00:38:45 21.11.2018
 
Stiri

Șase localități din raionul Hâncești vor fi „mai CURATE”: Proiectul în care și-au unit eforturile

Social 19.10.2018 16:36 Vizualizări882 Autor: Ziarul National
Șase localități din raionul Hâncești vor fi „mai CURATE”: Proiectul în care și-au unit eforturile

Șase localități din raionul Hâncești vor fi mai curate datorită unui serviciu modern de salubrizare și gestionare în comun a deșeurilor. Acesta va deservi cei peste 22 000 de locuitori ai satelor Cărpineni, Mingir, Negrea, Sofia, Bălceana și Voinescu.

Crearea acestui serviciu a fost posibilă datorită reorganizării ÎM „Cărpineni Servicii” într-un serviciu intercomunitar de depozitare și evacuare a deșeurilor. A fost procurată o autospecială modernă, precum și pubele pentru gospodării și agenți economici.

În scurt timp, va fi construit un poligon ecologic cu o suprafață și un volum care va permite depozitarea deșeurilor pentru o perioadă de 15 ani.

Pe teritoriul celor șase localități există circa 40 de gunoiști neautorizate care afectează mediul înconjurător. Prin implementarea acestui proiect, ne-am propus să optimizăm serviciul, să lărgim aria de intervenție pentru a avea localități mai curate. Până acum, întreprinderea nu avea posibilitatea să presteze asemenea servicii conform standardelor în domeniu, mai ales pentru mai multe localități. Acum dispunem de tehnica de evacuare și presare a deșeurilor, fapt ce va optimiza și eficientiza acest serviciu”, a spus Ion Cărpineanu, primarul comunei Cărpineni.Bugetul total al proiectului este de 260 000 de euro. Din această sumă, 162 587 de euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar 43 000 de euro este valoarea grantului oferit de Guvernul Elveției prin intermediul PNUD Moldova. Contribuția din bugetele locale este de circa 28 000 de euro, cea a Consiliului raional de 17 500 de euro, AO Speranța - 6 000 de euro, iar 3 000 de euro reprezintă suma colectată de la băștinașii din cele șase sate.

„În prezent, printre alte Obiective de dezvoltare durabilă, protecția mediului înconjurător constituie o prioritate, inclusiv a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Este de apreciat faptul că atât autoritățile locale din cele șase localități, cât și băștinașii, au depus eforturi comune pentru a-și asigura un viitor prosper și sigur din punct de vedere ecologic”, a menționat Radu Danii, coordonator de program la Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în R. Moldova.

Acesta este unul dintre puținele proiecte din R. Moldova, în cadrul căruia mai multe localități identifică prin consultări publice o problemă comună și își propun să o soluționeze cu implicarea băștinașilor.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.11.2018 09:11 Nicolae Negru Mai ușor cu pianul trădării de patrie...

16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md