07:53:11 07.06.2020
 
Stiri

​REVOLTA Maiei Sandu la adresa guvernării. Ex-premierul a enumerat toate GAFELE admise în gestionarea crizei provocate de COVID – 19. „Spitalele au devenit principalul FOCAR. Cine o să răspundă pentru acest dezastru?”

Partide/Comunicate 10.04.2020 16:39 Vizualizări2731 Autor: Ziarul National
​REVOLTA Maiei Sandu la adresa guvernării. Ex-premierul a enumerat toate GAFELE admise în gestionarea crizei provocate de COVID – 19. „Spitalele au devenit principalul FOCAR. Cine o să răspundă pentru acest dezastru?” Facebook


Fostul premier Maia Sandu este revoltată de felul în care actuala guvernare gestionează criza provocată de pandemia COVID – 19. Politiciana a adresat un mesaj Guvernului Chicu, prin care cere, repetat, protejarea medicilor și dotarea spitalelor cu echipamente și utilaje medicale.

„În ultimele zile, eu și colegii mei am vizitat mai multe spitale din țară. În unele dintre ele situația a scăpat de sub control. S-a molipsit aproape tot personalul medical, au fost infectați oamenii care se tratau în aceste spitale de alte maladii. Suntem țara cu cea mai înaltă rată de infectare a medicilor din regiune și, probabil, din lume. Între timp, exponenții guvernării ne acuză pe noi, îi acuză pe bolnavi, acuză personalul medical. Toată lumea e de vină, mai puțin cei care controlează banii poporului și care au puterea să rezolve aceste probleme”, a declarat aceasta într-un live pe Facebook.

Sursa citată a adresat și întrebări, care frământă mai multă lume. „Vreau să-i întreb pe cei de la guvernare: voi vă imaginați cum e să fii bolnav de cancer și să lupți ani de zile pentru a rămâne în viață și într-o zi să afli că, după ce ai mers la spital pentru proceduri absolut necesare, ai fost testat pozitiv la Covid? Voi vă imaginați cum e să nu-ți mai funcționeze rinichii și să te chinui ani în șir mergând la dializă pentru a rămâne în viață și într-o zi să te pomenești că făcând dializă ai luat de la spital infecția de Covid? Voi înțelegeți care sunt riscurile pentru acești oameni care au imunitatea foarte scăzută și suflă și-n iaurt să nu să nu se înrăutățească și mai mult starea lor de sănătate? Eu nu vorbesc de cazuri abstracte, eu vorbesc de oameni pe care îi cunosc personal, eu vorbesc de oameni reali. Nu cred că vă imaginați pentru că nu cred că sunteți capabili de compasiune și empatie. Pentru voi faptul că oamenii sunt bolnavi de alte maladii este o justificare atunci când anunțați decesele”.

Fostul premier menționează că lumea ia virusul din spitale, chiar dacă în ultima lună s-a protejat, râmânând în carantină: „Țineți toată țară în carantină ca să infectați oamenii în spitale? Ne-am izolat cu toții tocmai pentru a proteja sistemul medical, dar anume acest obiectiv a eşuat din cauza incompetenţei şi iresponsabilităţii autorităţilor. Pentru că spitalele au devenit principalul focar de răspândire a COVID- 19 în Moldova. Cine o să răspundă pentru acest dezastru?”.

Lidera PAS subliniază că autoritățile nu au făcut nimic pentru dotarea medicilor cu cele necesare, chiar dacă la fiecare apariție publică guvernanții tot pomenesc de achiziții.

„Ce ați făcut în 4 săptămâni? Ați procurat echipament de protecție pentru medici? Nu. Ați semnat un contract de achiziții tocmai pe 27 martie, iar acum aflăm că bunurile s-au pierdut pe drum. Ați majorat salariul personalului medical? Nu. Dimpotrivă, ați dat salariul cu întârziere și fără să-l majorați. Vi se pare corect ca un lucrător din sistemul medical să-și pună viața în pericol pentru un salariu lunar de 4 861 de lei?

Ați testat personalul medical regulat ca să vă asigurați că nu e infectat și poate lucra în continuare? Nu. Mulți lucrători medicali se plâng că nu au posibilitatea să se testeze, unii fiind gata să plătească și din propriul buzunar, atât de disperați sunt. În timp ce testarea din contul statului este un lucru elementar care trebuie făcut.

Ați făcut protocoale pentru spitale și pentru medici ca să știe cum să acționeze în situație de pandemie? Nu. Pentru că dacă făceați, nu se întâmpla ca unele spitale, după ce au înțeles că au devenit focare de infecție, să trimită acasă toți pacienții fără să-i testeze, lăsându-i să ducă infecția în familiile și localitățile de unde vin.

Ați oferit cazare pentru personalul medical care se teme să meargă acasă după muncă să nu-și infecteze familia? Nu ați făcut nici asta, chiar dacă sunt multe spații care pot fi folosite în acest scop.

Nu ați asigurat nici transportarea medicilor, chiar dacă instituțiile de stat dispun de un număr impunător de mașini care puteau fi puse la dispoziția sistemului medical.

Care este strategia voastră? Vreți să deconectați complet sistemul medical și să ne lăsați să trecem pin această epidemie pe cont propriu, ca în evul mediu? Vreți să-i lăsați și pe ceilalți oameni cu alte maladii grave fără asistență medicală elementară?

Acum ați anunțat că toate spitalele din țară vor primi bolnavi cu Covid. V-ați asigurat că dramele din alte spitale nu se vor repeta și în acestea? Cât nu e prea târziu, faceți lucrurile elementare care trebuie făcute pentru a proteja medicii, pentru a face spitalele sigure și pentru a opri răspândirea virusului”, a adăugat fostul premier.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

vasile 10.04.2020 17:11

Doamna Sandu! Te ai (catait)vreo data cu un tax la care conducatorul n,are permis si iti ofera servicii? Nu. Ai mancat vreo data in cantina unde (povarul) e mariconul kremlinuli? Nu. Nu??? Bine, atunci lasam povarul sa schimbe meniul, sa puna in bors si niste Thuricani uscati din CC moldovinesc.

Gh. Sîrbu 17.04.2020 20:58

Ceea ce să întâmplă în spitale e o CRIMĂ pentru că, pe lângă aprovizionarea inieficientă a acetora, în spitale nu calcă niciun reprezentant al Ministerului sănătății și acolo e panică, nervozitate și haos, nemaivorbind de salariile mizere a asistenților medicali, care nemilocit efectuiază procedurele cu bolnavii.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md