17:47:49 04.12.2022
Stiri

Războiul pornit de Putin a SLĂBIT grav puterea și influența Rusiei, iar aliații Kremlinului admit cel mai prost scenariu - ÎNFRÂNGEREA. Lukașenko: „Dacă Rusia se prăbușește, locul nostru va fi sub dărâmături”

Actualitate 25.11.2022 11:59 Vizualizări1048 Autor: Ziarul National
Războiul pornit de Putin a SLĂBIT grav puterea și influența Rusiei, iar aliații Kremlinului admit cel mai prost scenariu - ÎNFRÂNGEREA. Lukașenko: „Dacă Rusia se prăbușește, locul nostru va fi sub dărâmături”


Luptându-se în Ucraina, Rusia asistă în același timp la intrarea în criză a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), alianța militară pe care a creat-o pentru a-și securiza vecinătatea în Caucaz și Asia Centrală, potrivit AFP.

În cadrul unui summit al CSTO la Erevan, premierul armean Nikol Pashinian a denunțat incapacitatea aliaților săi de a ajuta țara sa în fața Azerbaidjanului vecin, cu care se luptă pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah.

La fel ca și în cazul tratatului NATO pentru Occident, un articol al CSTO prevede ca un stat atacat să primească sprijin din partea altor membri.

Dar, în ciuda apelurilor sale la ajutor, Armenia nu a beneficiat de acesta. Nikol Pashinian a denunțat „un prejudiciu enorm adus imaginii OTSC, atât în țara noastră, cât și în străinătate”.

Alexander Lukașenko, un aliat al lui Putin, a vorbit fără menajamente despre ceea ce monopolizează în prezent atenția și forțele Rusiei - războiul din Ucraina - și despre dificultățile cu care se confruntă Moscova. „Simt că avem cu toții aceeași părere: dacă Rusia se prăbușește - Doamne ferește - locul nostru va fi sub dărâmături”, a spus el.

Lovitura este dură pentru Moscova în ceea ce rămâne sfera sa imediată de influență. „Rusia pierde continuu teren. Încrederea se erodează pe parcurs”, a declarat pentru AFP Murat Aslan, cercetător la Centrul de studii turcești Seta, cu sediul la Ankara, în timp ce Turcia - susținătorul Baku împotriva Armeniei - este într-o ofensivă de influență în regiune.

Pe lângă Rusia, Armenia și Belarus, CSTO include Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. Dar fiecare dintre membrii săi se întreabă cu privire la viitorul său în cadrul blocului.

Mai ales că cele două țări s-au acuzat reciproc, în octombrie, de destabilizarea frontierei comune, avertizând asupra riscului unei escaladări militare la o lună după ciocnirile soldate cu o sută de morți. Nici OTSC, nici Moscova nu au reacționat.

„Există mai multă competiție și așteptări decât o cooperare și o organizare reală”, spune Murat Aslan, constatând o „lipsă de identitate și de consens asupra problemelor comune”.

Oficial, Moscova este mulțumită de summit. OTSC contribuie „la asigurarea apărării intereselor noastre naționale, a suveranității și independenței țărilor noastre”, a declarat miercuri Vladimir Putin. Dar presa rusă a fost mai puțin laudativă. Cotidianul Kommersant titrează miercuri „Aliați cu priorități diferite”, afirmând că liderii țărilor membre dezvoltă „o viziune foarte diferită asupra obiectivelor organizației”, transmite Hotnews.

Cotidianul Nezavissimaya Gazeta a declarat că „la Erevan s-a încercat salvarea alianței militare de la dislocare”, regretând că aceasta a fost „indiferentă nu numai la conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia, ci și la cel dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, ca să nu mai vorbim de conflictul ruso-ucrainean”.

Richard Giragosian, director al Centrului de studii regionale (RSC), un think-tank independent cu sediul la Erevan, esti ironic cu privire la o „organizăre a tratatului de insecuritate colectivă” și descrie pentru AFP o organizație „serios subminată” pentru care Putin trebuie să poarte „povara”.

În plus, după cum subliniază cu brutalitate Lukașenko, eșecul invaziei rusești în Ucraina cântărește greu asupra imaginii Rusiei.

Războiul a „slăbit grav, dacă nu chiar fatal, puterea și influența Rusiei. Iar odată cu înfrângerea zdrobitoare a lăudatei armate ruse, vedem acum un Putin izolat, furios și răzbunător”, insistă Richard Giragosian.

Viitorul securității regionale rămâne de scris. Iar slăbirea CSTO deschide oportunități pentru alte puteri regionale. La fel ca China, care pilotează Organizația de Cooperare de la Shanghai în regiune și își promovează „Noile Drumuri ale Mătăsii”, și Turcia, rivalul istoric al Moscovei de-a lungul secolelor în aceste regiuni, care își promovează propria agendă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 502 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 494 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md