06:52:59 06.12.2023
Stiri

Șeful de la „Moldovagaz”, companie controlată de „Gazprom”, se OPUNE micșorării tarifului până la 13 lei? Vadim Ceban îl contrazice pe Tofilat și explică la ce preț ar trebui achizițional gazul de „Energocom”, pentru a stabili un tarif de 13 lei

Actualitate 13.09.2023 08:00 Vizualizări1653 Autor: Ziarul National
Șeful de la „Moldovagaz”, companie controlată de „Gazprom”, se OPUNE micșorării tarifului până la 13 lei? Vadim Ceban îl contrazice pe Tofilat și explică la ce preț ar trebui achizițional gazul de „Energocom”, pentru a stabili un tarif de 13 lei


Membrul Consiliului de Observatori de la SA „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat, consideră că existe premise reale pentru ca tariful la gazele naturale să scadă chiar și sub 13 lei pentru un metru cub consumat. Tofilat spune că prima ieftinire ar putea fi operată chiar în acest an, înainte de începutul sezonului rece. De partea cealaltă, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, îl contrazice pe Tofilat. Reprezentantul companiei controlate de „Gazprom”, care nu mai are vreo tangență cu gazele achiziționate de malul drept al Nistrului, a explicat de ce nu ar fi posibilă micșorarea tarifului la 13 lei.

„Eu cred că vom avea o micșorare înainte de sezonul de încălzire și alta la începutul anului viitor. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) poate să revizuiască metodologia tarifară și să nu ia în calcul prețul mediu pe anul calendaristic. Luna ianuarie deja a trecut, de ce să mă întorc în urmă și să pun media pe iarna trecută. Să luăm anul cu 12 luni sau să punem un tarif de iarnă și unul de vară. Eu cred că noi în câteva luni vom ajunge la prețul sub 13 lei. Decizia o ia ANRE, cred că înainte de sezonul va fi o ieftinire și după anul nou încă una. Eu cred că există premise”, a spus Tofilat, în cadrul unei emisiuni de la „Vocea Basarabiei”.

Într-o reacție la declarațiile lui Tofilat, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a punctat că prețul mediu anual de achiziție a gazelor naturale, bazat pe volumele reale, și prețul de achiziție a gazelor naturale pentru ultimele opt luni ale anului 2023 este de 768 de dolari per mia de metri cubi, în timp ce tariful actual stabilește prețul mediu anual de achiziție al gazelor naturale la 750 de dolari pentru 1 000 de metri cubi.

„S.A. „Moldovagaz” actualizează lunar indicatorii de tarif pentru a îndeplini cerințele metodologiei ANRE. Pe baza structurii actuale a tarifului și a indicatorilor stabiliți pentru anul 2023, pentru a realiza un tarif de furnizare a gazelor naturale de 13 lei, prețul gazelor naturale în trimestrul IV al acestui an ar trebui să fie de aproximativ 350 de dolari americani per 1 000 m3", a arătat Ceban într-o postare pe Telegram.

În prezent, tariful la gaz este 18,05 lei pentru un metru cub.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md