16:39:08 26.09.2018
 
Stiri

Sondaj IMAS: ONG-urile din R. Moldova nu s-ar bucura de încrederea cetățenilor

Social 12.12.2017 18:16 Vizualizări284 Autor: Ziarul National
Sondaj IMAS: ONG-urile din R. Moldova nu s-ar bucura de încrederea cetățenilor

Cetățenii R. Moldova nu ar avea încredere în reprezentanții societății civile, pentru că ONG-urile ar fi influențate de anumite forțe politice și ar fi folosite „pentru a spăla bani”, arată datele Barometrului Socio-Politic realizat de IMAS, la comanda Partidului Democrat (PD).

Potrivit sondajului, făcut public astăzi, realizat pe un eșantion de 1 101 persoane, 73 la sută dintre respondenți nu au încredere deloc sau au puțină și foarte puțină încredere în societatea civilă din R. Moldova.

Totodată, 59% susțin că știu foarte puțin despre activitatea societății civile. Fiecare al treilea moldovean, 32%, crede că ONG-urile sunt folosite pentru spălare de bani, comparativ cu 30%, în cercetarea precedentă. În același timp, 31% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația că partidele politice influențează activitatea societății civile, iar 27% - că activitatea ONG-urilor sprijină anumite forțe politice.Un moldovean din cinci consideră că societatea civilă are efecte benefice asupra cetățenilor, iar 17% - că sunt mai aproape de așteptările oamenilor.Același sondaj relevă că 45% dintre respondenți au o „părere proastă” vizavi de intenția unor ONG-uri de a organiza un referendum pentru anularea sistemului mixt de vot. 38% sunt de acord ca ONG-uri, „susținute de PCRM, PPDA, Partidul Nostru” să organizeze referendumul pentru abrogarea sistemului mixt.

Totuși, 63% din respondenți nu sunt de acord să fie folosiți bani publici pentru organizarea unui asemenea referendum, în timp ce 27% consideră contrariul. În același context, 84 la sută din respondenți spun că, dacă un referendum eșuează, atunci cei care l-au inițiat ar trebui să-și asume cheltuielile.Sondajul a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie, iar marja de eroare e de 3 la sută.

Menționăm că reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale din R. Moldova, printre care Transparency International și Institutul de Politici Publice, au anunțat că vor crea grupul de inițiativă care să colecteze 200 de mii de semnături în favoarea organizării unui referendum de anulare a sistemului mixt, votat de Parlament vara trecută.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2018 09:25 Nicolae Negru O nouă amăgeală: politicieni noi fără...

21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md