Sfatul nutriționistului // Despre pâine, ceaiuri de plante și dragoste de viață
4514
                            
                                                    Interviu cu Natalia Matiescu, Bread. Oils. Herbs
Folosiți cât mai des pâine din făină integrală
Prima dată am cunoscut-o pe Natalia la Winter Bazaar 2015. Era alături de taraba noastră EcoLocal și oferea felioare de pâine artizanală din tot felul de semințe și făină. Mi-a oferit și mie să gust, dar în vâltoarea vânzărilor, torentului nesfârșit de trecători și căldurii neasemuite în sală nu am înțeles mai nimic. Decât faptul că Natalia are un secret anume și este profund pasionată de pâinea artizanală.
După asta am început să observ activitățile ei pe rețele sociale. Mi-au prins atenția fotografiile extraordinare, stilul artizanal, dar și pasiunea sa față de copii. Atelierele Nataliei în weekend răpesc imaginația celor mai iscusiți bucătari și fotografi. Abia aștept să merg și eu la un atelier de al ei.
Mai mult, însă, m-a surprins ambiția Nataliei de a participa la concursul ceaiurilor de plante „Polonicul de Aur” și am urmărit perseverența ei de a propune un produs absolut nou, dar și marea ei dorință de a câștiga în concurs.
Englezii au o zicală: „Where there is a will, there is a way”. Unde există dorință, există și drum. Și da, Natalia a câștigat concursul. Cu un ceai alcătuit din flori sălbatice, „Vis de albăstrele”, iar Premiul Mare a fost oferta de a propune acest ceai tuturor musafirilor prestigiosului Berd’s Design Hotel.
Astăzi discutăm cu Natalia să aflăm originea acestor pasiuni.
Natalia, de unde vine această pasiune față de pâinea artizanală?
Pâinea se leagă de copilăria mea dintr-un sătuc de pe malul Nistrului. Străbunica mea învăța lumea să coacă pâine, bunica și mama coceau foarte des. Simţeam mirosul de pâine de la cuptorul de lemne în fiecare săptămână, de obicei sâmbăta. Pe atunci nu mă întrebam despre făina albă și drojdie, dar mai târziu, preocupându-mă de sănătatea copiilor și nutriție, a trebuit să studiez.
Am început să caut făină integrală. Nu se găsea în vânzare și făceam o combinație din făină albă, irimic și tărâțe. Apoi au început căutările „botcalei” – plămădeala cu care străbunii noștri dospeau aluatul pentru pâine. După ce fermentează vinul, se culege spuma și se amestecă cu făină de porumb, după care se usucă.
Nu am fost niciodată interesată să lucrez doar ca brutar. Aveam uninteres deosebit și îmi plăcea să cunosc în detalii tot ce se petrecea în bucătăria mea. Punctul de plecare a fost curiozitatea personală, interesul față de gastronomia bunicilor, pe care le-am satisfăcut prin căutare de informații și mi-am aprofundat cunoștințele studiind la Facultatea de Biochimie, aplicându-le în bucătărie.
Mai târziu am primit propuneri de la prieteni de a face master-class-uri pentru oamenii interesați de calitatea alimentației și sănătate.
În ziua de azi, multă lume se „răzbună” pe pâine, zicând că le provoacă indigestie sau le îngrașă. Care este poziția ta?
Cu siguranță, pâinea de pe rafturile magazinelor provoacă dereglări multora. În multe brutării, procesul de preparare durează doar trei ore. Pentru a fi ușor de lucrat și a-i oferi un aspect plăcut și miez cremos, aluatul este îmbogățit cu gluten, mixuri de aditivi și coloranți.
În mod natural, prepararea pâinii poate să dureze până la 30 de ore, cu tot cu fermentarea maialei. Deci, simțiți diferența - 3 și 30 de ore? Dospirea naturală a aluatului este rezultatul unor reacții chimice, la care contribuie bacteriile și enzimele din maia și din aer, precum și mineralele din sare.
Din fermentarea naturală a aluatului cu maia rezultă o mulțime de avantaje asupra sănătății, în opoziție cu pâinea comercială ce folosește drojdia (crescută controlat în laborator).
La „Polonicul de Aur” ai participat cu ceaiuri din plante. Este o legătură între iscusința ta de brutar artizan și plantele medicinale?
Ador tot ce este legat de viață, mâna omului și natură. Este o joacă frumoasă cu ceaiurile - de a le combina după arome, culori și proprietăți. Câtă frumusețe ne înconjoară în natura! Nu pot să trec indiferentă și mă apuc să fac ceva cu ele. Permanent sunt cu buzunarele pline, dacă dau de plante în parcuri, câmpii, lanuri sau grădini. Le miros, le pipăi, le gust, le usuc și le transform...
Ceaiurile sunt o terapie cu flori și relaxare activă cu arome, culori, forme din natură. Flori, semințe, sâmburi, frunze, muguri, plante - le transform cu ajutorul unei prese manuale în ceaiuri, elixire, uleiuri, turtițe vii și proaspete destinate întineririi, echilibrării și îngrijirii organismului.
Ce a însemnat pentru tine victoria în concursul „Polonicul de Aur”?
M-am încrezut în puterile mele și în potențialul meu.
Care sunt planurile tale de viitor?
Nu îmi fac planuri. Învăț să trăiesc cu ceea ce-mi oferă viața, doar astfel îmi reușește. De fiecare dată când îmi planificam ceva, era un eșec. Viața este frumoasă când îi permit să curgă. Important este să-mi amintesc clipă de clipă, să mă joc frumos și armonios. Încerc să pun gândul, mâna și inima în fiecare lucru mărunt pe care-l fac și restul se organizează la momentul potrivit, fără efort, ușor și de la sine.
Unde pot fi procurate produsele tale?
La târguri, expoziții și la comandă.
	Îți mulțumesc mult pentru interviu. Puteți afla mai multe despre Natalia Matiescu pe pagina web www.etnogastronomica.md și pe pagina Fb: Bread & Oils & Herbs by Natalia Matiescu.
	
	Polonicul de Aur
Concursul „Polonicul de Aur”, ediția a IV-a pentru cei mai buni biscuiți de casă, va avea loc la 5 iunie, în cadrul Festivalului „iProsop”, s. Selemet, raionul Cimișlia. Sunt invitați toți doritorii. Participarea este gratuită. Detalii despre concurs găsiți pe pagina web www.etnogastronomica.md/polonicul-de-aur.
    
    	
        	05.06.2016
        	13:01
        	
2654
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Clorela – supliment natural și idee de afaceri rurale
    	
    	
    
    	
        	22.05.2016
        	12:10
        	
22109
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Cum se mănâncă sparanghelul
    	
    	
    
    	
        	15.05.2016
        	12:10
        	
3112
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Dependența de zahăr și combaterea ei
    	
    	
    
    	
        	08.05.2016
        	12:10
        	
2563
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Superstiții gastronomice
    	
    	
    
    	
        	01.05.2016
        	12:11
        	
3108
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Masa de sărbătoare – lumină în casele și sufletele noastre
    	
    	
    
    	
        	24.04.2016
        	12:30
        	
4948
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Post negru
    	
    	
    
    	
        	10.04.2016
        	12:10
        	
2964
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Alimentația sănătoasă pe timp de post – carbohidrații
    	
    	
    
    	
        	03.04.2016
        	12:10
        	
2944
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Mâncarea de post – parte a unui stil sănătos de viață
    	
    	
    
    	
        	27.03.2016
        	12:10
        	
2451
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Alimentația sănătoasă pe timp de post – proteinele
    	
    	
    
    	
        	20.03.2016
        	12:51
        	
2650
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Alimentația sănătoasă pe timp de post – apa
    	
    	
    
    	
        	06.03.2016
        	12:30
        	
2883
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Alimentația sănătoasă pe timp de post – fibrele vegetale
    	
    	
    
    	
        	28.02.2016
        	12:10
        	
2224
                	
        
        	Sfatul nutriționistului // Călătorii gastronomice – New York
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	15:57
        	
22
                	
        
        	Marta Kos subliniază progresele remarcabile ale R. Moldova pe drumul către UE; Maia Sandu mulțumește la Summitul Euronews
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	15:20
        	
74
                	
        
        	UE pregătește o nouă strategie de aderare: Perioadă de probă pentru viitorii membri, propusă de comisara Marta Kos
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	15:00
        	
282
                	
        
        	Noul ministru al Culturii, PRIMA decizie curajoasă după învestire. Cristian Jardan propune DENUNȚAREA Acordului cu Rusia privind funcționarea centrelor culturale, care acționează mai mult ca o extensie a serviciilor speciale rusești
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	13:30
        	
384
                	
        
        	Utilizarea îndelungată a melatoninei poate crește riscul de insuficiență cardiacă, arată un nou studiu.
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	13:27
        	
359
                	
        
        	Maia Sandu s-a întâlnit cu Antonio Costa pentru a avansa integrarea Republicii Moldova în UE
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	13:25
        	
366
                	
        
        	Infrastructura energetică din Odesa, grav afectată de atacurile nocturne ale Rusiei
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	13:08
        	
406
                	
        
        	Cercetătorii fac un pas înainte în lupta împotriva diabetului și bolilor de inimă cu un nou medicament revoluționar
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	12:52
        	
347
                	
        
        	Guvernul Munteanu își începe activitatea: prima ședință oficială, miercuri
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	12:44
        	
286
                	
        
        	Programul Facilitatea de Creditare în Agricultură finanțează 203 afaceri în 10 luni: credite avantajoase și granturi generoase pentru fermieri
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	12:36
        	
333
                	
        
        	ANRE face pasul decisiv pentru conectarea Moldovei la piața energetică europeană
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	12:19
        	
628
                	
        
        	Controverse în Roma: Maria Zaharova, comentarii dure după tragedia prăbușirii turnului medieval ce a costat viața unui muncitor român. Ministrul de Externe italian răspunde ferm.
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	12:04
        	
465
                	
        
        	Preot și familia sa, victime ale unui atac brutal într-o biserică din Rîșcani: șase persoane trimise în judecată
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	12:00
        	
350
                	
        
        	Mihai Popșoi la UNESCO: Moldova reafirmă angajamentul față de pace și democrație în vremuri de criză globală
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	11:41
        	
346
                	
        
        	Ucraina trebuie să accelereze reformele privind statul de drept pentru a avansa spre aderarea la UE, avertizează Comisia Europeană
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	11:09
        	
436
                	
        
        	Atac cu drone ucrainene asupra unei uzine petrochimice din Başkortostan: daune semnificative la 1.500 km de granița ucraineană
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	11:06
        	
356
                	
        
        	Tragedie la Roma: Ministerul de Externe transmite condoleanțe după decesul muncitorului român prins sub dărâmături 
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	11:06
        	
340
                	
        
        	Alexandru Munteanu și echipa sa de miniștri, oficiali investiți pentru a conduce Moldova spre integrarea europeană!
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	10:26
        	
357
                	
        
        	AIPA alocă peste 70 milioane lei în luna octombrie pentru subvenții agricole și proiecte în mediul rural
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	10:06
        	
359
                	
        
        	Autoritățile locale se pregătesc pentru proiecte energetice eficiente și durabile: sesiuni de instruire esențiale pentru viitorul Moldovei
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	09:59
        	
385
                	
        
        	Fosta președintă a Partidului „Șor” din Edineț, condamnată la 4 ani de închisoare pentru finanțare ilegală
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	09:41
        	
507
                	
        
        	Igor Grosu propune autoevaluarea avocaților pentru curățarea breslei și restaurarea încrederii în justiție
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	08:41
        	
440
                	
        
        	Horoscopul zilei 04.11.2025
    	
    	
    
    	
        	04.11.2025
        	06:38
        	
473
                	
        
        	Tragedie la Roma: un muncitor român își pierde viața după prăbușirea unui turn medieval
    	
    	
    
    	
        	03.11.2025
        	23:33
        	
913
                	
        
        	Incident bizar pe râul Narva: navă rusească sub pavilion Wagner, ironizată de Estonia pe platforma X
    	
    	
    
    	
        	03.11.2025
        	22:19
        	
729
                	
        
        	Miracolul fertilizării asistate: Prima sarcină obținută prin inteligență artificială la bărbați cu infertilitate severă
    	
    	
                
                
                    Scenariile prin care se preluau afacerile în era lui Plahotniuc
                
            
            
                
                
                    VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
                
            
            
                
                
                    VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
                
            
            
                
                
                    DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi 
                
            
            
                    
                    

Inapoi


