06:03:50 16.07.2024
Stiri

Semnal de ALARMĂ la Chișinău, după ce AIC a ajuns la un om de afaceri apropiat lui Putin: „Acest om are un trecut dubios și legăturile CRIMINALE. Securitatea R. Moldova este în pericol”

Anticorupție 23.12.2019 16:02 Vizualizări6219 Autor: Ziarul National
Semnal de ALARMĂ la Chișinău, după ce AIC a ajuns la un om de afaceri apropiat lui Putin: „Acest om are un trecut dubios și legăturile CRIMINALE. Securitatea R. Moldova este în pericol”


Noul proprietar al Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), miliardarul rus Andrei Goncharenko, ar avea un trecut dubios și legături criminale, susține vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari.

„Aeroportul Internațional a fost cedat unui miliardar rus din gruparea „Gazprom”. Acest om are un trecut foarte dubios și legăturile criminale. Securitatea R. Moldova este în pericol”, a avertizat Slusari, care va oferi astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe detalii despre Goncharenko.

În ultimii ani, Andrei Goncharenko ar fi vizitat de mai multe ori Chișinăul și chiar ar fi fost și la învestirea lui Igor Dodon, scrie deschide.md. Sursa citată menționează că una dintre vizitele lui Andrei Goncharenko la Chișinău, la bordul avionului personal, a avut loc pe 20 decembrie 2016, la învestirea oficială în funcția de președinte al R. Moldova a lui Igor Dodon.

Conform acelorași surse, Goncharenko vizita des Chișinăul, de două-trei ori pe an, cu avionul privat sau curse charter. La Chișinău miliardarul rus avea uși deschise atât la Plahotniuc, Șor, cât și la Dodon.

Presa rusă scrie că acesta a deținut mai multe funcții importante în cadrul concernului „Gazprom”. În ultimii ani, acesta a înființat o fundație foarte influentă în Marea Britanie, care este finanțată cu bani grei de „Gazprom”. Totodată, Goncearenko este proprietarul a patru case centrale din Londra, cumpărate pentru un total de 250 de milioane de lire sterline, inclusiv Hanover Lodge „cea mai scumpă casă a Regatului Unit”, pentru 120 de milioane de lire sterline, scrie Komersant.ru și Kompromat1.live.

În anii 90, Goncharenko a dobândit bogăție prin implicarea sa în sectoarele rusești de proprietate, silvicultură și transport. După anii ’90 Goncearenco conducea în Sankt Petersburg o afacere foarte dubioasă care mai apoi i-a creat probleme serioase cu legea și anume cu FSB-ul. Acesta a fost inclus în lista neagră a mai multor bănci din Federația Rusă, una din ele fiind HomeCredit.

În pofida problemelor cu FSB-ul, odată cu venirea lui Vladimir Putin la Kremlin are loc și ascensiunea nemaipomenită a lui Goncearenco. În 2000 acesta a obținut o funcție importantă în conducerea unei firme fiică a „Gazpromului”.

Ulterior acesta a deținut și funcția de top-manager la „Gazprom”, iar în 2013, în urma unui scandal privind spălarea de bani în cadrul „Gazporm”, Goncearenco a fost nevoit să plece oficial din concernul rusesc.

Plecarea sa de la „Gazprom” a semănat foarte mult cu o mișcare aranjată. După plecare, acesta a înființat fundația „Fondul Andrei Goncearenko” finanțată în anii următori cu bani grei de către „Gazprom”. Totodată, influența lui în „Gazprom” a rămas și până în prezent una foarte puternică, deși oficial nu mai are nimic cu concernul.

În 2017, asociația rusească internațională de cooperare „Sambo”, care-și are sediul central în Marea Britanie, a anunțat că Goncearenko este membru al comitetului „Cupa președintelui Federației Ruse la Sambo 2017”. În această asociație a fost numit membru al comitetului ca „reprezentant al Gazpromului”.

Fundația sa finanțează cu milioane de dolari diferite evenimente sportive, culturale din SUA și Marea Britanie.

Presa britanică scrie că Goncearko este o figură obscură chiar și după standardele bogaților din Rusia. Este un manager senior în compania petrolieră de stat „Gazprom”, deși nu se află în vârful acesteia, este primul director adjunct al „GazpromINvest Yug”. El nu a avut niciodată o sursă evidentă de îmbogățire, iar numele lui nu s-a aflat niciodată pe lista celor bogați. Cu toate acestea, el a dat lovitura în 2014 când a brusc a devenit proprietarul unei valori imobiliare impunătoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md