06:49:22 25.04.2024
Stiri

Reforma lui Poalelungi

Social 01.03.2014 10:35 Vizualizări7963 Autor: Mariana Rață
Reforma lui Poalelungi


Interese // În doar doi ani de la numirea în funcție, președintele CSJ, Mihai Poalelungi, a scăpat de jumătate dintre judecători, schimbându-i cu alții, apropiați lui

Din cei 49 de judecători cât avea Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în momentul când Mihai Poalelungi a venit să îl înlocuiască pe Ion Muruianu la șefia instanței, astăzi au mai rămas doar 26. Alți 12 judecători vor pleca la pensie în următorii cinci ani. În locul celor plecați, rândurile magistraților de la CSJ sunt completate de judecători apropiați lui Poalelungi, a căror promovare trezește mai multe bănuieli.

Nouă dintr-o lovitură

La niciun an de la numirea fostului judecător al R. Moldova la CEDO, Mihai Poalelungi, în funcția de președinte al CSJ, nouă judecători ai Curții, o parte dintre ei „celebri” pentru numărul record de condamnări la CEDO, au fost somați să-și ia rămas-bun de la locul de muncă. Urmare a reducerii numărului de judecători la CSJ de la 49 la 33, nouă magistrați au primit propuneri, fără drept de refuz, de a se transfera la alte instanțe. La Curtea de Apel Chișinău au fost transferați Ion Muruianu, Nina Cernat, Iulia Cimpoi, Eugenia Fistican, Sergiu Furdui și Svetlana Caitaz. Alți trei judecători de la CSJ, incluși în lista de transfer, au preferat să plece din sistem, depunând cereri de demisie. Este vorba despre campionii la numărul de condamnări la CEDO Natalia Moldovanu, Vasile Cherdivară, dar și judecătorul Valentin Barbă.

Matematica președintelui CSJ

Pe lângă judecătorii cu probleme grave de integritate, Poalelungi a inclus în lista de optimizări și câțiva magistrați în privința cărora nu au existat obiecții, cel puțin exprimate public. Acești judecători mai aveau încă mulți ani până la atingerea plafonului de vârstă. Poalelungi a preferat însă să se înconjoare cu judecători care vor pleca la pensie în timpul apropiat. Astfel se explică faptul că la Curte au rămas să lucreze doi dintre judecătorii cu cele mai multe condamnări la CEDO: Vera Macinski și Nicolae Clima. Aceștia vor atinge plafonul de vârstă la anul viitor.

În acest an, se vor pensiona alți doi judecători de la CSJ. De la venirea în funcție a lui Poalelungi, de la Curtea Supremă de Justiție au plecat la pensie cinci judecători. Un judecător, Valeriu Arhip, a fost demis de Parlament, pentru că și-ar fi ascuns o parte din proprietăți, iar fostul judecător Nicolae Timofti și-a dat demisia, optând pentru fotoliul de președinte al republicii.

În total, din 2012 și până în prezent, de la CSJ au plecat 15 judecători. Șase posturi de magistrați de la CSJ erau vacante la momentul venirii lui Poalelungi.

Camarazii

După ce s-a asigurat cu mai multe posturi libere din contul celor ale judecătorilor care au plecat la pensie, la mijlocul anului trecut, Poalelungi a început să își adune propria echipă la CSJ. În ultima jumătate de an, Consiliul Superior al Magistraturii a votat pentru numirea în funcție a cinci judecători noi la CSJ. Întâmplător sau nu, dar cel puțin trei dintre ei sunt apropiați de-ai lui Poalelungi, membru și el al Consiliului. Astfel, fostul președinte al Judecătoriei Botanica, Ion Druță, tot el și președintele Asociației Judecătorilor, a fost printre primii magistrați aleși în reformata CSJ. Mai mulți judecători ne-au comunicat că Poalelungi este de mai mulți ani prieten cu Druță. Iar o parte a presei a scris chiar că cei doi ar fi fost implicați împreună în atacul raider asupra „Băncii de Economii”, acuzații respinse de Druță și Poalelungi. În același context a fost pronunțat și numele unui alt judecător numit ulterior la Curtea Supremă, Oleg Sternioală. Până în ianuarie 2014, magistratul a deținut funcția de președinte al Judecătoriei Buiucani. Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ne-au comunicat că tocmai pentru ca Sternioală să poată trece concursul de numire la CSJ, Consiliul a amânat de mai multe ori examinarea raportului Inspecției judiciare cu privire la controlul Judecătoriei Buiucani.

