09:35:30 01.10.2020
 
Stiri

România, acuzată în Italia din cauza corupției de la vama R. Moldova: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

Actualitate 11.08.2020 15:44 Vizualizări1621 Autor: Ziarul National
România, acuzată în Italia din cauza corupției de la vama R. Moldova: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”


„România infectează Italia cu basarabeni”, acesta este mesajul mai multor ziare importante din Italia, care au publicat, la începutul lunii august curent, mai multe articole despre corupția de la frontiera moldo-română, unde cetățenii R. Moldova ar fi lăsați să meargă în UE achitând mită de până la 100 de euro.

La Repubblica, Il Giornale şi alte publicaţii prestigioase din Italia au scris că „vameşii de la frontiera Giurgiuleşti – Galaţi, dintre România şi R. Moldova, iau mită de la moldovenii care vor să ajungă în Italia”. „În ciuda interdicţiilor actuale care împiedică toţi cei care provin din Republica Moldova, o zonă extra-Schengen din Europa de Est inclusă printre locurile cu risc din cauza nu mărului mare de infecţii din Covid-19, să ajungă în Italia, situaţia scapă controlului”, scrie Il Giornale citat de gazetaromânească.com.

Il Giornale citează din cotidianul La Repubblica o persoană care descrie traseul parcurs, povesteşte faptul că se dă mită la vameşi, fără să indice numele şoferului sau pe cel al sursei citate. Jurnalista Arianna di Cori sugerează că, din cauza corupţiei vameşilor români, cetăţenii Republicii Moldova pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni.

Radu Cupcea, cercetător la Institutul de Ştiinţe Politce şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” şi doctorand al Universităţii din Bucureşti, demontează această campanie denigratoare la adresa României, amintind că cetăţenilor Republicii Moldova le este interzis accesul în România până în data de 17 august 2020. Conform Guvernului României, cetăţenii Republicii Moldova nu pot, deocamdată, să meargă în România, dacă nu au rude, dacă nu deţin paşaport diplomatic, contracte de muncă, urgenţe medicale sau permis de şedere. Cei care se încadrează în una din categoriile de mai sus, vor trebui să stea în izolare timp de 14 zile. Excepţie fac elevii/studenţii înmatriculaţi în unităţile/instituţiile de învăţământ de pe teritoriul României, care au de susţinut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învăţământ gimnazial/liceal/învăţământ superior.

„Să admitem totuşi că cetăţenii Republicii Moldova ar trece de „vameşii corupţi” ai României, aşa cum scriu jurnaliştii italieni. Însă până în Italia mai sunt câteva filtre pe care aceştia nu vor să le vadă. Rămâne incert cum reuşesc locuitorii Republicii Moldova, cu paşaportul moldovenesc, să treacă de vameşii din Ungaria, când şi acest stat le interzice accesul din cauza răspândirii SARS-CoV-2? (...) Povestea italienilor nu are sens şi din cauza faptului că România nu face parte din Spaţiul Schengen, iar de verificare la intrarea în Schengen se ocupă Ungaria”, arată Cupcea într-o analiză publicată pe larics.ro.

Menționăm că, în luna iulie curent, dar și la începutul lunii august, Centrul Național Anticorupție de la Chișinău a anunțat că a reținut mai mulți transportatori internaţionali de călători și polițiști de frontieră, implicați într-o schemă de trecere frauduloasă a frontierei de către cetățenii R. Moldova.

Mai exact, transportatorii ar fi pretins mită în valoare de 100 de euro de la pasageri pentru a le asigura ieşirea, fără obstacole, din ţară şi revenirea în Republica Moldova, fără a fi plasați în carantina obligatorie de 14 zile.

CITIȚI și Certificate cu rezultat NEGATIV la COVID-19 și contracte false de muncă, vândute cu 100 de euro în R. Moldova, pentru a ajunge fără probleme în Italia: Încă doi transportatori internaționali și un angajat al postului Leușeni, cercetați penal

Potrivit CNA, bănuiţii ar fi susţinut că au influenţă asupra grănicerilor şi că îi pot determina să permită traversarea frontierei cu paşaport biometric, iar la revenire să nu indice în fişa epidemiologică obligativitatea autoizolării.

De asemenea, transportatorii sunt suspectaţi de complicitate la falsificarea certificatelor cu rezultat negativ la COVID-19 şi a contractelor de muncă pentru Italia.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Neagu 11.08.2020 17:35

Moldovanii cu pașaport maldavan nu pot trece nici un hotar european acum (sunt euroasiatico) și stau la vizuina unde-i locul binemeritat. Cred ca italienii se referă la romanii din Basarabia (moldovenii care au pașaport românesc - milionu' de basarabeni). Cat despre corupție bat campii acești italianos. Orice roman poate reveni în RO , ca decide mai încolo sa plece prin Europa este dreptul domniei sale ca cetățean european. Pe de altă parte este adevărat ca Schengen începe la Ungaria și ungurii ar trebui sa facă un control dacă mai scapă vreunul moldovan sau nu. Răutăți europene pe italienii ăștia - bat campii - ca de obicei - cand se leagă de RO fără sa se informeze.

Andrei 12.08.2020 14:45

Romania infecteaza nu numai Italia, dar si restul europei unde pleaca moldovenii. Cum poti sa dai drumul la vama la atitapuzderie de lume care nu a respectat regulile de izolare din moldova si amu cind is plini de virusi apoi trec frontiera cu un pasaport biometric si cu un contract fals de munca fara sa aiba o viza de lucru in pasaport. Si dupa asta sa se plinga romania ca e invinovatita pe nedrept? Cred ca europa nu a mai putut inchide ochii la raspindirea pandemiei asemenea ca si la contrabanda de tigari. Trebu sa se corecteze romania si sasi indeplineasca functia daca vra sa intre in schenghen.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md