21:23:58 22.03.2023
Stiri

R. Moldova se pregătește pentru IARNA viitoare și solicită suportul UE pentru a identifica surse ENERGETICE alternative accesibile

Actualitate 06.02.2023 13:40 Vizualizări1004 Autor: Ziarul National
R. Moldova se pregătește pentru IARNA viitoare și solicită suportul UE pentru a identifica surse ENERGETICE alternative accesibile


R. Moldova continuă să facă reforme în domeniul energetic, să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, dar are nevoie în continuare de suportul Uniunii Europene pentru a găsi alternative accesibile, a declarat, la Bruxelles, prim-ministra Natalia Gavrilița la întrevederea cu eurocomisarul pentru Energie, Kadri Simson.

„Cu suportul UE și al altor parteneri externi, situația din domeniul energetic a fost stabilizată. Am asigurat populația cu resurse energetice pentru această iarnă și am început pregătirile pentru iarna viitoare. Nu doar am gestionat crize, ci și am făcut schimbări, iar Comunitatea energetică a recunoscut că Moldova a realizat, în ultimul an, cel mai mare progres între țările candidate”, a declarat șefa Guvernului.

În special, Natalia Gavrilița s-a referit la identificarea instrumentelor financiare, inclusiv granturi pentru avansarea pe mai multe proiecte care au trenat ani de zile: construcția liniei de înaltă tensiune Bălți-Suceava, creșterea cantităților de energie regenerabilă produsă în țară, dar și realizarea unui amplu program de eficiență energetică în clădirile publice și blocurile de locuit.

Având în vedere că R. Moldova are în continuare o intensitate energetică mare, iar sectorul rezidențial consumă circa jumătate din resursele energetice ale republicii, este foarte importantă lansarea Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial.

„Este salutar faptul că ați redus consumul de energie în această iarnă și este important să vă pregătiți pentru următorul sezon rece, prin creșterea eficienței energetice în sectorul rezidențial. UE este interesată să sprijine aceste eforturi”, a declarat comisarul european pentru Energie.

Kadri Simson a salutat participarea R. Moldova la platforma comună de achiziție de gaze, care a fost gândită în scopul negocierii celor mai bune prețuri pentru țările mici. În prezent, prețurile la gaze sunt mai mici ca înainte de război, dar sunt factori impredictibili pe piața internațională, din acest motiv platforma va putea oferi o alternativă.

Șefa Cabinetului de miniștri a mulțumit oficialilor europeni pentru suportul acordat la interconectarea sistemului electric național la rețeaua europeană ENTSO-E, precum și pentru posibilitatea de a participa la Platforma pentru Energie. De asemenea, prim-ministra Natalia Gavrilița a exprimat recunoștință blocului comunitar pentru suportul bugetar oferit anul trecut și pentru ultimul ajutor de 250 de milioane de euro - asistență financiară anunțată recent pentru sectorul energetic - bani care vor merge la suplinirea Fondului de vulnerabilitate energetică, prin intermediul căruia sunt acordate compensații la gaze și electricitate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md