„În această instanță au fost descoperite mai multe încălcări grave. Dacă raportul era examinat înainte de numirea lui Sternioală, acesta nu ar mai fi ajuns la CSJ”, afirmă sursele noastre.

Noroc chior?

Ultimul judecător numit la CSJ pe 4 februarie curent, Ion Guzun, a fost coleg de grupă, de cameră și de serviciu (la Judecătoria Buiucani – n.r.) cu Mihai Poalelungi. Numirea acestuia a provocat suspiciuni chiar și în rândul membrilor CSM. Profesorul universitar Teodor Cârnaț s-a interesat de ce a fost demis Guzun din sistemul judecătoresc în anul 2003, după ce lucrase zece ani la Judecătoria Buiucani. Există bănuieli că mandatul acestuia nu a fost prelungit din cauza unor încălcări comise de magistrat. Guzun susține că în decretul președintelui republicii, prin care i-a fost refuzată prelungirea mandatului, nu au fost specificate motivele. Cert este că, din 2003 și până în 2012, Guzun a lipsit din sistemul judecătoresc. Pe 31 mai 2012, acesta a fost ales judecător la Curtea de Apel Bender, iar peste mai puțin de doi ani a fost avansat în funcția de judecător la CSJ.

„Noroc chior sau aranjat”, cred mai mulți judecători, precizând că în general la CSJ ajung să fie aleși doar judecători cu experiență mare și foarte rar magistrați care vin dintr-o instanță de fond, precum Sternioală sau Druță.

Alți doi judecători numiți recent la CSJ sunt Liliana Catan și Dumitru Mardari.

Declarație: Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie:

„Eu nu am decis singur lista judecătorilor transferați de la CSJ. Dacă această listă ar fi fost mai lungă, în ea ar fi ajuns și alți judecători în privința cărora avem obiecții. Criteriul de care ne-am ghidat a fost profesionalismul și imaginea în societate. Nu am ținut cont de vârsta judecătorilor atunci când am operat optimizările. Ceea ce îmi propun eu acum este să fac o schimbare de generații la Curte. De aceea, am acceptat în ultimul timp la CSJ mai mulți judecători tineri. Înțeleg nemulțumirile unora pentru faptul că au fost aleși judecători din judecătorii de fond, chiar dacă practica de până acum era de numire la CSJ a judecătorilor de la Curtea de Apel, dar din anumite motive judecătorii de la Curțile de Apel evită să își depună candidaturile. În ceea ce îi privește pe judecătorii proaspăt numiți, pot să vă asigur că nu am o relație specială de prietenie cu niciunul dintre ei. În general, eu am relații bune cu toți colegii din sistem”.

Cine sunt judecătorii CSJ care vor pleca la pensie în următorii ani

În următorii cinci ani, de la Curtea Supremă de Justiție se vor pensiona 12 judecători. Numele unora sunt bine cunoscute opiniei publice pentru dosarele de rezonanță pe care le-au judecat și pentru care, ulterior, R. Moldova a fost condamnată la CEDO.

Astfel, în 2014, de la CSJ va mai pleca Constantin Gurschi, preşedintele Colegiului penal.

În 2015, de la Curte vor pleca Nicolae Clima, Vera Macinski, Svetlana Novac.

În 2016 va atinge plafonul de vârstă Ion Arhiliuc, iar în 2017 – Ion Corolevschi.

Cei mai mulți judecători vor atinge vârsta de pensionare în 2018: Valentina Clevatî, Ion Vâlcov, Iulia Oprea, Petru Ursache și Nicolae Gordilă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md