04:35:36 25.03.2019
 
Stiri

Raportul GLOBAL despre starea populației lumii în 2018: ​R. Moldova - în categoria țărilor cu fertilitate SCĂZUTĂ. „Tendințele trezesc ÎNGRIJORĂRI”

Social 19.10.2018 15:20 Vizualizări1086 Autor: Ziarul National
Raportul GLOBAL despre starea populației lumii în 2018: ​R. Moldova - în categoria țărilor cu fertilitate SCĂZUTĂ. „Tendințele trezesc ÎNGRIJORĂRI”
Poză simbol

Raportul global „Starea Populației Lumii 2018”, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și UNFPA Moldova, plasează R. Moldova printre cele cinci state ale lumii care au fertilitate scăzută.

În R. Moldova, ca și în Portugalia, Singapore, Grecia sau Coreea de Sud, cuplurile au mai puțin de doi copii, adică sub nivelul necesar de înlocuire a generațiilor.

„Tendințele trezesc anumite îngrijorări demografice. În prezent, Republica Moldova trece prin transformări demografice cu o natalitate scăzută, mortalitate la vârstă aptă de muncă, îmbătrânire a populației și flux migrațional în special a persoanelor de vârstă reproductivă”, susține secretarul general de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

Potrivit șefei Centrului de Cercetări Demografice, Olga Găgăuz, unei femei de vârstă reproductivă din R. Moldova îi revin în prezent, în medie, 1,6 copii născuți, ceea ce reprezintă cea mai mică rată a fertilității de la Independență încoace.Specialiștii au ținut să remarce faptul că, în anul 2017, s-au născut cei mai puțini copii din ultimii ani - circa 30 de mii, cu peste patru mii mai puțin decât în 2016.

Menționăm că, potrivit aceluiași raport global, țările cu fertilitate mare, unde femeile au mai mult de patru copii, sunt cele sărace din Africa sub-sahariană, Nigeria fiind țara cu cea mai mare fertilitate din lume. Aici, o femeie are, în medie, șapte copii.

La polul opus, provincia Taiwan din China are astăzi cea mai scăzută rată de fertilitate din lume - 1,1 copii per femeie.

În prezent, pe glob trăiesc 7,6 miliarde de oameni, iar zilnic se nasc peste 300 000 de copii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md