06:09:37 17.04.2024
Stiri

R. Moldova și România, UNITE prin rețelele de gaze naturale și energie electrică: România va crește capacitățile de transport al gazelor, iar gazoductul Iași - Ungheni - Chișinău urmează a fi EXTINS

Actualitate 07.02.2024 11:53 Vizualizări1405 Autor: Ziarul National
R. Moldova și România, UNITE prin rețelele de gaze naturale și energie electrică: România va crește capacitățile de transport al gazelor, iar gazoductul Iași - Ungheni - Chișinău urmează a fi EXTINS


Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din R. Moldova și România a fost aprobat astăzi de către Executivul de la Chișinău. Documentul semnat la 11 decembrie 2023 are drept scop crearea cadrului necesar unei cooperări în domeniul energiei între Chișinău și București, examinarea soluțiilor posibile și realizarea proiectelor necesare schimbului de energie pe termen lung.

Memorandumul stabilește realizarea unor acțiuni specifice legate de posibilitatea creșterii capacității de transport al gazelor naturale, dar și examinarea posibilității extinderii, până la sfârșitul anului 2031, a gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău.

În sectorul energiei electrice, în contextul recentei sincronizări a sistemului electroenergetic al R. Moldova cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrice ENTSO-E Memorandumul vizează așa obiective ca realizarea proiectelor de importanță strategică precum, Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni – R. Moldova (cu extinderea stației Strășeni) și o stație electrică de pe teritoriul României stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA.

Urmare a aprobării Memorandumului, urmează a fi asigurate condițiile desemnării „OPCOM” S.A. în temeiul legislației R. Moldova, prin forma juridică corespunzătoare, în calitate de operator al pieței de energie electrică în R. Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din R. Moldova în piața internă de energie electrică a UE prin cuplarea piețelor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md