22:31:56 12.10.2024
Stiri

Să-i lăsăm pe copii fără telefoane la școală? Cum este reglementată problema telefoanelor mobile în școli în mai multe state UE și ce spun experții despre interdicția totală

Actualitate 12.09.2024 17:30 Vizualizări1446 Autor: ZiarulNational
Să-i lăsăm pe copii fără telefoane la școală? Cum este reglementată problema telefoanelor mobile în școli în mai multe state UE și ce spun experții despre interdicția totală


Începerea școlii a readus în spațiul public problema folosirii telefoanelor de către elevi în timpul orelor de curs. Subiectul preocupă părinții din toată Europa. A ajuns inclusiv în programele electorale ale partidelor, de pildă în Austria. Ministerul Educației și Cercetării pregătește modificarea Codului Educației, care va reglementa utilizarea telefoanelor mobile în școală. Astfel, elevii din R. Moldova nu vor mai putea putea veni la ore cu telefoanele mobile începând din toamna curentă.

Citește și: FĂRĂ telefoane mobile la ore: Restricția va fi aplicată din această toamnă în toate școlile din R. Moldova

„De principiu, elevii vor avea posibilitatea să vină cu dispozitive la școală, dar în timpul orelor vor trebui să-l lase în locuri special amenajate și nu vor avea dreptul să le utilizeze. Nu este o inițiativă în care R. Moldova este pionier, lucrul acest se întâmplă deja în mai multe state europene. (...) Obiectivul este evident – să oferim elevilor mai mult spațiu să se concentreze asupra procesului educațional”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Prin intermediul proiectului de jurnalism european PULSE, Hotnews a analizat măsurile introduse de mai multe state și cum văd unii experți soluțiile propuse.

Belgia – reguli diferite în funcție de regiune


Ca și în cazul majorității problemelor din Belgia, stat cu un puternic sentiment al comunităților locale, reglementările privind utilizarea telefoanelor mobile de către elevi în școli diferă de la o regiune la alta.

În Flandra, nu există o interdicție legală generală privind utilizarea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ, însă multe școli individuale și-au implementat propriile politici.

Guvernul flamand sprijină autonomia școlilor în această privință, permițându-le să decidă dacă să interzică sau să restricționeze utilizarea telefoanelor mobile în funcție de mediul și obiectivele lor educaționale.

În Bruxelles nu e voie cu telefoanele

În schimb, Federația Valonia-Bruxelles a adoptat reglementări mai stricte. Începând cu anul școlar 2024-2025, guvernul a impus o interdicție privind utilizarea telefoanelor în școlile primare din jurisdicția sa, care include atât Valonia, cât și regiunea Bruxelles.

Această interdicție afectează aproximativ 132.600 de elevi din 373 de școli.

Motivul principal al acestei reglementări este combaterea unor probleme precum hărțuirea în mediul online, dar și sporirea atenției elevilor în timpul orelor de curs.

Deși interdicția este aplicată în primul rând în școlile primare, școlile secundare din aceste regiuni sunt, de asemenea, puternic încurajate să nu permită utilizarea telefoanelor.

Cehia – Decizia, în mâinile directorilor de școală


Ministerul Educației din Republica Cehă nu a pus în aplicare o interdicție privind telefoanele mobile în general. Cu toate acestea, în conformitate cu regulamentul școlar, școlile și directorii acestora au autoritatea de a introduce o astfel de interdicție prin modificarea regulilor școlare.

„Directorul școlii poate interzice total utilizarea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive electronice (inclusiv în timpul pauzelor, în timpul liber petrecut în școală etc.) și poate prevedea orice excepție de la o astfel de interdicție, cel puțin în măsura prevăzută de Legea educației”, se menționează într-o prevedere introdusă în 2020.

În această vară, orașul Vsetín din Republica Cehă a încercat să interzică utilizarea telefoanelor în toate școlile primare. Inspecția școlară a considerat că această interdicție este ilegală, afirmând că intră sub autoritatea școlilor, nu a consiliului municipal. Ministerul Educației a făcut, de asemenea, aceeași declarație, precizând că o interdicție completă a utilizării telefoanelor mobile în școli nu este în vigoare în Republica Cehă. Cu toate acestea, directorii individuali și conducerea școlilor au încă posibilitatea de a introduce astfel de măsuri.

Ungaria – Guvernul cere interdicție totală, modul de implementare e decis de școli

Elevii nu ar trebui să fie preocupați de „gadgeturi”, ci unii de alții – așa a explicat Eszter Vitályos, purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, de ce a fost introdusă în Ungaria, începând cu acest an școlar, o interdicție privind telefoanele mobile în școli.

Rămâne însă la latitudinea școlilor să aplice interdicția privind utilizarea telefonului. În unele cazuri, este suficient să se închidă dispozitivul, în altele acesta trebuie predat persoanei responsabile în timpul șederii la școală, iar în altele sunt amenajate containere speciale în acest scop.

Conform sondajelor din Ungaria, 24% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7 și 8 ani au propriul telefon mobil, iar această cifră se va dubla în trei ani. Majoritatea copiilor de peste 10 ani din Ungaria dețin un telefon mobil, iar aceste telefoane sunt însoțite de un abonament de telefonie mobilă și internet.

Austria – „Pentru a spori atenția, elevii ar trebui să își predea telefoanele mobile”

În Austria, fiecare școală decide în mod individual dacă telefoanele mobile sunt permise în clasă sau nu. Nu există o interdicție generală în vigoare. Cu toate acestea, o astfel de interdicție este solicitată înainte de alegerile naționale din 29 septembrie.

„Pentru a spori atenția, elevii ar trebui să își predea telefoanele mobile în timpul orelor”, se arată în programul electoral al formațiunii de extremă dreapta FPÖ.

ÖVP, formațiune de centru-dreapta aflată la guvernare, dorește să ia în considerare implementarea unei interdicții. Dar, programul lor de guvernare precizează că directorii de școli ar trebui să fie împuterniciți, iar „în cadrul autonomiei școlare, interzicerea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs ar trebui revizuită”.

Ministerul Educației a emis recomandări cu privire la modul de gestionare a telefoanelor într-o broșură care a fost distribuită tuturor școlilor din Austria la începutul anului școlar.

„Telefonul este o distragere a atenției și, prin urmare, nu are ce căuta pe masă în timpul orei. Modul avion sau, și mai bine, închiderea acestuia este modalitatea corectă de a preveni perturbarea lecției. Orice dispozitiv care perturbă lecția trebuie predat profesorului la cerere și poate fi păstrat până la sfârșitul perioadei de curs”, se arată în broșură.

Continuarea AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ziarul NAȚIONAL a al...

07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md