18:32:23 13.07.2024
Stiri

Socor: „Plahotniuc a instituit în R. Moldova statul „kompromatului”. Filat a încercat în 2013 să se elibereze de îmbrățisările SUFOCANTE, dar a intervenit energic UE”

Politică 10.10.2016 08:30 Vizualizări6186 Autor: Ziarul National
Socor: „Plahotniuc a instituit în R. Moldova statul „kompromatului”. Filat a încercat în 2013 să se elibereze de îmbrățisările SUFOCANTE, dar a intervenit energic UE”


„Partidul condus de facto de Vlad Plahotniuc și dependent în intregime de finanțarea lui a obținut justiția și ordinea publică. De atunci, persoanele numite de dl Plahotniuc controlează procuratura, Centrul Național Anticorupție, Comisia Națională de Integritate, agențiile de reglementare economică, ministerul Economiei și posturi-cheie în conducerea instituțiilor economice din proprietatea statului. Sistemul acesta a instituit în R. Moldova un model de stat preluat din Rusia - statul „kompromatului”. Este un termen rusesc, prescurtarea formulei „material compromitator””, explică analistul occidental Vladimir Socor într-un interviu acordat pentru ziare.com.

Potrivit analistului, cei care dețin contolul asupra structurilor de drept și securitate colecționează sau fabrică materiale compromițătoare la adresa tuturor, adică a concurenților și posibililor concurenți politici, dar și a aliaților politici, cu scopul de a-i constrânge să colaboreze sau de a-i elimina prin șantaj.

„Acest sistem a apărut brusc la lumină în 2013, când dl Plahotniuc a dezlanțuit un val de kompromaturi împotriva rivalului său politic Vlad Filat, premier la acea dată. Au fost scene aproape de război civil în care agenți mascați și înarmați cu automate ai instituțiilor controlate de Vlad Plahotniuc au verificat fără mandat instituții controlate de Vlad Filat. Dl Filat a încercat în 2011 și 2013 să se elibereze de îmbrățișarea sufocantă a lui Plahotniuc - teoretic aliat, în realitate rival. De fiecare dată, UE a intervenit energic, forțând mâna lui Filat să continue alianța cu Plahotniuc”, a menționat Socor.

Acesta a încercat să explice de ce UE a recurs la acest gest, care de fapt a întărit puterea lui Plahotniuc. „Incompetența e o explicație plauzibilă. Dar a fost și un motiv politic pe care îl putem considera aproape nobil, de fapt, și cinic în același timp. În 2011 și 2013 se punea problema obținerii consimțământului politic al tuturor statelor UE pentru acceptarea R. Moldova ca partener de integrare și pentru ratificarea acordului de asociere între RM și UE. Moldova are performanțe neconvingătoare, motiv pentru care prietenii ei din UE au proclamat R. Moldova ca fiind o poveste de succes a parteneriatului cu UE. O operațiune de reclamă pentru a facilita acceptarea R. Moldova în UE. Iar în preajma alegerilor din noiembrie 2014 Guvernul a fost informat că s-a furat un miliard și a ținut informația secretă ca să nu compromită scrutinul. De atunci totul a mers în jos. Cele mai detestate cuvinte în R. Moldova sunt astăzi reforma și Europa, pentru că au fost atât de abuzate de către guvernanți”, subliniază analistul.

Vladimir Socor a vorbit și despre alegerile prezidențiale din 30 octombrie, care potrivit lui reprezintă o chestiune secundară. „Rezultatul lor este o chestiune secundară. Chestiunea fundamentală e capturarea statului de catre dl Plahotniuc care controlează sistemul politic și economic fără să aibă nicio responsabilitate constituţională sau legală. Este un stăpân neformal. Nu este un dictator clasic, nu comunică cu populația, nu apare în public, nu se exprimă pentru că este incapabil să o facă”.

Acesta a mai adăugat că principalul favorit la câștigarea primului tur în scrutinul prezidențail, Igor Dodon, este ajutat de Plahotniuc. „Vlad Plahotniuc a lasat partidul lui Igor Dodon să crească până când a devenit o amenințare. Dl Plahotniuc nu supune PSRM metodelor pe care le aplică altor partide: cumpărare de deputați și primari, atacuri la televiziuni. PSRM a fost lăsat să crească pentru că lui Plahotniuc îi convine să se prezinte și la Washington, și la București, și la Bruxelles drept apărătorul R. Moldova împotriva pericolului reprezentat de Dodon. De groaza lui Dodon toate partidele să-l susțină pe Plahotniuc care să devina reprezentantul independenței R. Moldova față de Moscova. Dar Plahotniuc și partidul său sunt sabotorii integrării europene a RM, care nu e în interesul lor. Ei vor să-și facă mendrele în sistemul actual, vin din businessul obscur al perioadei post sovietice și nu au nimic în comun cu valorile europene”, a conchis Socor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md