14:13:45 23.04.2024
Stiri

România stă pe o COMOARĂ. Zăcământul foarte rar care se găseşte doar peste Prut

Știri 22.04.2018 13:30 Vizualizări3056 Autor: Ziarul National


România stă pe o COMOARĂ. Zăcământul foarte rar care se găseşte doar peste Prut Capital

Cunoscută pentru utilizarea la pavare sau la fabricarea cimentului, o varietate a acestei roci, descoperită într-o carieră din Harghita, a ajuns să facă furori printre agricultori, datorită proprietăţilor sale nutritive.

Dolomita amorfa, spre deosebire de cea cristalină, are o legătură mai slabă între ionii de calciu şi magneziu ceea ce favorizează descompunerea şi asimilarea în corp/plantă mult mai rapidă. Pe scurt, calciul şi magneziul, împreună cu alte minerale precum fier, fosfor, mangan, cupru, cobalt, zinc, seleniu şi sodiu sunt extrem de importante organismelor vii.

Proprietăţile sale au fost descoperite de curând, prin demersul lui Vasile Mihoc, proprietarul singurei cariere de dolomită amorfă din ţară, localizată în satul Delniţa (judeţul Harghita). El a cumpărat cariera în anul 2000, perioadă în care se vindea foarte puţină producţie, pentru că nu se ştia la cel foloseşte. Prin 2006 s-a gândit chiar să o vândă din cauza datoriilor, dar nu a vrut să o cumpere nimeni, pentru că nu aveau ce face cu roca exploatată aici, povesteşte el. Acum Mihoc vrea să o facă îngrăşământul minune al românilor.

În mai 2010, Vasile Mihoc a început să facă cercetări asupra rocii exploatate în localitatea din Harghita, transmite capital.ro.

Exploatarea de la Delniţa mai are circa 9 mil. tone de minereu. Măcinată, roca se transformă într-o pulbere similară unei făini, care se adaugă în hrana animalelor sau se foloseşte ca îngrăşământ pentru plante.

În urma cercetărilor s-a constatat că vacile dau cu un litru şi jumătate de lapte mai mult zilnic şi mult mai gras ca de obicei. La fel, găinile care consumă roca miraculoasă fac ouă mai multe şi mai mari. În cazul legumelor, producţia care foloseşte drept îngrăşământ dolomita amorfă este cu 30% mai mare. Rezultatele sunt aproape imediate, spune proprietarul carierei.

Produsul a fost deja cumpărat de fermieri şi legumicultori din Oltenia, Timiş şi din jurul Bucureştiului.

Mihoc vrea să înceapă cercetările pentru a putea administra praful de rocă şi oamenilor, sub formă de supliment de Calciu şi Magneziu pentru oase.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md