17:47:06 19.09.2020
 
Stiri

R. Moldova, bună de plată din nou: CtEDO a obligat statul să-i achite unei femei 167 de mii de euro pe care a lăsat-o FĂRĂ o clădire

Actualitate 05.08.2020 15:35 Vizualizări1548 Autor: Ziarul National
R. Moldova, bună de plată din nou: CtEDO a obligat statul să-i achite unei femei 167 de mii de euro pe care a lăsat-o FĂRĂ o clădire


R. Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), fiind obligată de această dată să-i achite 167 de mii de euro unei femei care a fost lipsită abuziv de o clădire pe care o cumpărase în 2004.

Este vorba despre Elena Arzamazova, o femeie de 60 de ani de naționalitate australiană şi moldoveană, care locuieşte pe moment în Queensland, Australia.

Potrivit organizației „Juriștii pentru drepturile omului”, femeia s-a plâns la Înalta Curte de la Strasbourg de faptul că a fost privată de o clădire pe care a cumpărat-o de la consiliul local din Pojăreni, raionul Ialoveni, fără să i se restituie investiția.

Mai exact, Elena Arzamazova a cumpărat în 2004 o clădire din această localitate, în trecut utilizată pentru festivităţi, iar înstrăinarea a fost organizată de către consiliului local şi primărie, ulterior fiind aprobată de către consiliul local. Contractul a fost semnat în faţa notarului şi a fost înregistrat în registrul bunurilor imobile.

Cu toate acestea, în 2007 Procuratura a cerut anularea tranzacţiei, pe motiv că preţul obţinut pentru clădire a fost prea mic şi că a fost înstrăinat fără licitaţie, contrar legislaţiei.

După ce prima instanţă a respins acţiunea de două ori, pentru că a fost depusă în afara termenului, în 2013 Curtea de Apel a anulat contractul, constatând că autoritatea publică a comis o eroare când a înstrăinat clădirea şi a aprobat şi înregistrat tranzacţia, deoarece aceasta era parte a domeniului public şi nu putea fi înstrăinată.

Femeia a mers la Curtea Supremă, dar recursul i-a fost respins în 2014, inclusiv solicitarea de a-i achita compensaţii pentru investiţia în renovarea clădirii.

Nici acţiunea civilă împotriva consiliului local şi a procuraturii pentru a recupera banii investiţie în clădire nu a avut sorți de izbândă, aceasta fiind respinsă în 2019.

Cetățeanca ce a rămas fără bunul și terenul achiziționat s-a plâns la CtEDO pe violarea dreptului privind protecția proprietății.

Curtea a concluzionat că autorităţile R. Moldova au eşuat să asigure o balanţă echitabilă dintre cerinţele interesului public, de pe o parte, şi drepturile reclamantului la protecţia proprietăţii, pe de altă parte.

CtEDO i-a acordat reclamantului suma de 160 de mii de euro cu titlu de prejudiciu material, 5 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2 000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli de judecată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


I. Chicu 05.08.2020 16:15

Mai sunt pe rol circa 2000 de dosare la CtEDO, cu sume uriașe pe care le vor plăti contribuabilii - nu de ”guvernanții și justițiarii” din rm... Ăștea din urmă scuipă pe drepturile omului și pe așa numita constituție...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

15.09.2020 10:03 Ziarul National Alecu Reniță // Moldova are chipul și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md