06:28:05 22.10.2021
Stiri

Un analist de la București este convins că un GUVERN MONOCOLOR format de PAS ar permite R. Moldova să intre într-un proces de DEZVOLTARE și de pregătire a unei eventuale aderări la UE

Actualitate 24.06.2021 16:07 Vizualizări2668 Autor: Ziarul National
Un analist de la București este convins că un GUVERN MONOCOLOR format de PAS ar permite R. Moldova să intre într-un proces de DEZVOLTARE și de pregătire a unei eventuale aderări la UE


Un guvern monocolor al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), format după alegerile parlamentare din 11 iulie curent, ar fi unica șansă ca R. Moldova să intre într-un proces de dezvoltare și reformare, un proces de pregătire a unei eventuale aderări la Uniunea Europeană, chiar și într-un viitor mai îndepărtat. De această părere este fostul consilier al președintelui Traian Băsescu, analistul politic Cristian Hrițuc.

„Acum, odată cu aceste alegeri anticipate, R. Moldova are o șansă imensă. Are un președinte cu o legitimitate puternică, are o susținere din Vest extrem, extrem de mare, poate la cea mai mare cotă din istorie și are șansa să aibă un Parlament dominat de PAS, partidul Maiei Sandu. Astfel, un guvern monocolor format din PAS dă o șansă reformării R. Moldova”, a scris Hrițuc într-un editorial pe blogul său.

Potrivit comentatorului politic, este dovedit în istoria politică că, atunci când există un singur partid la guvernare, este mult mai ușor să impui măsurile pe care le vrei, să faci reformele necesare.

„În condițiile care se prefigurează acum, cu PAS obținând o majoritate parlamentară după redistribuire, vom putea avea o guvernare stabilă. Dacă în 2009 existau trei partide în Alianța pentru Integrare Europeană, ceea ce a îngreunat procesul guvernării, acum, cu un singur actor politic majoritar, s-ar putea realiza mult mai multe lucruri. Tandemul președinte-Guvern ar putea funcționa foarte bine, nu ar mai exista disensiuni majore și nici fracturi provenite din poziționări ideologice diferite. Până la urmă, Maia Sandu este liderul PAS și știm foarte bine că partidul și-ar urma președintele țării și ar fi de acord cu propunerile venite”, a subliniat Hrițuc.

Un alt factor important este susținerea populară, legitimitatea pe care o are Maia Sandu și pe care o va avea noul Parlament.

„Întotdeauna ai nevoie de un suport masiv din partea populației atunci când te apuci să faci reforme și știm bine că unele măsuri sunt mai dure, cu consecințe negative pentru populație pe termen scurt. Ar fi prima oară după „momentul Filat”, când ar exista o susținere și o efervescență în societatea moldovenească. Dacă PAS va reuși să ia 51 de mandate, atunci vom avea un procent majoritar din partea populației R. Moldova care va susține pentru o perioadă destul de lungă noul Guvern. Este șansa R. Moldova ca după aceste alegeri să intre într-un proces de dezvoltare și reformare, un proces de pregătire a unei eventuale aderări la UE în viitor, chiar și un viitor mai îndepărtat”, consideră sursa citată.

Președintele, Guvernul, majoritatea parlamentară, susținerea largă în societate, susținerea extrem de puternică din Vest reprezintă premisele unui nou început pentru R. Moldova.

„Dacă Maia Sandu și PAS vor dovedi și că pot guverna bine, atunci vor domina scena politică timp de opt ani. În cazul în care aceștia vor eșua, după ce au „totul în mână”, atunci PSRM va putea reveni la putere și va câștiga ușor următoarele alegeri, iar R. Moldova va rămâne în continuare un „stat ținut pe perfuzii” de către Vest”, a conchis analistul politic de la București.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

I.Vasile 24.06.2021 17:17

Ca de obicei, nici un argument fezabil (sunt convins, cred, ar putea...) în favoarea acestor declarații. O analiză la CE??? Unde e setul de legi reformatoare (ex. în primele ore Biden a semnat 27 de acte normative pregătite și dezbătute de experți și înțelese de majoritate), ce instituții vor rămâne sau vor fi create, care sunt programele și proiectele reale (în afară de declarații de creșterea salariilor la 15 mii lei or pensii de 2000 fără a arăta sursa, termenii)???

I.Vasile 24.06.2021 17:34

Teza greșită că reformele obligatoriu (cel puțin pe termen scurt) e dureroasă este falsă!!! Reformele corecte țin îmbunătățirea reală continuă a serviilor prestate de către instituțiile statale (în domeniile de educație, sănătate, justiție, documentare, ordine infrastructură)și care, azi prestate prost, necalitativ și în bătaie de joc - nu pot prin definiție să fie dureroase.. Durerea poate va fi doar pentru acei care vor fi înțărcați de la banul public!!! Și, printr-un program de conversie - trimiși în sectorul privat la creare de valoare adăugată!!!

Nicolae 24.06.2021 19:43

Cred că autorul se îmbătă cu apă rece. Criteriile de a începe o eventuală cerere de aderare sunt legate de maturitatea societății moldovane! Asta ii departe si foarte departe. Maturitatea nu este dată de azi ii Maia Sandu si mâine ii Dodon tartore pruto-nistrean ! UE nu cade în asa caterinca! Nu a căzut în 2009 cu siguranță nu va cădea acum ! Reformele structurale nu sunt totul ! Akea de creier deasemenea poate chiar mai importante ! Pe la RM încă se identifică moldovani vorbesc limba rusilor cheamă artisti rusi să le cânte ! Glumiti ! Mai degrabă China este mai calificată să adere la UE ca Molotova ! RM este încă in proces de regăsire iar asta îi una românească! După aia îi UE etc. !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md