12:02:13 14.08.2018
 
Stiri

Societatea civilă CRITICĂ intenția de creare a judecătoriilor anticorupție

Anticorupție 29.09.2015 13:12 Vizualizări1697 Autor: Ziarul National
Societatea civilă CRITICĂ intenția de creare a judecătoriilor anticorupție

Cincisprezece organizații nonguvernamentale din R. Moldova se opun inițiativei Centrului pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc (CRSJ), creat pe lângă Curtea Supremă de Justiție, de a institui instanțe specializate în cauze de corupție.

„Se creează impresia că prin această propunere de fapt se dorește amânarea reformelor care ar avea un impact real și pozitiv asupra luptei cu corupția, cum ar fi consolidarea Procuraturii anticorupție și limitarea mandatului acesteia pe lupta cu fenomenul corupției mari”, se arată într-un apel semnat de reprezentanții societății civile.

Aceștia amintesc în context că un studiu realizat în cadrul Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției recomanda renunțarea la practica de constituire a instanțelor specializate și de aceea propun fortificarea mecanismului de specializare a judecătorilor în instanțele existente.

„Crearea unei judecătorii și a colegiilor specializate pe dosare de corupție în cadrul Curților de Apel și CSJ nu va rezolva problema Curții Supreme de Justiție, care are, în continuare, o practică neuniformă, inclusiv pe dosarele de corupție. Adevărata problemă în combaterea corupției în R. Moldova este investigarea ineficientă. Prin urmare, este necesară adoptarea urgentă a proiectului legii procuraturii și a legislației conexe pentru crearea premiselor de luptă contra corupției prin investigarea profesionistă a faptelor de corupție și nu sustragerea atenției către etapa finală”, se precizează în apel.

Autorii acestuia se arată îngrijorați de faptul că factorii de decizie din Guvern și Parlament nu dezbat modalitatea de promovare a legii cu privire la procuratură, a celor trei proiecte de legi ce țin de reformarea sistemului național de integritate. Or, anume aceste acte creează cadrul instituțional și instrumentele reale de prevenire și combatere a corupției.

Reprezentanții societății civile au obiecții și față de alte propuneri legislative formulate de CRSJ și care urmează a fi propuse spre votare Guvernului și Parlamentului. Potrivit lor, nu există nicio dovadă că sistemul judecătoresc susține propunerile CRSJ, numele membrilor acestui Centru rămân până în prezent necunoscute opiniei publice.

În cadrul unui interviu acordat recent portalului anticorupție.md, președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a comentat criticile aduse de societatea civilă inițitivelor legislative pe care le promovează CRSJ.

„După părerea noastră, examinarea cauzelor anticorupție se tergiversează pentru că majoritatea sunt examinate la Chișinău, unde judecătorii au 800 - 1 000 de dosare în procedură. Ce se întâmplă? Dosarul este trimis în instanța de judecată, din motiv că nu este examinat cu celeritate, hotărârile nu au impactul scontat în societate”, a justificat Poalelungi necesitatea creării judecătoriilor anticorupție.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Igor 29.09.2015 14:31

Eu cind vad atitea experti in tara asta, care lucreaza de-o viata in sistemul asta putred si o fac pe expertii apoi imi vine sa vomit saptamini la rind, cum bre sa dai tu sfaturi sa vii cu propuneri daca toata viata ai mincat la greu din lacunele sistemului ?

Mircea 29.09.2015 14:34

Ai dreptate Igor, eu in cazul dat cred ca as propune tuturor sa vedem ce va face procurorul roman cu experienta DNA selectat si adus de catre Uniunea Europeana la noi, sa vedem ce analiza va face ea si ce propuneri de reformare va inainta, cum nu dai da are in spate un sistem reformat aproape perfect in tara vecina

Andrei 29.09.2015 16:17

Stiu ca deviez de la subiect, dar de cind avem noi societate civica in RM?! O singura data mi s eparu ca al de Botan nantoi, si citiva oameni cu adevarat destepti o reprezinta, dar dupa ce sau bagat in Platforma Topilo, dupa ce dehja s efac partid si impart intre ei functiile de stat, am inteles ca si in privinta acestora m-am inselat.

Efim 29.09.2015 17:16

Experti in tara asta cit duce trenul si mai ales in a critica si a invinui. Oarecum cel mai necesara ca aceste reforma sa fie facute doar la consultarea cu expertii din UE si SUA.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.08.2018 09:30 Nicolae Negru Împotriva tragediilor anacronice

10.08.2018 09:27 Nicolae Negru Oligarho-unioniștii, oligarho-europen...

06.08.2018 09:30 Nicolae Negru Unor colegi

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md