15:52:59 13.07.2020
 
Stiri

R. Moldova, la coada CLASAMENTULUI privind banii alocați pentru sistemul de sănătate. În 2020 vor fi alocați 195 de euro pentru fiecare locuitor, iar următoarea clasată, Albania – 583 de euro. Trei acțiuni prioritare pentru îmbunătățirea situației

Social 05.12.2019 19:30 Vizualizări2503 Autor: Ziarul National
R. Moldova, la coada CLASAMENTULUI privind banii alocați pentru sistemul de sănătate. În 2020 vor fi alocați 195 de euro pentru fiecare locuitor, iar următoarea clasată, Albania – 583 de euro. Trei acțiuni prioritare pentru îmbunătățirea situației


R. Moldova este în coada clasamentului printre statele din Europa în ceea ce privește banii alocați pentru sistemul de ocrotire a sănătății, raportat la Produsul Intern Brut (PIB). Pentru sănătate sunt alocate doar 4,4 procente din PIB, ceea ce este de două ori mai puțin decât media europeană, scrie pe blogul său economistul de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, în anul 2020 R. Moldova intenționează să aloce pentru sănătate 10,1 miliarde de lei, dintre care 5,3 miliarde de lei sunt bani colectați din primele de asigurări medicale, iar 4,8 miliarde de lei sau 47% din total vor fi transferuri sau cheltuieli ale Bugetului de Stat.„Astfel, R. Moldova înregistrează cea mai proastă performanță din Europa la cheltuielile pentru sănătate raportate la PIB. În valori absolute, situația este mult mai tristă. R. Moldova va aloca în 2020 circa 195 de euro/locuitor, ceea ce este de 14 ori mai puțin decât media europeană și de trei ori mai puțin decât următoarea țară după noi, Albania, care în 2017 a alocat 583 de euro/locuitor pentru ocrotirea sănătății”, spune Ioniță.

Expertul propune trei soluții pentru a depăși handicapul subfinanțării domeniului ocrotirii sănătății:

„O anumită cotă de accize de la tutun să fie alocată ca venituri proprii ale Fondului de Ocrotire a Sănătății. De asemenea, statul trebuie să majoreze investițiile proprii în infrastructura spitalicească și-n echipamente medicale. Și, cel mai important, e ca statul să susțină activ dezvoltarea asigurărilor medicale benevole”.Sursa citată a explicat ce are în vedere atunci când vorbește despre asigurările medicale benevole: „În țările dezvoltate, asigurările benevole reprezintă 20-25% din totalul cheltuielilor pentru ocrotirea sănătății. Dacă R. Moldova ar ajunge la o așa performanță, atunci sistemul de sănătate ar obține 2-3 miliarde lei anual din asigurările medicale benevole. Actualmente, asigurările benevole de sănătate în R. Moldova sunt la nivel de 100 de milioane de lei anual. Însă, din această sumă, 70-75% de fapt nu sunt chiar asigurări benevole, dar mai degrabă impuse de cerințele țărilor-gazdă unde moldovenii merg în vacanță. Altfel spus, sunt asigurări medicale care nu au nimic cu sistemul nostru medical, dar dețin cea mai mare cotă în asigurările benevole”.Pentru a dezvolta piața asigurărilor medicale benevole sunt necesare trei acțiuni prioritare, printre care și reglementarea mai strictă a acestor tipuri de asigurări. În timp ce în țările dezvoltate plățile pentru sănătate constituie peste 85% din primele colectate, la noi acest indicator este de aproximativ 50-55%, cea ce înseamnă zeci de milioane de lei care rămân la companiile de asigurare și nu ajung în sistemul de sănătate.

„De asemenea, e nevoie să nu fie impozitate primele de asigurare medicală. Este absurdă situația când Guvernul te obligă să-ți asiguri sănătatea, iar dacă dorești să faci acest lucru benevol te impozitează”, conchide Ioniță.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md