12:12:19 10.07.2020
 
Stiri

PSRM și „Pro-Moldova” propun ca partidele să RENUNȚE la banii alocați de stat, în contextul pandemiei COVID – 19. Igor Munteanu: „Aceste săgeți POPULISTE nu sunt nici bine gândite și nici nu asigură nevoile minime ale R. Moldova”

Partide/Comunicate 25.03.2020 14:37 Vizualizări786 Autor: Ziarul National
PSRM și „Pro-Moldova” propun ca partidele să RENUNȚE la banii alocați de stat, în contextul pandemiei COVID – 19. Igor Munteanu: „Aceste săgeți POPULISTE nu sunt nici bine gândite și nici nu asigură nevoile minime ale R. Moldova” Facebook


Deputații PSRM și cei ai grupului parlamentar „Pro-Moldova” au propus astăzi ca alocațiile de la bugetul de stat destinate partidelor politice să fie transferate în fondul combaterii răspândirii epidemiei virusului COVID-19. De partea cealaltă, deputatul PPDA, Igor Munteanu, afirmă că e vorba de niște acțiuni „populiste”, care nu au cum să rezolve nevoile minime de care are nevoie acum R. Moldova.

„După parada halucinantă a Humvee-urilor cu mitraliere grele de ieri, 24 martie, sub conducerea genialului ministru al Apărării, Pânzari, astăzi publicul este emoționat până la lacrimi de o nouă paradă, cea a populiștilor pe linie de partid. Două grupuri politice, „Pro-Moldova” și PSRM, puternic îndrăgostite de finanțările ilicite din offshoruri, declară într-un glas că își doresc să renunțe la finanțările de la stat, oferindu-le cu generozitate pentru nevoile stării de urgență. Fascinantă dărnicia asta”, menționează Igor Munteanu.

Potrivit deputatului, în spatele „acestei armonii suspecte” ar sta câteva lucruri.

„Procuratura nu a încheiat ancheta în „dosarul Bahamas”, care implică în această schemă capete de vază ale PSRM. Aceștia cred că mișcarea lor cu fondurile ar neutraliza criticile și ar spăla urmele. Totodată, unii deputați PD și ex-deputați PD sunt la un pas de ridicarea imunității, astfel, „elegia dulce” pe tema donației fondurilor politice e o bună formă de a câștiga timp pentru cei de la „Pro-Moldova”. Nu se știe de câte fonduri are nevoie Comisia pentru Situație Excepțională în perioada stării de urgență. Lipsa transparenței în deciziile acestei Comisii, dar și ambiția acesteia de a înlocui și Parlamentul, crează o gravă problemă de legalitate”, precizează sursa citată.

Deputatul se întreabă de ce reprezentanții PSRM și „Pro-Moldova” nu vorbesc nimic despre zecile de milioane de lei „încăpușate în fondurile de caritate fără bugete transparente pe linie de partid”. „Și bugetul de 35 de milioane de lei alocat pentru președintele Dodon este un lux inutil de care ne-am putea dispensa, la fel ca și de multe alte instituții absolut inutile, agenții de reglementare ale căror directori încasează lunar câte 92 000 de lei. Actuala majoritate a băgat în bugetul pe anul 2020 circa 10 miliarde de lei din credite și ajutoare externe, care, mai ales în condiții de criză globală, nu au nicio șansă să ajungă în R. Moldova. În trei luni de zile bugetul nu va primi din taxe și impozite cel puțin 4 miliarde de lei, creând o gaură bugetară apocaliptică în finanțele publice”, anticipează Munteanu.

Sursa citată mai aduce aminte că Procuratura nu a încheiat, de fapt, niciun dosar de rezonanță în ultimii patrua ani, iar ARBI nu a confiscat nici un ban din averile marilor corupți, cei care au devalizat trei bănci sistemice de circa 2,6 mlrd $, conform KROLL.

„Procuratura nu a încheiat și nici nu a confiscat niciun ban de la grupurile criminale organizate, care au obținut drepturi concesionale asupra unor obiective de infrastructură națională, prin concursuri fraudate și abuz de încredere. Acești bani ar fi trebuit să fie alocați pentru compensarea pierderilor suferite de sectorul privat în 2020, dar și pentru construcția de spitale moderne, achiziționarea de ugență a echipamentului de oxigenare/ventilare, truse medicale, materiale sanitare, dezinfectante, necesare celor care mor azi cu zile în spitale.

În bugetul public pe anul 2020 nu se ajung foarte mulți bani. Motivele sunt variate, dar este clar că legea bugetului trebuie să fie de urgență rectificată de Parlament, iar cheltuielile sectorului public trebuie să fie temeinic așezate cu picioarele pe pământ. Aceste săgeți populiste nu sunt nici bine gândite și nici nu asigură nevoile minime ale R. Moldova în pragul acestei grave probleme de securitate națională. Nu avem nevoie de parade și circ, ci de oameni de stat, de maturitate la luarea deciziilor și de onestitate”, a conchis deputatul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md