REȚETĂ // Leacul ROMÂNULUI care a trăit 138 de ani


Ilie Stamate, zis Mândău, a fost cel mai vârstnic bărbat din România, care a murit în anul 1966 la vârsta de 138 de ani.
Printre secretele longevităţii sale se află şi utilizarea florilor de culoare mov şi a frunzelor de liliac, arbust care creşte din abundenţă în zona munţilor Mehedinţi.
Aici el era considerat, în timpurile când trăia bătrânul, „elixirul tinereţii”, calităţile terapeutice ale florii contribuind la acest „statut”.
Florile mov de liliac, se spune la Firizu, sat aşezat la aproximativ 50 kilometri de Drobeta Turnu Severin, în preajma căruia Sf. Nicodim de la Tismana a înălţat Mănăstirea Coşuştea-Crivelnic, sunt utile pentru prepararea unei alifii pentru alinarea durerilor la încheieturi.
Se culeg de pe ciorchine 100 grame de flori, obligatoriu acestea trebuie să aibă petalele deschise şi nici să nu fie trecute. Se introduc într-o oală de pământ şi se adaugă un litru de ulei de floarea soarelui.
De regulă, acesta trebuie să fie brut, adică nerafinat. Timp de două săptămâni se lasă la macerat într-un loc întunecos şi cald. Se obţine o alifie care se întrebuinţează pentru masarea uşoară a părţilor dureroase.
Procedeul acesta l-a făcut pe Ilie Stamate să nu se vaite vreodată de reumatism când mergea la clacă sau cu oile în câmp.
Fitoterapia recomandă pentru tratamentul diabetului infuzia din muguri de liliac. Într-un litru de apă clocotită se pune o lingură cu muguri de liliac. Se va lua câte o lingură de trei ori pe zi.
Glaucomul, o afecţiune gravă a globului ocular, ce constă în creşterea tensiunii oculare, însoţită de scăderea vederii, are că remediu liliacul.
Preparaţi o infuzie din liliac alb: o lingură cu flori la o cană cu apă (250 ml). Se aplică pe ochi comprese câte 15 minute.
Sursa: agerpres.ro













































































