01:45:55 26.02.2018
Stiri

SONDAJ // Birocrația din R. Moldova împinge businessul la acte de CORUPȚIE: O treime din oamenii de afaceri oferă mită, fiindcă „așa trebuie”

Economie 21.09.2017 10:30 Vizualizări1022 Autor: Ziarul National
SONDAJ // Birocrația din R. Moldova împinge businessul la acte de CORUPȚIE: O treime din oamenii de afaceri oferă mită, fiindcă „așa trebuie”

Oamenii de afaceri din R. Moldova sunt inițiatorii actelor de corupție în o treime din cazuri. Agenții economici recunosc că, fără o solicitare expresă din partea funcționarilor, în 35% din cazuri ei sunt inițiatorii actului de corupție. Acest lucru se întâmplă deoarece „așa trebuie”, este o practică unanim acceptată de toți și nu poți să mergi contra „regulilor”. Doar așa se rezolvă cazul tău rapid și fără probleme.

Acestea sunt opiniile oamenilor de afaceri de la Bălți, Soroca și Edineț, care au participat la mesele rotunde organizate de Agenda Locală de Business în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie. În cadrul acestor evenimente, experții IDIS „Viitorul” Viorel Pârvan și Veaceslav Ioniță au discutat cu oamenii de afaceri rezultatele sondajului „Combaterea corupției în Moldova: ce poate face business-ul?”.

„Chiar dacă azi am dreptate, oricum plătesc, deoarece mai am de lucrat cu ei”. Prin plăți „benevole”, se stabilesc relații de „prietenie”, fapt care te poate ajuta în viitor. În felul acesta, oamenii de afaceri împart angajații săi în cei care pot rezolva probleme și cei care nu pot rezolva probleme. Afirmația a „rezolva probleme” presupune urgentarea soluționării acestora pe căi neoficiale.

Discuțiile de la mesele rotunde au scos la iveală faptul că în companii există persoane care, spre deosebire de alții, „pot rezolva probleme”. Ei sunt, de regulă, cei mai prețioși angajați și deseori agenții economici sunt în căutarea lor. Anume acest statut de om care rezolvă probleme determină cultura comportamentală de a fi inițiatorul plăților neoficiale, susține IDIS „Viitorul” într-un comunicat de presă.


În opinia oamenilor de faceri prezenți la discuții, instituțiile publice cel mai mult implicate în acte de corupție sunt centrele de sănătate publică, Poliția și Serviciul Vamal, urmate de Procuratură și Inspectoratul Fiscal de Stat.

Potrivit sondajului realizat printre oamenii de afaceri, în cazul abuzurilor din partea funcționarilor, în 80% din cazuri oamenii preferă să tacă. Totodată, 20% din cetățeni se opun atunci când sunt forțați să plătească și apelează la anumite instituții.

Rezultatele sondajului arată mai degrabă opinia mediului de afaceri cum ar trebui de acționat, dar nu neapărat se referă și acțiuni reale. Din discuțiile din focus-grupuri, IDIS „Viitorul” a stabilit că numărul de opuneri la un act de corupție abuziv este mult mai mic. Principalul motiv este lipsa de încredere în instituțiile de drept și neîncrederea că aceste cazuri pot fi soluționate.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Pumnal 21.09.2017 11:25

De aia si Filip pronuntat exclude cumtrismul si birocratia in institutiile cheie.

Vasile 21.09.2017 15:28

Ei dapoi asa nu mai dam noi inainte. Moldovanul prea s-a invatat sa se rezolve totul usor si repede, dar in felul asta cum sa scapam de coruptie?

Ilie 21.09.2017 16:11

Nu-i chiar așa și o spun pentru că cunosc oameni care fac afaceri, nu analiștii și experții cunosc adevărul, oamenii de afaceri îl știu, mă uitam chiar săptămîna trecută la un interviu acordat de Streleț, fostul premier, voi știți că el a recunoscut că actuala guvernare e mult mai prielnică pentru afaceri decît a fost în perioada lui ?

Comentarii
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2018 09:20 Nicolae Negru Unirea japoneză

22.02.2018 08:30 Ziarul National Octavian Țâcu // Placa lui Diordiţă

19.02.2018 08:59 Ziarul National Chirtoacă, Usatîi, asemănări și difer...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md