13:03:58 22.04.2024
Stiri

Românul care a câștigat de 14 ori la LOTERII în toată lumea

Moldovenii în lume 18.09.2018 18:02 Vizualizări2948 Autor: Ziarul National
Românul care a câștigat de 14 ori la LOTERII în toată lumea Sursa: adevarul.ro


Un contabil român „a păcălit” în mod legal, ani la rând, loterii din diverse țări și a câștigat de 14 ori premiul cel mare. O poveste fascinantă, începută în anii ’60 și ajunsă acum pe o insulă exotică din largul coastelor Australiei.

La finalul anilor ’60, Ștefan Mandel, un contabil român, își ducea cu greu traiul de zi cu zi. În acea vreme, sub opresiunea comunistă, salariul de 360 de lei al lui Mandel era insuficient pentru ca el să se poată întreține, drept urmare și-a îndreptat atenția către ceva la care s-a priceput întotdeauna: numerele.

Așa că a decis să joace la loterie. Deși șansele sunt mai degrabă să câștigi o medalie olimpică decât să câștigi la loterie, Mandel, născut în anul 1934, nu era un contabil obișnuit, scrie The Hustle. În viața lui de zi cu zi, pe lângă muncă, Mandel folosea fiecare minut liber pentru a analiza lucrări despre probabilități scrise de matematicianul Leonardo Fibonacci în secolul XIII.

După ani buni de cercetare, Mandel a creat în cele din urmă un algoritm numit „condensare combinatorică”. Folosind algoritmul creat, Mandel pretindea că poate prevesti corect cinci din cele șase numere câștigătoare la o extragere loto, reducând numărul combinațiilor de la câteva milioane la câteva mii.

„Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educație. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere”, spunea Mandel în 1994, în singurul interviu acordat presei românești, apărut în Ziarul „Bursa”.

Împreună cu un grup de prieteni și cunoștințe, Mandel și-a asumat riscul și a cumpărat calupuri mari de bilete de loterie cu combinațiile pe care formula sa le-a considerat cele mai favorabile. Prin miracol, în anul 1964, a câștigat premiul cel mare pus la bătaie în acea vreme de Loteria Română, de 78.783 de lei.

După ce și-a acoperit cheltuielile, a rămas cu 4.000 de dolari, destui bani cât să poată mitui oficialii ministerului de externe și să fugă din România pentru a începe o nouă viață afară, în anul 1966.

„Acest prim câștig al meu se datorează mai mult norocului. Totuși, banii câștigați mi-au oferit posibilitatea de a fugi din țară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâția ani”, a declarat Ștefan Mandel pentru revista „Night & Day”, în anul 1992.

Câștigurile la loterie au devenit o afacere

După patru ani în care s-a plimbat prin Europa, Mandel s-a stabilit în Australia și și-a transformat algoritmul într-o afacere. Într-un joc tipic de loterie, un set de numere dintr-un anumit interval, să spunem de la 1 la 40, sunt selectate în mod aleatoriu. Dacă numerele de pe biletul tău se potrivesc, ai câștigat jackpot-ul. Însă șansele de câștig sunt bazate pe numărul de posibile combinații dintre numerele din interval, de multe ori așadar de una la câteva milioane.

Dar Mandel a realizat un lucru: în anumite loterii, numărul total de posibile combinații era mult mai mic decât jackpotul. De exemplu, o loterie alege 6 numere din 40. Vor fi 3.838.380 de combinații posibile. Dar să spunem că premiul oferit de această loterie este de 10 milioane de dolari. În teorie, Mandel ar fi putut cumpăra toate cele 3,8 milioane de combinații, cu un dolar fiecare, și tot ar avea un câștig semnificativ, chiar și după taxe. Dar, în practică, el nu avea acei bani. Așa că, în timp ce muncea ca agent de asigurări, a convins sute de investitori să își adune banii la un loc și să creeze un „sindicat loto”.

El a dezvoltat apoi un algoritm prin care calcula toate combinațiile necesare pentru a câștiga și printa biletele. Așadar, în anii 1980, sindicatul creat de el aștepta până când jackpot-ul oferit de o loterie atingea o sumă suficient de mare astfel încât să fie acoperit și costul biletelor, cât și să acopere investiția partenerilor.

Împreună, au reușit să câștige 12 jackpot-uri (dar și alte 400.000 de premii mai mici) în Australia și Marea Britanie. Cu toate acestea, Mandel a ajuns curând la concluzia că profiturile împărțite erau prea mici. De asemenea, sindicatul lui a atras atenția autorităților australiene, care au modificat legislația de multiple ori, interzicând atât printarea prin computere a biletelor, cât și cumpărarea de calupuri de bilete de către o singură persoană.

Visul american

Curând, Mandel și-a mutat afacerea în America, unde printr-o minune a reușit să câștige alături de alți investitori premiul de 27 de milioane de dolari pus la bătaie de loteria din statul Virginia. „Minunea” a venit după ce un plan megaloman al său, de a cumpăra șapte milioane de bilete de loterie în numai 72 de ore a eșuat, echipa sa reușind, din cauza problemelor de logistică, să cumpere numai 5,5 milioane de bilete.

Însă cu toate că demersul echipei lui Mandel era complet legal, potrivit legilor americane și din statul Virginia, acesta a fost totuși interpretat ca trișat. A urmat un proces de patru ani pentru român, timp în care a fost investigat personal de 14 agenții internaționale, inclusiv CIA, FBI și Fiscul american. Într-un final, Mandel nu a fost găsit vinovat. Între timp, însă, investitorii cooptați de Mandel așteptau profiturile uriașe care le-au fost promise. După ce a încercat să lanseze o companie de asigurări de viață și un sistem de loterie pe teritoriul britanic din Gibraltar, Mandel și-a declarat în cele din urmă falimentul, în 1995. În aceeași perioadă, a venit în România și a încercat un joc piramidal, intitulat Mondragon, dar și acesta a dat faliment, ca și Caritasul pe care a încercat să-l copieze.

Următorul deceniu și l-a petrecut făcând diverse escrocherii de investiții, una dintre ele aducându-i o pedeapsă cu închisoarea de 20 de luni în Israel. Ultimele zvonuri sunt că, în prezent, Ștefan Mandel își petrece zilele locuind într-o casă de vacanță pe o insulă tropicală din Vanuatu, în largul coastei Australiei. Trăiește o viață liniștită și susține că s-a „retras” din loterie.

Nu există formula magică

Despre câștigul la loterie, Mandel spunea încă de la început că nu există o formulă magică, ci e numai matematică. „Nu există această formulă, singura cale de câștig cert stă în acoperirea tuturor posibilităților. Nu toate loteriile sunt rentabile din punctul de vedere al jucătorului. Dar cea de la Sydney mi-a dat posibilitatea să investesc șapte milioane de dolari și să câștig 27 milioane.

Un fapt pe care l-am putut prevedea prin calcul matematic. În ultimă instanță, teoria rămâne doar teorie, faptele vorbesc!”, spunea Mandel, în 1994.

Pentru cei care doresc să reproducă modelul de afaceri al lui Mandel, trebuie să menționăm că acest lucru nu mai este posibil în ziua de azi. „Numărul de combinații a crescut prea mult, nu ați fi capabil să imprimați biletele, nu ați putea să le cumpărați în timp și, probabil, nici măcar nu ați putea face matematica corectă fără să faceți o greșeală”, scrie publicația Business Insider.

Sursa: adevarul.roParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md