10:18:59 22.02.2024
Stiri

Semnal de ALARMĂ dat de prim-ministra Gavrilița la Euronews: „Noi vedem și amenințări de a fi BOMBARDAȚI”

Actualitate 08.02.2023 14:59 Vizualizări1642 Autor: Ziarul National
Semnal de ALARMĂ dat de prim-ministra Gavrilița la Euronews: „Noi vedem și amenințări de a fi BOMBARDAȚI”


R. Moldova se află într-un război hibrid cu Federația Rusă, a declarat premierul Natalia Gavrilița în cadrul unui interviu pentru Euronews. Șeful executivului a vorbit despre consecințele războiului din Ucraina, resimțite de cetățenii moldoveni, dar și despre amenințările care vin din partea Moscovei.

„Observăm elemente ale războiului hibrid. Vedem, de exemplu, tentative ale forțelor pro-ruse de a destabiliza situația din țară prin intermediul unor proteste plătite, care repede s-au încheiat, după ce oligarhii fugari din R. Moldova au fost incluși pe liste de sancțiuni și sursele lor financiare au fost limitate. Observăm atacuri cibernetice, unul din acestea, produs în 2022, a fost cel mai mare în istoria țării. Noi vedem și amenințări de a fi bombardați”, a declarat Gavrilița.

O sursă de îngrijorare pentru premierul Natalia Gavrilița și autoritățile moldovene este regiunea transnistreană, unde continuă conflictul pornit încă acum trei decenii.

„Considerăm situația din regiunea transnitreană, care se află sub influența separatiștilor, drept una vulnerabilă, dar stabilă. Am spus de fiecare dată că situația din R. Moldova va depinde de evoluțiile războiului din Ucraina. Vedem că ucrainenii sunt viteji și rezistenți, ei luptă pentru securitatea nu doar a țării lor, ci și pentru securitatea R. Moldova, într-un sens mai larg, pentru valorile pe care noi, la fel ca și europenii, le împărtășim”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Premierul a menționat și creșterea fenomenului de migrație ilegală, R. Moldova fiind tranzitată de refugiații din Ucraina. Potrivit Nataliei Gavrilița, numărul migranților nu este unul foarte mare, important este ca acesta să nu crească și migrația să nu fie un fenomen permanent.

Ea a vorbit și despre consecințele economice ale războiului din Ucraina, resimțite de cetățenii R. Moldova.

„Am estimat o creștere economică cu 5% în 2022, însă aceasta s-a redus cu 5,5%. Avem un nivel de inflație foarte înalt. De exemplu, tariful pentru gaze a crescut de 7 ori, pentru energie electrică a crescu de trei ori. Chiar dacă avem un mecanism de a compensa cheltuielile oamenilor, facturile pe care le primesc oamenii indică sume foarte mari”, a menționat Natalia Gavrilița.

UE consideră că R.Moldova este amenințată de riscul unei invazii externe și constată dependența energetică a R. Moldova de Federația Rusă. Săptămâna trecută, UE a dispus alocarea unei asistențe financiare în valoare de 145 milioane de euro pentru R. Moldova, scrie Euronews în articolul despre interviul acordat de Natalia Gavrilița.

Sursa:
Deschide.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md