăm cu demnitate numele de FC Moldova”, se mândrește fotbalistul.

Cea mai mare realizare a sportivilor moldoveni este câștigarea Cupei Campionatului Exterior Concordia ARSC (Association regionale de soccer du Canada). Acesta este una dintre cele mai prestigioase și bine organizate campionate pentru echipele de amatori din regiune. În meciul final, băieții noștri au reușit să învingă echipa formată din jucători proveniţi din America de Sud.

Exportă dulciuri moldovenești în America

Pentru a promova mărfurile moldovenești pe continentul nord-american, Zlotea a pornit o afacere. „Canada este țara tuturor posibilităților, în cazul în care munca devine o prioritate. Or, eu am însușit bine lecția părinților mei: Numai muncind poți face față provocărilor vieții”, spune omul de afaceri.

Compania pe care o conduce este legată nemijlocit de Basarabia. Obiectivul ei primordial este promovarea R. Moldova și a produselor noastre. Anatolie susține că produsele moldovenești se bucură de succes pe piața nord-americană. În acest scop, colaborează cu producătorii autohtoni de dulciuri: „Bucuria”, „Orhei - Vit”, „Nefis” și mulți alții. Însă, atrage atenția antreprenorul, mai este încă mult de muncit la capitolul marketing al produselor autohtone. „Modul în care oferi produsul și îl vinzi este decisiv pe piața americană, unde concurența este foarte acerbă”, a subliniat el.

Sarmalele moldovenești au gust de sarmale oriunde

Moldovenii din Canada sunt extrem de ambițioși și muncitori. „În familiile emigranților moldoveni se vorbește o frumoasă limbă românească, obiceiurile nu au fost alterate: sarmalele au gust de sarmale, sărbătorile tradiționale sunt marcate în sânul familiei și al comunității”, ne asigură el.

Societatea canadiană, care îi găzduiește pe basarabenii noștri, este foarte eterogenă. „Sufletul și coloana vertebrală” ale Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ) este ex-parlamentara Ala Mândâcanu. Diaspora moldovenească organizează la Montreal Ziua Limbii Române, 1 Decembrie, Ziua lui Mihai Eminescu, Ziua lui Grigore Vieru, iar la Sărbătorile de iarnă răsună minunatele colinde românești. CMQ editează anual o broșură cu evenimentele pe care le organizează.

Cât privește perioada de adaptare în Canada, Anatolie spune că aceasta durează de obicei doi-trei ani. „Guvernul canadian, în special cel din Quebec, oferă multe facilități pentru emigranți, posibilitatea de a face studii, asistență socială, ajutor pentru copii etc. Clima nu se deosebește cu mult de cea de acasă, doar că avem parte de mai multă zăpadă în timpul iernii și un pic este mai ger. În general, este destul de ușor să te adaptezi”, ne-a mai spus el.

Cătălin Mihai

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte