SEMNELE care îți arată că o persoană este egoistă
Interacțiunea cu o persoană egoistă îți poate afecta încrederea de sine și te poate face să te simți ca și cum ai greșit cu ceva. Află cum recunoști astfel de persoane ca să nu te mai lași afectat de comportamentul lor.
Egoismul este o trăsătură de caracter pe care o poți recunoaște rapid dacă știi după ce semne să te uiți. Adesea o persoană egoistă se dă de gol prin modul în care îi tratează pe cei din jur, tipul de opinii pe care le expune sau calitatea relațiilor afective.
Iată ce indicii îți demonstrează că o persoană este egoistă:
Este întotdeauna în defensivă
Nu poate vedea nicio situație dintr-o altă perspectivă. Preferă să privească mereu din punctul de vedere personal și încearcă tot timpul să-și protejeze imaginea și să-și ascundă defectele.
Nu vede imaginea de ansamblu
O persoană egoistă va crede că toate întâmplările o vizează. Astfel, i se va părea că lumea se compune din ea și numărul de persoane pe care le poate controla. Nu o interesează cum sunt afectați ceilalți și nu se preocupă de binele altora.
Este foarte categorică
Folosește foarte des cuvinte precum „trebuie” și „este absolut necesar”. Vrea să domine orice relație interpersonală pentru că nu vede contactul cu cei din jur decât ca pe o ocazie de a obține ceea ce vrea și de a deveni centrul atenției.
Se simte nesigură uneori
O persoană egoistă nu are sentimentul plenitudinii. Întotdeauna i se pare că există un gol, că lipsește ceva din lumea pe care și-a creat-o, iar tu ai putea fi următoarea persoană pe care o va folosi în încercarea de a umple acel gol.
Se consideră superioară în orice situație
Este atât de pătrunsă de propria importanță și imagine încât devine aproape imposibil ca alte persoane să corespundă standardelor pe care le impune. Are un complex de superioritate și de cele mai multe ori îi subestimează pe cei din jur.
Crede că prietenia este utilă numai pentru a obține ceva
Nu te gândi că îți vrea binele numai pentru că sunteți prieteni. O persoană egoistă va avea foarte mulți prieteni pentru că este convinsă că acest lucru multiplică șansele de a obține avantaje în orice moment.
Nu o interesează părerea celorlalți
Nu contează decât părerea ei și nu o interesează deloc ce ar putea crede ceilalți. Este absorbită de propria imagine și punctul ei de vedere devine mai important decât orice altceva.
Nu are relații pe termen lung
Relațiile în care se implică o persoană egoistă sunt construite în jurul ideii de cantitate și avantaje potențiale. Din acest motiv nu poate menține o relație pe termen lung și nici nu i se pare justificat să depună efortul necesar pentru acest lucru.
Nu este empatică
Dacă o vezi îngrijorată sau plină de compasiune, de obicei va fi o reacție condiționată de șansa de a obține ceva în schimb. Nu înțelege ce înseamnă de fapt solidaritatea și empatia.
Își ascunde nesiguranța în spatele unui show de succes
Adevărul este că, indiferent de câte reușite va avea mereu se va simți nesigură. Poate părea plină de încredere și va face foarte des o listă cu reușitele pe care le-a avut, dar toate temerile ei sunt legate de o imagine de sine negativă.
Îi devalorizează pe ceilalți
Criticile constructive sunt utile, însă o persoană egoistă se va folosi de fiecare critică pentru a-i submina pe ceilalți, transformând-o într-o armă utilă.
Poate fi arogantă
Se simte atât de importantă și deasupra celorlalte persoane încât aroganța poate apărea în scurt timp.
Își ascunde personalitatea reală
Îți va arăta o fațetă a personalității deosebit de fascinantă, depunând un efort deosebit pentru ca nimeni să nu observe punctele ei slabe.
Crede că are întotdeauna dreptate
Nu este obișnuită să-și revină după un insucces sau o decepție. Dacă este rănită va crea o listă întreagă cu tot ce a suferit și lucrurile pentru care trebuie să se răzbune. Este foarte ranchiunoasă și nu poate beneficia în mod real de terapia pentru refacerea echilibrului emoțional pentru că are mereu în minte cu ce i s-a greșit.
Sursa: eva.ro
ANSA NU recomandă cetățenilor să culeagă ciuperci din păduri, care s-au înmulțit după ploile recente: Informațiile vehiculate despre „testarea” toxicității ciupercilor sunt FALSE, atenționează specialiștii
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare cheamă fermierii la discuții: „Căutăm resurse la partenerii europeni prin crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare”
Consolidarea parteneriatului strategic cu R. Moldova, în noul context geopolitic, pe agenda Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, convocat de președintele României