08:17:31 24.09.2021
Stiri

SCHEMA de corupție prin care arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și administratorul unei companii de proiectare ar fi prejudiciat bugetul local cu sute de mii de lei

Actualitate 28.07.2021 13:57 Vizualizări2199 Autor: Ziarul National


SCHEMA de corupție prin care arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și administratorul unei companii de proiectare ar fi prejudiciat bugetul local cu sute de mii de lei

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii au efectuat astăzi opt percheziții la domiciliile și în birourile de serviciu ale administratorului Î.M. „Biroul de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii „CriPSer” și arhitectului-șef al raionului Criuleni, care au fost reținuți și escortați la CNA pentru audieri.

Arhitectul-șef și administratorul companiei de proiectare sunt bănuiți de corupere pasivă, activă, trafic de influență și abuz de serviciu. Aceștia sunt cercetați în mai multe cauze penale, iar acțiunile pretins ilegale ale acestora ar fi prejudiciat bugetul local cu sute de mii de lei.

Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), cauzele au fost pornite la sfârșitul anului 2020, după care au fost conexate într-o singură procedură. Procurorii au administrat mai multe probe, inclusiv interceptarea bănuiților și documentarea acțiunilor lor audio și video.

În cadrul investigațiilor s-a constatat că angajații „Biroului de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii „CriPSer”, subdiviziune subordonată Consiliului raional Criuleni, au creat o societate comercială cu aceleași atribuții, iar prin intermediul acesteia prestau servicii persoanelor fizice și juridice în detrimentul întreprinderii de stat.

Astfel, prin înțelegere prealabilă cu arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni, oamenii erau direcționați la societatea privată, iar contra unor sume de bani, oferite drept mită, obțineau acte și avize pentru construcții fără impedimente.

Un control financiar la cele două entități a arătat că societatea privată a încasat, în câțiva ani, sume aproape triple față de subdiviziunea subordonată Consiliului, astfel prejudiciind bugetul local cu sute de mii de lei.

Pe parcursul investigațiilor au fost documentate mai multe cazuri de corupere și abuz, în care ar fi implicați administratorul Î.M. „Biroul de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii „CriPSer” și arhitectul-șef.

Dacă vor fi găsiți vinovați, ambii riscă ani grei de închisoare, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

13.09.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // O nouă practică poli...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md