20:38:24 18.04.2019
 
Stiri

INIȚIATIVE // Schimbări curajoase în sistemul judecătoresc

Social 13.03.2015 12:56 Vizualizări2671 Autor: Stela Mihailovici
INIȚIATIVE // Schimbări curajoase în sistemul judecătoresc

Președintele Curții Supreme de Justiției, Mihai Poalelungi, a enumerat în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor mai multe inițiative care urmează a fi implementate în viitorul apropiat și care au menirea să schimbe esențial sistemul judecătoresc din R. Moldova.

Una dintre propuneri vizează introducerea „termenului rezonabil” pentru examinarea dosarelor în instanța de judecată. „Spre exemplu, în prima instanță termenul ar putea fi de șase luni, iar la celelalte două instanțe superioare - câte trei luni. Astfel, cetățeanul care se adresează în judecată va avea o siguranță că dosarul său va avea finalitate într-un an de zile”, a explicat Poalelungi.

De asemenea, urmează a fi modificate Codurile de procedură civilă și penală, astfel încât o parte din cauzele care sunt atacate cu recurs să ajungă direct la Curtea Supremă de Justiție „pentru a descărca Curțile de Apel de un volum mare de lucru”.

Se propune și reorganizarea Curții de Apel Chișinău. Instanța ar putea fi divizată în două. „Trebuie să avem o Curte pe municipiul Chișinău și una pe centrul țării. Să fie o anumită specializare, pentru că dosarele din capitală sunt mai specifice. Astfel, se va reduce și timpul de examinare a cauzelor în instanță”, adaugă Poalelungi.

Printre inițiative se numără și acordarea unor atribuții noi Consiliului Superior al Magistraturii. Structura ar putea fi investită cu dreptul de a verifica averile judecătorilor, pe lângă controlul asigurat de Comisia Națională de Integritate. „Membrii CSM îi cunosc foarte bine pe judecători. Acestora le va fi mai greu să explice CSM-ului de unde au bunuri scumpe, legalitatea cărora nu poate fi dovedită”, consideră Mihai Poalelungi. Inițiativa prevede eliberarea din funcție a magistraților care nu pot dovedi dobândirea bunurilor pe care le dețin, pe motiv de suspiciuni de lipsă de integritate.

Iar pentru a verifica cât mai bine activitatea judecătorilor, se propune triplarea numărului inspectorilor judiciari care să efectueze controale în toate instanțele. Inspecția Judiciară ar putea avea 15 inspectori, în loc de cinci câți sunt în prezent. În plus, fiecare dintre ei va avea câte un asistent. Se propune ca inspectorii să nu fie judecători, ci reprezentanți ai societății civile care sunt buni juriști.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Fare 13.03.2015 13:33

Acest individ de când a venit la Curtea Supremă de Justiţie, aceasta a devenit o mlaştină şi un izvor de tâmpenii. Unele decizii sunt intocmite atât de "profisionist" încât apare o senzaţie că le-a întocmit deridicătoarea.

Radu Dodu 13.03.2015 14:00

Primele schimbări care se cer urgent în justiţei ar fi: 1. Alungarea cât mai grabnică din sistem a lui Polaelungi şi afinului acestuai, Melnicic. 2. Lichidarea curţior de apel, formarea altora şi angajarea altor judecători printr-o selecţie la sânge. Curţile de apel, îndeosebi cea din Chişinău, sunt adevărate clanuri mafiote. 3. Lichidarea instuţiei juddcăîtorilor de instrucţie, fiindcă acesta a devnit un bussines mafiot, plăteşti - ai câştig de cauză, nu plăteşti - stai sub arest până la paştele calului. 4. Reatistarea judecătorilor. Unii n-au citit codurile de ani de zile.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md